Keresztények! Szerintetek érdemes úgynevezett önfejlesztő sikerkönyveket olvasni? Ti milyen önfejlesztő könyveket olvastok, ha olvastok (a Biblián kívül)? Mit gondoltok erről az egészről?
Ilyenekre gondolok:
Anthony Robbins: Ébreszd fel a benned szunnyadó óriást
Brian Tracy könyvek és hasonlók.
Sok ilyen van.
Azért a vallás kategóriába írtam ki a kérdést, mert a vallásukat gyakorló keresztények véleménye érdekel az említett témában.
Ha valaki nem keresztény, de más vallást gyakorol, annak a véleménye is érdekel, ha megosztja.
Annyit kérnék még, hogy a válaszoknál, amennyiben nem túl privát a kérés, felekezetet is jelöljetek. Köszönöm.
Attól függ, hogy Jézusban "önfejlesztő"-e a könyv témája.
Óvatosan az ilyen könyvekkel. Először nagyon meg kell alapozódni, gyökerezni az igében, hogy ne tévesszenek meg. A keresztény önfejlesztés lényege, hogy olyanná váljon, mint Jézus
Köszönöm szépen az eddigi válaszokat és várom még a továbbiakat.
Szerintem ez egy olyan téma, amivel vallását gyakorló embereknek muszáj foglalkozniuk.
Pl. amikor keresztények a "vonzás törvényével" próbálnak boldogabbak lenni, vagy amikor a saját erejükre akarnak támaszkodni, mert "én döntök a sorsomról", "én vagyok teljes mértékben felelős az életemért" hozzáállást sugallják a SELF-help (ÖN-segítő) könyvek, akkor azt éreztem saját esetemben, hogy akaratlanul is háttérbe szorítottam pl. az imádkozást, Biblia olvasását és nem Jézus/Isten volt a középpontban egy idő után.
Ha már egy könyv "praktikákat", főleg ezoterikusokat említ, az szerintem ellentmond a Bibliának.
De ha valaki pszichológushoz megy el, mert szüksége van rá, és az nem ezós maszlagra alapoz, akkor azzal nekem sincs semmi bajom.
A probléma inkább az, hogy az ilyen önfejlesztő könyvekbe simán belecsempészik az ezoterikus dolgokat is.
Gyökössy Endre lelkész-pszichológus könyveit ajánlom, nagyon segítő,emberi, humánus, keresztényi.
Mind jó, elsőnek talán ezt:
Tequila Sunrise
Köszönöm szépen.
Ezt éppen olvasom. Bár az elején ez is rázós volt, ahogy "pszichikus energiát" és annak blokkolásából vezetett le problémákat.
Ebben a szövegkörnyezetben mit jelent a "pszichikus energia"?
Ugyanakkor jó könyvnek tartom, mert nem az ÉN-t helyezi a középpontba, aki MINDENRE KÉPES, aki számárára BÁRMI ELÉRHETŐ, stb., hanem az embert valójában elemzi, Biblia igeszakaszokkal támasztja alá, stb.
Még a 8. hozzászólásomhoz egy kiegészítés
Az említett könyvet is kritikával tudom olvasni. Néhol ebben is van olyan pont, ahol csak pislogok. Ezeket a részeket betudom annak, hogy ember írta, szavakkal sem lehet minden belső dolgot megfelelően kifejezni.
Ez a könyv talán annyival jobb a mai nagy sikerkönyveknél, hogy nem az ÉN-t teszi Jézus helyére.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!