Ha megkereszteltek és konfirmáltam, de már tök rég nem nézek a gyülekezet környékére sem, akkor ugye már nem vagyok nyilvántartva? Zavarna
A keresztelkedést nem lehet visszavonni, az örökre szól, még a halálod után is tudni fogják rólad, hogy valamikor Jézus mellet kötelezted el magad.
Az, hogy most utólag ez már zavar, azon nem lehet csodálkozni, azon lehetne, ha nem zavarna.
Egy kicsit úgy lehet tekinteni, mint aki részeg, vagy nincs magánál, ezért nem lehet komolyan venni amit tesz.
Egyszer majd csak kijózanodik...
Szerintem nyilván vagy tartva.
A gyülekezeti tagság nem függ attól, hogy ki mennyit jár templomba. Ha te évek óta max csak temetésen vagy esküvőn láttál papot, attól még ugyanolyan tagja vagy a gyülekezetnek, mint az az öreg néni, aki minden nap a templomban ül.
Ez a tagság persze nemcsak jogokkal jár, hanem kötelességekkel is. Ezért háborodnak fel sokan olyanok, akik sose járnak templomba, de azt elvárnák, hogy a pap ingyen eskesse meg őket, vagy keresztelje meg a gyerekét. Holott évek óta nem fizettek egyházadót.
Mivel protestáns a kérdező, ezért aligha áll ennek a veszélye fent. Ellenben az anatéma sem "mossa le" a keresztséget.
Egyébként itt mindig jó lenne tudni, hogy melyik felekezethez tartozik a kérdező, mert ez a szerint lehet különböző. A konfirmálásból gondolom, hogy református vagy evangélikus. Amúgy a felekezetek többsége nem a "Nagy testvér", hogy a szerint tartson nyílván, jársz-e gyülekezetbe/templomba/imaházba/stb... Feljegyezni általában a keresztelést, a házasságot és a elhalálozást (temetés), esetleg betérést szokás. Kihúzni nem fognak senkit sem, bármennyire is zavar téged. Max ha sokáig nyüstölöd az illetékest, odaírnak valami megjegyzést.
szerintem szarik rád mindenki-
amit beírsz a netre az viszont nyilván van tartva - amíg áll a világ, fb, itt, bárhol - ez zavarjon
Most már hatszor volt ez a kérdés.
IGEN: nyilván vagy tartva.
IGEN: neked kell kijelentkezni.
IGEN: ki tudsz jelentkezni.
El kell menned oda, ahol kereszteltek, és ott kell kiíratni magad.
IGEN: ott is megpróbálnak majd minden trükköt, hogy mégis maradj, mint ahogy itt is (lásd: nem lehet, nem számít, mit foglalkozol vele, lélekben már nem vagy az, stb).
CSAK akkor vagy kiíratva, ha ezt a keresztelőkönyvbe bejegyzik!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!