Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Ha megkereszteltek és konfirmá...

Ha megkereszteltek és konfirmáltam, de már tök rég nem nézek a gyülekezet környékére sem, akkor ugye már nem vagyok nyilvántartva? Zavarna

Figyelt kérdés
2017. júl. 8. 20:59
1 2 3
 11/24 anonim ***** válasza:
80%
73%os zsigerből írsz hülyeségeket vagy kell azért gondolkodnod rajta?
2017. júl. 9. 06:31
 12/24 anonim ***** válasza:
73%

Anyakönyvben nyilván van tartva mindenki, akit valaha megkereszteltek, illetve azután a nevénél az is, ha bármilyen szentségben részesült (katolikusoknál elsőáldozás, bérmálás, házasságkötés vagy papszentelés és végül a halálozás, protestánsoknál a konfirmáció, házasság és a halálozás). Van egy rubrikád, oda akkor írtak be, mikor megkereszteltek és ott bővítik, ha történik veled valami. Innen csak úgy kihúzni nem fognak, hiába írnak itt páran baromságokat. Az anyakönyvek megtörtént eseményeket rögzítenek. Fontos forrásai a történettudománynak, családfakutatásnál, meg egyebeknél.

"Nem a fenéket nem, mit gondolsz, hogy a bánatban jön össze az a 90% vallásos?" - kíváncsi lennék erre a statisztikára. Egyébként tájékoztatásul: a népszámláláskor nem használják az plébániai irattárokat (nem is lehetne használni), hanem bemondási alapon megy a vallások felmérése, tehát ki minek mondja magát. Eszerint legutóbb csak 39% volt római katolikus, kb. 12% református és 2% evangélikus. De várom a 90%-os statisztikát :)

2017. júl. 9. 09:13
 13/24 anonim ***** válasza:
9%

"csak úgy kihúzni nem fognak, hiába írnak itt páran baromságokat."

Ezt minden alkalommal megpróbáljátok elsütni.

KIHÚZNI nem fognak, valóban.

BEÍRJÁK, hogy letetted a keresztséget.

Ennyi.

Köszönöm a 0%-os lepontozásokat.

Nem vagytok becsületesek, hogy finom legyek.

2017. júl. 9. 12:15
 14/24 anonim ***** válasza:
100%

Oh... ha a sötétség fájna.

A keresztséget nem lehet letenni, nem egy tárgy. Ha keresztet viselsz a nyakláncon, max azt teheted le. Nem lehet, hogy azzal kevered?

Ahogy nem lehet kikeresztelkedni. Nem lehet újrakeresztelkedni. Egy pap sem fogja visszavonni a keresztséget, mert nem lehet. Kész. Ilyen egyszerű.

Kicsit abszurd lenne a kép, hogy x év után hoz a pap egy vizes ruhát és elkezdi súrolni a homlokát, hogy lemossa a keresztséget.

Persze megjegyzést tehet a neve mellé, de nem húzhatja ki, nem radírozhatja ki. Hivatalos okmány, hogy gondolod? Annyira hivatalos, hogy több országban egyenrangúak az állami nyílvántartásokkal.

2017. júl. 9. 12:29
 15/24 anonim ***** válasza:

Na és akkor egy hiteles válasz egy lelkésztől is.

(1) A keresztelésed az egyházi anyakönyvben nyilván van tartva. Nem fognak kihúzni akkor sem, ha kéred. Amúgy jogilag érdekes a kérdés, szerintem ha valaki kéri, ki kellene húzni. Én azt csinálnám, hogy olvashatatlanná tenném a nevedet az anyakönyvben (vastag fekete filccel pl.) és lábjegyzetelném, hogy az adatkezelés megszüntetését kéred.

(2) A konfirmáltak névsora nyilván van tartva, ahogyan a gimnáziumban is megvannak az osztálykönyvek és az érettségi naplók. Fura lenne, ha valaki visszamenne az iskolájába, hogy őt töröljék ki mindenhonnan az osztálynaplókból, mert nem járult hozzá az adatkezeléshez.

