Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Miért élednek újjá a "régmúlt"...

Dongaben kérdése:

Miért élednek újjá a "régmúlt" vallásai?

Figyelt kérdés
Érdekelne a véleményetek, hogy miért jelentek (jelennek) meg újra olyan vallások az egyébként is színes palettán, amelyeket csak a történelem könyvekből ismer a nagyközönség? Mint pl. Kelta, Germán, vagy az Ős-Magyar sámánizmus.
2017. jún. 28. 12:58
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
88%

Egyfajta divat. Egyébként túlzás újjáéledésnek nevezni, mert közel sem gyakorolja senki pl. a kelta vallást, max hangoztatja magáról (fontos szerepe volt az emberek és állatok rituális feláldozásának, gondolom senki sem áldoz embert).

Kicsit képmuatás is, szeretnének különlegesebbnek látszani.

2017. jún. 28. 13:17
 2/13 A kérdező kommentje:
Én arra gondoltam, hogy olyan "Vissza a természethez." oka lehet. De el tudom képzelni, hogy csak divat.
2017. jún. 28. 13:21
 3/13 anonim ***** válasza:
Szerintem az emberben benne van, hogy keresi a lelki, szellemi dolgokat, békességet, nyugalmat, kapcsolatot a nem látható dolgokkal, ki mit... Vannak, akik ezekben találnak valamit, ami megfogja őket és így próbálják talán megtalálni, amit keresnek.
2017. jún. 28. 13:45
 4/13 anonim ***** válasza:

Ahogy a modern ember ki akar szabadulni a saját világából, néha szárnyra kapnak bizonyos őrületek.

Pl. már generációk óta felkapja a fejét időnként az orientalizmus (=Távol-Kelet csodálata). Tehát a buddhista / hindu világnézet, meditálás, jóga, lélekvándorlás, jing-jang, karma, Buddha-szobrok...

Én nem vettem volna észre hogy olyan sok sámánista lenne, de manapság a "bezzeg az őseink" féle gondolkozás meg a "vissza a természetbe" féle gondolkozás népszerű.

De nem hiszem, hogy ezeket bárki halálosan komolyan venné. Épp ez a lényeg szerintem, hogy amíg mondjuk a Biblia elvár egy bizonyos életmódot, addig ahhoz hogy sámánistának mondd magad, nem kell lemondanod semmiről, és még ki is tűnsz a többiek közül. (Sok embernek tudat alatt ez egy win-win szituáció.)

Egyszer beszélgettem egy illetővel, aki azt mondta hogy ő nem hisz Istenben, ő a természetben hisz, és ősmagyar vallású. Azt persze nem tudta, hogy az ősmagyarok is egy teremtő Istenben hittek...

2017. jún. 28. 13:47
 5/13 A kérdező kommentje:
A válasz 2. felét kicsit másképp látom... Én olyat ismerek, aki kivonult a családjával együtt a természetbe. Ergo: lemondott sok olyan dologról, ami "kényelmes"...elektromos áram, gáz, vezetékes víz... Furcsállottam is. De láttam, hogy boldogok...
2017. jún. 28. 14:10
 6/13 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem a "vissza a természetbe" szemlélet nem köthető vallásokhoz. Egy keresztény is ugyan úgy lakhat erdő szélen áram nélkül, ahogy egy mai díszpogány ember. Sőt van is rá számos példa.
2017. jún. 28. 14:31
 7/13 anonim ***** válasza:
0%
Mert az ellenség nem tud a taktikáin változtatni, az emberek ugyan abba a hibába esnek, és nem keresik Isten eredeti imádatának módját.
2017. jún. 28. 14:49
 8/13 anonim ***** válasza:

Nem "lednek" újjá, de éleszthetik, akik ettől hasznot remélnek. És valóban egyfajta divat erről beszélni.

A természet egy teljesen más dolog. Sokan vannak, akik szeretnének egyfajta nyugalmat, stresszmentességet, annak megélését, hogy nem sodródnak, hanem maguk vezérlik életüket. És egyesek ezt végiggondolva arra a következtetésre jutnak, hogy ebben az agyonreklámozott, agyonhajszolt világban nem lelhetik emg lelkük békéjét (a nyugalmat). Viszont némi leleménnyel, plusz munkával és kevés kényelmi hátránnyal olyan szabad életet élhetnek, ami nem kényszer alapján zajlik. Neveltetésüknél fogva kevés élvezetet találnak olyasmiben, ami nélkül egyesek elképzelni sem bírják az életet, viszont szeretik a természetet. Jó dolog az, csak tudni kell használni. És erre egyre kevesebben képesek. Mert sok, mára elfelejtett, de egyszerű tudás kell hozzá.

2017. jún. 28. 18:05
 9/13 anonim ***** válasza:
Mert a mai palettában csalódtak,de hinni akarnak valamiben.
2017. jún. 28. 18:23
 10/13 anonim ***** válasza:

Egyfajta divathullám, valamint érdeklődés miatt.

Sokan csalódnak a mai vallásokban, ezért nyúlhatnak vissza a régiekhez.

2017. jún. 29. 16:54
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!