Isten képes lenne isteneket teremteni?
Mivel mindenható, és mindenre képes, szerintem teremthetne új isteneket. Ha mégse, akkor biztosan azt gondolná, hogy: "minek"?
(Nem, Jézus maga Isten, itt kioktattak engem is efelől: https://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__vallas__..

"Szigorúan definiált Istent"
De, még azt is.
Ez egy mindenható isten, ezért akár ugyanolyat is tud teremteni, mint saját maga. Végtelen istent.
Valamiért nekem mindkettő lehetőség értelmes és elfogadható, csak az a baj, hogy ellentmondanak egymásnak:
- Isten ténylegesen mindenható, így más istenek létrehozására is minden gond nélkül képes.
- Nem akarom leírni a másodikat, mert meleg van, hosszú lenne, és amúgy is egy lusta disznó vagyok, így lásd: #6-7 és 9-s válaszok.

"Ha teremtmény, akkor nem lehet Isten"
Na ez az, ami nem igaz.
Nagyon sok teremtett isten van, és semmi nem zárja ki egy isten teremtését. Még akár úgy is, hogy a teremtőjének utána már nincs hatalma fölötte. Persze problémát fog okozni kettő VÉGTELEN isten létezése, mert ugye elvileg egymást korlátozhatják, és akkor már nem végtelenek.
Csakhogy a keresztény istenháromság mindegyik tagja végtelen, mégse korlátozzák egymást, szóval ez a probléma megoldható.

Az "isten"meghatározású lény léte,élete önmagából való.
Az a lény,amely teremtett,az teremtmény,tehát nem lehet isten,bár megjátszhatja az istenke szerepet.

"teremtmény,tehát nem lehet isten"
Nézz utána légy szíves az "isten" fogalmának.
A mitológia hemzseg a teljes jogú istenektől, amelyek nagy része teremtett.

16.Hsz!
Mi alapján nevezhető istennek az,ami teremtett,és nincs önmagában való élete?

"Mi alapján nevezhető istennek az"
Azon az alapon, hogy az "isten" szóra van egy meghatározás. Kb: "emberfeletti hatalmú, halhatatlan, értelmes lény".
Amint látod, ebben NINCS benne sem a végtelenség, sem pedig az, hogy teremtett-e.
Ettől még lehet isten.
Az meg, hogy konkrétan a TE istened nem teremtett (bár ki tudja, ugye), és emiatt TE szívesebben vennéd, ha sok más istent nem neveznének istennek - az egyéni probléma.

19.Hsz!
Ez a meghatározás sántít:
Kb: "emberfeletti hatalmú, halhatatlan, értelmes lény".
Emberfeletti egy démon,vagy angyal is,de attól még nem isten.
Teremtett lénynek nincs önmagából való élete,s így nem halhatatlan.
Az értelmes lény vonatkozik némely emberre is,de attól még nem "istenül"meg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!