(3) Az egyháztagságot általában a felnőttek alapján tartják nyilván, azaz jó eséllyel anyukád van nyilvántartva mint tag, lakcímmel, telefonszámmal. Borzasztóan egyszerűen meggyőződhetsz erről, odatelefonálsz, bemész vagy vagy csak írsz egy emailt, hogy kéred, hogy töröljenek a gyülekezeti névsorból. DE ha eddig nem kaptál húsvéti, karácsonyi körlevelet (ha kaptál volna akkor tudnád hogy nyilván vagy-e tartva vagy nem), akkor ne félj, nem vagy benne a névsorban.

2017. júl. 9. 12:42
 16/24 anonim ***** válasza:
37%

"Nem fognak kihúzni akkor sem, ha kéred."

Mint már írtam: NEM kell és nem is szabad kihúzni.

"Amúgy jogilag érdekes a kérdés, szerintem ha valaki kéri, ki kellene húzni. Én azt csinálnám, hogy olvashatatlanná tenném a nevedet"

Ami megint csak nem legális dolog.

KÖTELEZŐ BEÍRNI, hogy innen kezdve NEM VAGY KERESZTÉNY!

Gy.k. még egyszer: ettől még a keresztelés, konfirmáció, stb. megmarad és érvényes. Csak éppen keresztény nem vagy többé, mert megtagadtad. Hivatalosan.

Amúgy látszik a sok lepontozáson ezeknek az embereknek a hamissága.

2017. júl. 9. 14:01
 17/24 anonim ***** válasza:
63%
Nyugodjál már le, 16-os, ez már kóros hisztéria, nekimész a lelkésznek, sőt az Atyaúristennek is, csakhogy neked legyen igazad!
2017. júl. 9. 14:03
 18/24 anonim ***** válasza:
64%

16-os: nem ismerek ilyen egyházi törvénypontot, amely szerintem nekem bárki neve mellé "KÖTELEZŐ" lenne odaírnom, hogy nem keresztény. Láttál már egyáltalán keresztelési anyakönyvet, hogy néz ki? Melyik rovatba kellene beírnom, hogy "nem keresztény"? (?)

Egyébként jogilag is tévedsz. Ha odaírom a neve mellé, hogy nem keresztény, akkor ezzel pláne megvalósítom a tiltott adatkezelés fogalmát, hiszen éppen azt szeretné elérni, hogy NE legyen nyilvántartva, nemhogy még azt is, hogy tartsam nyilván az ő vallását... amúgy paradox módon nem is szabad embereket a vallásuk alapján listázni, azaz nem tartok egy B) anyakönyvet azokkal, akik "nem keresztények", mint Kubatov az MSZP-s szavazókról.

2017. júl. 9. 14:12
 19/24 anonim ***** válasza:
0%

Nem tudom, miért nem lehet megérteni:

1: azt jól írja mindenki, hogy keresztséget kitörölni nem lehet. Megtörtént, kész.

2: Viszont mindenkinek alkotmányos joga, hogy melyik ideológiai csoportba szeretne tartozni. Egyszerűen NEM tagadhatod ezt meg tőle. Ezt hívják vallásszabadságnak. Tudom, nem mindenkinek tetszik, de ez van.

=> TEHÁT kutya kötelességed berögzíteni a keresztelési könyvbe, hogy innen kezdve ez az ember nem keresztény.

Az, hogy idáig te még ilyet nem csináltál, valamint, hogy nem is akarsz csinálni, senkit nem érdekel. Az, hogy ezt hogy oldod meg, magánügyed.

A lényeg az, hogy ez egyértelműen ott legyen.

2017. júl. 9. 18:55
 20/24 anonim ***** válasza:

Szerintem erre találták ki népszámláláskor, hogy megkérdezik melyik felekezethez tartozol. Itt válaszolhatod, nyugodtan, hogy egyikhez sem, ateista vagy.

Ezt elég sokan meg is teszik (már csak ezért is hazugság volt a 90%-od), úgy hogy nem értem min rágódsz.

A keresztelési könyvekben meg nem az van nyílvántartva, hogy te éppen milyen életet élsz, hanem az, hogy kik a szüleid, mikor kereszteltek és milyen vallásba. Az a savanyú helyzet, hogy nem szentelnek oldalakat neked, hogy leírják az élettörténetedet.

2017. júl. 9. 19:09
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!