Hivatásod a vallás?
Ez inkább a egy kérdés kör lesz, előre is elnézést.
Főleg mélyen vallásos emberek válaszát várom. Láttam egy kérdést a minap ami elgondolkodtatott. Itt van:
https://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__vallas__..
Megfogalmaztam rá egy választ arra is lehet reagálni. Csodálkoztam is hogy az adott kérdésnél nem kaptam meg a magamét, mondandóm súlyából adódóan. Talán majd itt. Nem provokálni szeretnék senkit. De ami engem illet, nem tudok elképzelni egy világot amiben nincs gonosz és nélkülözés.A nálunk elterjedt vallások követői arra törekszenek, hogy mindíg a helyes utat válasszák így élhetnek olyan életet mely istenünknek tetszik. Ha jó emberek, életük végén bekerülhetnek a mennyországba, jogosak lesznek az örök életre. Az lenne az ideális ha mindenki erre törekedne. Itt jön az első gond. Az ember élete során egyetlen dolgot tanul meg igazán ami aztán minden lépését meghatározza. Növekedni, gyarapítania kell, hogy örömet szerezzen magának. Legyen több barátja, mélyebb kapcsolatai, több pénze, vagy éppen a jól bevált ( szerintem a legnagyobb függőséget okozó ) önzetlen cselekedetek. Amivel a jó én képünket duzzaszthatjuk. Ha ezek állandósulnak ( a pénz mondjuk azért mert a gazdagok szétosztják azt amire nincs szükségük, de ez lényegtelen maradhatunk a másik kettőnél) akkor minden örömforrás megszűnik. A hétköznapi ember számára az élet elveszti értelmét.
Az összes cél elérése káoszhoz vezetne. De legalábbis semmi jóhoz. Visszakanyarodva a kérdező illetőhöz. Nem értem a motivációját. Vagy ha már itt tartunk senkiét sem aki hisz az élet utáni létezésben. Miért jó egy olyan helyre kerülni ahol minden pazar, az előbbi okfejtésem nyomán az maga lenne a pokol. Persze jöhetünk azzal, hogy halál után átlényegülünk, de akkor teljesen felesleges lenne a földi élet, ha a paradicsomban mindenki ugyan olyan.Mamám mimdíg azt mondta elhunyt rokonaimra, hogy nem szenvednek már tovább. Akkor mit csinálnak... Kérdem én. Mindíg úgy tűnt, hogy vakon hisz valamiben amiről pont a lényeget nem tudja. Sose gondolt bele.Hisz ha egy hívő megkérdőjelezne dolgokat, nehezen maradhatna az ami.
Lelkiismeret, amivel a kérdező elmondása szerint küzd. Ez újfent meredek lesz. De ez a legnagyobb butaság amit valaha hallottam.Mindenki próbálja palástolni valódi énjét, hogy jobb embernek gondolja magát. Az az igazi ami a fejünkben van, nem tetteink határoznak meg minket. Nekünk kéne meghatározni a tetteinket. Nem kéne feltétlenül a jóra törekedni. Jelen helyzetben az ember képes kis túlzással a fél életét a tv előtt tölteni, a közösségi médiát hagyjuk is. Csak elmélet szinten... Mennyire pörögne fel vajon az élet ha mindenki elvenné amit akar és azt tenné amit szeret? Mennyivel jobban becsülnénk azt...
Ha lelövik egy szerettünket sokkot kapunk mert hát ilyen nem történhet... A gond ott van, hogy nem halandóként bánunk egymással, sem magunkal.
Pedig átkozottul azok vagyunk.
Na jó egyenlőre ennyit. Szívesen elbeszélgetnék valakivel bármiről ami lényeges...
Ja, az említett kérdésnél az utolsó válasz az enyém, bár kitalálható :)
Még annyit, hogy nem olvastam a Bibliát.
Többször bele kezdtem, de buta vagyok hozzá.
Belelátni meg nem akarok dplgokat
A világban lévő gonoszságra szükség van a hívők szerint is. A szabad akarat, és a szeretet értéke csak így válhat nyilvánvalóvá. De az hogy szükség van rá, nem azt jelenti , hogy azonos az értéke a jó oldaléval. Senki nem akar tudatosan a rossz oldalra állni. Ha nem törekedünk a jóra, akaratlanul a rossz felé fogunk sodródni. Az értékes doldokért mindig meg kellett küzdeni.
Szerintem válasszuk szét az önzést és az önzetlenséget. Ne tekintsük már egyenlőnek azt a fajta önzést, amikor valaki nem törődve a más emberek érdekeivel, érzéseivel csak a maga pecsenyéjét sütögeti azzal, aki azért jótékonykodik rendszeresen, hogy hitéből fakadóan egy békés megnyugváshoz jusson, mert segített az embertársain. Különben is az önzés lényege, hogy embertársamtól várom a viszonzást valamiért. Az önzetlenség lényege, hogy bízom Isten igazságában és gondoskodásában.
Szervusz.
Isten nem hozott létre vallásokat, hanem egy neki járó imádat formát.
