Éva vagy Lilith?
Ki volt tulajdonképpen az első nő a keresztény és más, a Bibliára támaszkodó hitvallások szerint?
Egyáltalán ki volt Lilith, milyen szerepe és milyen kapcsolata volt Ádámmal és Istennel?
Bibliaban legalabb ketszer szerepel Lilit (h a vegen helytelen de megszokas vagy mi miatt sokszor ugyis irjak)
itt gyakorin is jopar kerdest talalsz rola
de Wikipedia is gyonyoruen leir mindent es meg tobbet is
ha keresel "Keresheto" (szorakeresheto) online szentirast akkor megtalalod ezt a 2 Iget a Bibliaban de lehet mas helyen is szerepel de nem hiszem
mas forditasban is meg kell probalni
Lilit a bibliaban mar csak gonosz noi demonkent szerepel elvesztette azt hogy o elso no lett volna, igy ez amugyis ketes mivel a Biblia ha hivatkozik ra akkor nem igy tenne
igy az apokrif irat mindegy mert nem lehetett elfogadott mar a Biblia irasanak koraban sem
talan Wikipedia megjeloli az apokrif forrast is
es abbol hogy milyen iratban szerepel ralehet keresni hogy legalabb a zsidok kozt mekkora hitele volt (van)
"De én nem akarok bizonygatni semmit. "
Akkor fordítok: "Nem, semmit nem tudok mutatni ami hitelesen alátámasztaná hogy bármi valóságalapja lenne annak amiről magyarázok, de mivel ebben akarok hinni, kikérem magamnak hogy az állításom valótlanságára bárki is rá merjen mutatni!"
"Lilith-et kitörölték a bibliából, hogy ne legyenek benne domináns nők, csak férfiuralom (a Szentháromság is Atya-Anya-Fiú lenne eredetileg).
Lilith Ádámmal együtt lett teremtve. Szabad akart lenni, ezért otthagyta. Ezután lett Ádámból létrehozva Éva."
A tisztelt válaszolótól láthatjuk, hogy milyen is volna a férfi elnyomás. Nem akarom megbántani a tisztelt hölgyet/urat, de nem értem a Bibliában én nem olvasok női elnyomásról. Tehát, ami benne áll az az, hogy a tisztességes nőt szeretni és tisztelni kell és dicsősége látszik erényeiben. Szóval, szerintem hamis az az állítás, amit tőle hallhattunk, hiszen Lilith az eredeti szószedetben SEM tűnik fel, kivéve a katolikus bibliák egy-egy kiadását, amely értelemszerűen NEM az eredeti.
"#13 eredeti heberben mi all ott? es ha valami mas elnevezesu noi demon akkor miert forditjak Lilit nek amikor az is heber szo?"
Éva áll a Héberben, csupán Éva. Éva mindenki anyja és Ádám mindenki apja. Az, hogy a "Lilith" mint szó héber eredetű, még nem azt támasztja alá, hogy ő ott volt, hiszen akkor még nem is voltak Zsidók Ádám idejében. :)
nem sokkal regebben lenyegeben teljesen ugyanez a kerdes is volt
es ott is az volt a valaszom ami itt lesz mert ez megint olyan kerdes ami nem fugg ossze a kifejtessel... te kerdezo inkabb a kifejtesben irtakra lehettel kivancsi nem pedig arra hogy a valaszadok melyikre voksolnak mint szavazason
en Lilitet valasztanam, az eros harcias es okos not, aki ellen all a Satannak es meg a ferfit is ratudja venni hogy ellenalljon
(teljesen lenyegtelen ha nem pont ilyen de egyik leirasban nagyjabol ilyen)
#12: Ez nem így van. Nem AKAROK bizonygatni semmit. Nem AKAROM bizonygatni, hogy amit mondok annak van bármi hitelessége. Nem AKAROM bizonygatni, hogy amit mondok annak van bármi valóságalapja. És azt meg végképp nem mondtam, hogy "kikérném magamnak, hogy az állításom valótlanságára bárki is rá merjen mutatni".
Nem hibáztatlak, valószínűleg nem találkoztál még olyan alakkal, mint én:). Tudod, ha vallásról van szó, az emberek soha nem tudják meggyőzni a másik félt ha vitába keverednek. Rengeteg vitán estem már át, és beleuntam. Azt még hozzá kell tenni, hogy vannak azok a tipikus "hitetlenek", akik mindenfélét összehordanak, hogy igazolják az ő elképzelésüket, és hogy az, amiben emberek tömegei, milliói hisznek, hamis. Én ANNYIRA utálom ezt... Annyira reménytelen és kilátástalan az egész. És igazából akármit mond akármelyik fél, effektíve SEMMIVEL sem tudja igazolni, mert mindenre lehet találni egy ellenérvet. Max akkor tudnád biztosra mondani, hogy (mondok egy random példát) Jézus tényleg keresztre lett feszítve, ha te magad ott lettél volna és láttad volna. Hiába írják le ezt kétezer éves szövegek.. mindent ki lehet találni, nem? Nincsen "perdöntő" bizonyíték.
Mindegy, a lényeg az volt, hogy én csak mondom azt, amit tudok, de nem áll szándékomban igazolni/bizonygatni/hitelesíteni. Leírom, hogy tudjanak ilyenekről mások is - talán el is gondolkoznak rajta -, de az, hogy aztán kvázi "bizonyíték nélkül" elhiszik-e vagy hogy elhiggyék az már nem érdekel, nem foglalkoztat. Nem pazarlok energiát abba, hogy meggyőzhetetlen embereket próbáljak meggyőzni. Ahogy korábban írtam, abban hiszel, amiben akarsz.
(Nem tudom, túlmagyaráztam-e vagy éppen kevés információt közöltem, de így is elég hosszú lesz ez a hsz. Jut eszembe, ha már annyira könyörögtél azért a "forrásért" Lilith-tel, akkor nosza, ebben az apokrifben van szó róla: Alphabet of Sirach)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!