Éva vagy Lilith?
Ki volt tulajdonképpen az első nő a keresztény és más, a Bibliára támaszkodó hitvallások szerint?
Egyáltalán ki volt Lilith, milyen szerepe és milyen kapcsolata volt Ádámmal és Istennel?
#18 nem tudom mire gondolsz, irtam is hogy Lilit a Bibliaban nem ugy szerepel mint egy elso no, igy Eva vegkepp nem lehet
noi demon, de most muszaj megkeresnem az idezeteket? egyik talan Job konyveben talalhato, a masik meg egy profetajeban, Izajas talan vagy masik nagyobb profetaeban
"Éva vagy Lilith?"
Felejtsétek már el ezt a Lilithes kamu sztorit!:(
#23 #Balinhun
Jób 18 (SzentIstvan)
15 Aztán a sátrában Lilit telepszik meg, s kénnel szórják be a helyet, ahol lakott.
(Kaldi)
15Olyan sátorban lakik, amely már nincs is,
és ként szórnak lakóhelye fölé.
(Bibliatarsulat90 es 14)
15 Sátrában nem az övéi laknak, lakóhelyére kénkövet szórnak.
(Karoli)
15 Az lakik sátorában, a ki nem az övé, és hajlékára kénkövet szórnak.
ugyan abban az idezesi sorrendben
Izaijas 34
14Vadmacskák találkoznak ott hiénákkal, szőrös lények kiabálnak egymásnak. Ott vesz menedéket Lilit is magának, ott talál nyugvóhelyet.
14 Vadmacskák találkoznak ott hiénákkal,
és démon kiált a társának;
bizony, ott rejtőzik a boszorkány,
és talál nyugvóhelyet magának.
14Ott találkozik a vadmacska a hiénával, egyik pusztai démon a másikkal. Ott pihen meg a boszorkány, ott talál magának nyugvóhelyet.
(2014 ben mar:
14Ott találkozik a vadmacska a hiénával, egyik pusztai démon a másikkal. Ott pihen az éjjeli boszorkány, ott talál magának nyugvóhelyet.)
14 És találkozik vadmacska a vadebbel, és a kisértet társára talál, csak ott nyugszik meg az éji boszorkány és ott lel nyughelyet magának.
eredetiben:
וּ פָגְשׁוּ צִיִּים אֶת־ אִיִּים וְ שָׂעִיר עַל־ רֵעֵ הוּ יִקְרָא אַ ־ שָׁם הִרְגִּיעָה
לִּילִית וּ מָצְאָה לָ הּ מָנוֹחַ
34:14 û fäg'shû tziYiym et- iYiym w' säiyr al- rëëhû yiq'rä
akh'- shäm hir'Giyäh Liyliyt û mätz'äh lä H mänôªch
Job konyveben eredetiben mas van az ami a tobbi idezetben, igy nem tudom honan vehetek a SzentIstvanTarsulatosok, de keresgelni kellene ami nekem nem annyira konnyu...
itt is emliti ezekszerint tobbszor nem szerepel a Bibliaban
es ebbol az egyik csak kepletes szereples
mert igen eredetiben "gonoszrol" van szo
heber mitologiakbol tehettek be ezeket, biztos van sok mas ilyen mitikus leny a Bibliaban
foleg Job konyveben, Leviathan es hasonlok igy Lilit nelkul is jol megvannak... :P
#27 de miert nem nonemu? ez erthetetlen most ha nonemu volt az befolyasol valamit? nem tudom mit olvastal felre de mint lathatad enbis azt allitottam hogy a Biblia nem tamasztja ala hogy Lilitnek Adamhoz barmi koze lett volna es azt sem hogy valamilyen nonemu isteni leny lett volna stb.
noi demon t vegul ugy lattam te is elfogadtad vegul (talan) igy vegkepp nem ertheto az ellenkezesed
idezeteket latad, es lexikont is ami alapjan 1 szer szerepel egyszer meg utalas van ra amit persze lehet semmisnek is venni
tehat tobbet nem jelent ez csak ennyit
ez a noi demon elenkezes talan abbol fakadhat hogy a szentharomsag minden tagja ferfi es apokrifakbol tudni talan a bibliaban is van utalas ilyesmire hogy csak ferfi udvozulhet (no csak ferfive valva)
de ez mar tenyleg a noi elnyomast mutassa, hiszen nem tudod partatlanul szemlelni az irast csak ferfi szemszogbol, ferfi az felsobbrendu es elsobbsegi
talan a Maria (Jezus anyja) kultuszok elnyomoi is ebbol indulnak ki hogy csakis Ferfikent lehet barmilyen Isteni hatalomra es Isteni alatvalora (angyal) tekinteni
mert no az kizart
egyaltalan nem szoktam ezzel foglalkozni van e noi angyal, mert ertelmetlennek tartottam hogy a nemevel kellene torodni
de az alapjan ha noi angyalokra utalast talalnak (en szerintem, sajat latasmodombol) akkor azt eretneksegnek tartanak
pedig annyira szep volt szamomra amit egyik papa mondott beszeden hogy a SzentLelekre a SzentSzellemre Anyakent lehet tekinteni
nem pontosan emlekszem de a lenyeg hogy nonemukent
mar csak ugye az hianyzik hogy Istennek Leanya is legyen?
ami biztos tetszene neked az pedig hogy a Leanyat Lilitnek hivna es hasonlo utat jarna be mint Jezus
es ezert a bunos boszorkanyt keresztre feszitenek a mai modern felvilagosult vilagunkban
szerinted?
