Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Mégis minek tudható be ez a...

Mégis minek tudható be ez a változás? Ennyit jelenthet az, hogy kinek milyen képe alakul ki Istenről és a vele lehetséges kapcsolatról?

Figyelt kérdés

Évekig rendszeresen jártam misékre. Ritkán gyóntam és áldoztam. Megtartottam a rendelt ünnepeket is.

Ugyanakkor, utólag visszatekintve erre az időszakra azt látom, hogy szorongó voltam, mindig talán túlságosan is azt figyeltem, nem követek-e el úgymond halálos bűnt, vagy nem halálos bűnből többet.

Ezek ellenére sajnos valóban sok bűnt követtem el, és olyat is, amit a rk. egyh. halálos bűnnek tart. Akárhogy küzdöttem ellene, nem voltam elég erős. Ez viszont kb. majdnem depresszióssá tett.

Gyónni ritkábban gyóntam, mint kellett volna, így az áldozások se voltak rendszeresek.

Majd elkezdtem a Bibliát úgy olvasni, hogy azt nem a rk. egyház magyarázatainak fényében tanulmányoztam, hanem a Bibliában található utalásokat követtem pl. Szövegkörnyezeteket, körülményeket figyelembe vettem, stb.

Majd akárhogy is kerestem pl. a kat. féle gyónás típusát, nem találtam olyan igét, ami biztosan alátámasztaná azt, sem pl. azt, hogy Isten és ember közé kellene egy másik közvetítő is Jézus Krisztuson kívül.

Idővel elkezdtem hanyagolni a misére járást, és egyre többször vettem részt protestáns istentiszteleten.

Mióta a protestáns közösségbe járok, megszűntek a dolgokra, tettekre való rágörcsölések, nem figyelem szinte kényszeresen azt, hogy jaj , csak nehogy halálos bűnt kövessek el.

Az imaéletem is elmélyültebb lett, és sokkal megnyugtatóbb az a tudat, hogy Istennek MINDENT elmondhatok és Jézus nevében kérve bocsánatát, ő megbocsájt, ígérete szerint. És nem kell ehhez külön gyónó fülkébe betérdepelni, papnak elmondani a sablonszöveget és remélni, hogy feloldoz-e, vagy sem.

A lényeg: amióta elhagytam a kat. egyházat és egy protestáns közösségben megtaláltam a helyem, sokkal elmélyültebb lett a lelki életem és így az életem is rendeződik, nyugodtabb vagyok.

Minek tudható be ez a változás? Ennyit jelent, hogy milyen hitrendszert, stb. fogad el valaki?

2017. jún. 29. 17:45
1 2
 11/12 Ozcar ***** válasza:

Ez a változás egyrészt betudható annak, hogy Isten méltányolja az igyekezetet, ha valaki őszintébben szeretné megismerni őt és ezért tesz is és imádkozik.

Másrészt elkezdtél józan paraszti ésszel gondolkodni, ami a közvetlen kapcsolatot illeti. De ne feledd továbbra sem, hogy sem papot, sem lelkészt nem kell vakon követni, hanem a Szentírás alapján tájékozódni és a saját eszünkkel gondolkodni. A lelkész csak irányt mutat, ötleteket adhat, de neked el kell tudnod dönteni, hogy az megegyezik-e a szentírással, vagy nem. Ismerned kell a szentírást, hogy meg ne vezessenek.

2017. jún. 29. 20:27
 12/12 anonim ***** válasza:

"Minek tudható be ez a változás? Ennyit jelent, hogy milyen hitrendszert, stb. fogad el valaki?"

Ennyit számít persze.Nyilván,ha rosszul érzed magad valamivel kapcsolatban,akkor az nem a te utad.A katolicizmus túlhangsúlyozza a szenvedést,és a görcsös megfelelést,pedig Jézus pont,hogy az örömre helyezte a hangsúlyt.

A korrupt hatalomnak sajnos érdeke eltorzítani a szeretetet,a kisebbrendűségi érzés,bűntudat,félelemkeltés kifinomult alkalmazásával szabadon tudják manipulálni az embereket.Ne dőlj be nekik,jól tetted,hogy váltottál.

2017. jún. 30. 07:33
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!