Ezért ebből nem lehet hivatást csinálni.
Az első keresztények sem éltek egyből a "Hívek" pénzéből, hanem dolgozniuk kellett.
Az tény, hogy a szellemiek kiosztása, a keresztények számának növekedése miatt, több időt vett igénybe azoknál akiket erre kinevezett Jézus, ezért szükséges volt, hogy némi ellátással segítsék ezeket az embereket, hogy inkább ezzel töltsék az idejüket, ami miatt "világi" munkára nem jutott volna idő.
De ez csak ezekre az emberekre vonatkozik, nem mindenkire, s ez bizonyos értelemben csak hivatás.
Mert Jézus elhívta ezeket az embereket a világból, hogy ennek szenteljék az életüket, segítve Isten teremtményeit a helyes imádat gyakorlásában. Miközben maguknak is ezzel kell táplálkozniuk, és jó példával elől járniuk abban, amit másoknak tanítanak.
(Róma 2:21) 21 és akkor te, aki mást tanítasz, magadat nem tanítod? . . .
(1Tesszalonika 2:9) . . .Éjjel-nappal dolgoztunk, hogy egyikőtökre se rakjunk költséges terhet, úgy prédikáltuk nektek az Isten jó hírét.
(2Tesszalonika 3:10–12) 10 Hiszen akkor is, amikor nálatok voltunk, ezt az utasítást adtuk nektek többször is: „Ha valaki nem akar dolgozni, ne is egyék.” 11 Mert halljuk, hogy némelyek rendetlenül járnak köztetek, és egyáltalán nem dolgoznak, hanem olyasmibe ártják magukat, ami nem tartozik rájuk. 12 Az ilyeneknek azt az utasítást és buzdítást adjuk az Úr Jézus Krisztusban, hogy csendességben dolgozva a maguk kenyerét egyék.
Lehetséges, hogy a rossz nem olyan értékes mint a jó, de minnél rosszabb a rossz, annál jobb a jó.
Például te vagy én mikor örültünk utoljára igazán egy pohár iható víz láttán...van akinek ellenben ez a nap fénypontja.
Még nem akartam elküldeni...
Önzés, önzetlenség:
Amikor valakivel jót teszel nem érsz el vele semmit. Csak magadnak teszel szívességet.
A kisegített nem tett semmit hozzá. Így nem is lett több a folyamatban. Minden más gyarapodása látszólagos, felesleges.
2. Válaszoló
A fő kérdés nem volt a legjobb belátom. Az üzeneted második részét nem tudom hova tenni.
HA HA BARÁTOM.
ELOLVASTAM A HIVATKOZOTTAT, MEG EZT IS.
MÉG HOGY BUTA VAGY! EGY TÚRÓT!
ÉRTELMES GONDOLATOK EZEK. MEGFONTOLÁSRA MÉLTÓK, ÉS KÉSZTETŐK.
PERSZE AZ ÉLETBEN MÁR MINDENEN GONDOLKODOTT VALAKI, ÍGY EZ SEM ÚJ GONDOLAT. ÁM AHOGY A MONDÁS TARTJA AZ ÚJSZÖLÖTTNEK....
MINDENESETRE HASZNÁLOD AZ AGYAD, AMI JÓ!
(ÚGY MARADT A NAGYBETŰ BOCS)
SZÉP NAPOT
Azt én sem tartom valódi önzetlenségnek, amikor pl. valaki a feleslegéből adakozik, és utána úgy gondolja, hogy most milyen jó ember ettől. Pláne ha még el is dicsekedik vele mások előtt.
De ezt a Biblia is írja, hogy hálából kell adakozni, és az az igazi, amikor az adakozó lehetőségeihez mérten értékes az ajándék, tehát valódi áldozattal jár, és névtelenül adja.
Érdekes amit írsz vaszil44. Használom az agyam...
Egyébként sem vagyok olyan inteligens mint az átlag.
Látod, pont ez az. Inkább ösztön szinten alakult ki bennem a megtagadása a világunknak. Kellő magyarázattal nagyjából számomra érthető. De még hiányzik valami a teljes képhez, már egy ideje keresem. De abba is hagyom az ész osztást mert a várt szaftos válaszok nagyon elmaradtak.
Visszakanyarodva az első válaszolóhoz, újraolvasva megakadt a szemem azon, hogy van egy elfogadott szintje a rossznak. Ez olyan megfoghatatlan. Hány gyilkosság elfogadható egy nap? Na jó, gúnyt félretéve ezt kicsit kibonthatnád.
De most komolyan, ha valaki kiírja, hogy ezt meg ezt a ruhadarabot felvennétek?...akkor 3 oldal választ kap. Az ördögbe még én is válaszoltam ilyenre :).
Nem mintha tudnék saját elveim szerint élni, ítélkezem, törekszem dolgokra. Szóval magamat sem tudom elfogadni, de azt ami körül vesz végképp nem. Egyedül vagyok, és ha picit őszinte akarok lenni akkor magányos is.
Offolom itt a saját kérdésem...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!