" ez a noi demon elenkezes talan abbol fakadhat hogy a szentharomsag minden tagja ferfi es apokrifakbol tudni talan a bibliaban is van utalas ilyesmire hogy csak ferfi udvozulhet (no csak ferfive valva) "
Nőként mondom,hogy te beteg vagy. Menj orvoshoz.
"#27 de miert nem nonemu? ez erthetetlen most ha nonemu volt az befolyasol valamit? nem tudom mit olvastal felre de mint lathatad enbis azt allitottam hogy a Biblia nem tamasztja ala hogy Lilitnek Adamhoz barmi koze lett volna es azt sem hogy valamilyen nonemu isteni leny lett volna stb.
noi demon t vegul ugy lattam te is elfogadtad vegul (talan) igy vegkepp nem ertheto az ellenkezesed"
Akkor kedves Kontár, mégegyszer leírom: "Na most akkor ezt nem értem már annyira sem, mint eddig. Az, hogy itt Lilith megjelenik, mint szó vagy mint egy Démoni név, vagy mint egy Boszorkány neve, még nem jelenti azt, hogy az ott egy élő húsvér ember volt a teremtés történetében. TUDOM, TE NEM AZT MONDOD, HOGY AZ LENNE ÁDÁM ELSŐ FELESÉGE (de borzasztó ezt kimondani), aki szabad akart lenni a férfitól és elhagyta, ehelyett k.rválkodott valaki mással, Káinékkal."
"ez a noi demon elenkezes talan abbol fakadhat hogy a szentharomsag minden tagja ferfi es apokrifakbol tudni talan a bibliaban is van utalas ilyesmire hogy csak ferfi udvozulhet (no csak ferfive valva)"
Hát, nem tudom, én sehol nem olvastam a Bibliában olyat, hogy csak férfi üdvözűlhet. Olyat igen, hogy MINDENKI üdvözűl aki hiszi, hogy Jézus valóban a Krisztus Isten Fia. De, hogy csak férfi üdvözűlhet, teljesen ellene megy a Bibliának, mint a tűz a víznek, kb akkora ellentét van e elmélet és a Biblia közt. :)
"de ez mar tenyleg a noi elnyomast mutassa, hiszen nem tudod partatlanul szemlelni az irast csak ferfi szemszogbol, ferfi az felsobbrendu es elsobbsegi
talan a Maria (Jezus anyja) kultuszok elnyomoi is ebbol indulnak ki hogy csakis Ferfikent lehet barmilyen Isteni hatalomra es Isteni alatvalora (angyal) tekinteni
mert no az kizart"
A Férfi férfi, a Nő pedig nő, emberek mindketten csupán a nemük az ami eltér, de mindketten üdvözűlhetnek. Magdalai Mária is üdvözűlt, Eszter és sok más nők is akik félték Istent, és követték Őt. Ez megint annyira megy ellene a Bibliának, mint a tűz a víznek, vagy a Sátán, Istennek, teljesen ellentéte az egyik dolog a másiknak. :)
"egyaltalan nem szoktam ezzel foglalkozni van e noi angyal, mert ertelmetlennek tartottam hogy a nemevel kellene torodni
de az alapjan ha noi angyalokra utalast talalnak (en szerintem, sajat latasmodombol) akkor azt eretneksegnek tartanak"
Ki nem foglalkozik a dologgal? "nem tudom mire gondolsz, irtam is hogy Lilit a Bibliaban nem ugy szerepel mint egy elso no, igy Eva vegkepp nem lehet
noi demon, de most muszaj megkeresnem az idezeteket? egyik talan Job konyveben talalhato, a masik meg egy profetajeban, Izajas talan vagy masik nagyobb profetaeban" tőled egy idézet. Foglalkozol te ezzel, csak nyugi, ha nem foglalkoznál a témával, akkor nem kezdtél volna vitázni velem erről. :)
"pedig annyira szep volt szamomra amit egyik papa mondott beszeden hogy a SzentLelekre a SzentSzellemre Anyakent lehet tekinteni
nem pontosan emlekszem de a lenyeg hogy nonemukent"
Valószínüleg a Pápa (vagy papa nem tudom melyik ékezet nélkül neharagudj, de nagyon nehéz) nem ismerte a Bibliát. Az, hogy valakit kineveztek Pápának vagy papnak nem jelent semmit! Sokkal inkább nem jelenti azt, hogy ő tévedhetetlen lenne vagy az lenne az igaz, amit ő mond, főleg ha a Biblia ellen szól. :)
mar csak ugye az hianyzik hogy Istennek Leanya is legyen? ami biztos tetszene neked az pedig hogy a Leanyat Lilitnek hivna es hasonlo utat jarna be mint Jezus
es ezert a bunos boszorkanyt keresztre feszitenek a mai modern felvilagosult vilagunkban szerinted?
Szerintem, ostoba gondolat és Biblia ellen való. :) Isten azt mondja, hogy Fiam van, és nem azt, hogy leányom. :) Krisztus azt mondta: Fivérei és nővérei vannak, akik egyek vele, az Ő testében és az Atyában. :) "Mert kinek mondja ezt az angyalok közül: Fiammá lesz és én az Ő Atyja leszek." (Zsidókhoz írt levél 1. fejezet) Szóval szerintem, Isten tanításainak ellen való gondolat az, hogy Istennek Leánya lenne, olyan értelemben, mint Krisztus az Ő Fia. Nehéz megemészteni ezt tudom, de Isten ilyen, fogadjuk el. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!