Ha én keresem, melyik valláshoz tartozzak, honnan tudhatom meg mi az igazság? Melyik Isten az igazi?
Kedves kérdező.
A Bibliát mindenképpen javaslom én is.
Pascalnak van erről egy nagyon jo gondolata.
"Körülöttem különböző ellentétes vallásokat látok. Következésképpen mind hamis, kivéve egyet amelyik nem az. Mindegyik a maga tekintélyére hivatkozva követeli, hogy higyjek benne és fenyegeti a hitetlent. Ezen az alapon tehát nem hiszek. Mert azt bárki mondhatja, hogy ő próféta. Ellenben a keresztény vallásban beteljesedett proféciákat látok és ezt egyik sem mondhatja el magáról."
Ez hirtelen ki is zár sok egyéb vallást. Most már csak a kereszténységet belül kell keresgélni.
Hogy lehet itt szűkíteni a kört?
Mit tanított Jézus?
"Én vagyok az út, az igazság, és az élet. Senki nem mehet az Atyához csak én általam." "Aki szeret engem az én parancsolataimat megtartja."
És itt jön a kutató munka a Bibliában.
Ami pedig a legfontosabb!
IMA, IMA, IMA!
Minden vallás jó?
NAPJAINKBAN sok vallás létezik. Egy nemrégiben készített felmérés szerint 19 nagy vallás és mintegy 10 000 kisebb vallásfelekezet van világszerte. Ezért az emberek minden eddiginél több vallás közül választhatnak. De vajon számít, hogy melyik vallást választjuk?
Néhányan úgy gondolják, hogy a vallások olyanok, mint azok az utak, melyek ugyanarra a hegycsúcsra visznek fel. Nem számít, melyik utat választják, hisz az összes ugyanoda vezet. Úgy érvelnek, hogy csak egy mindenható Isten van, így végül minden vallás hozzá vezet.
Minden út Istenhez vezet?
Hogyan vélekedett erről a kérdésről Jézus, aki egyike a legelismertebb vallási tanítóknak? „A szűk kapun lépjetek be!” – mondta a tanítványainak. Miért? Mert „tágas a kapu és széles az út, mely a pusztulásba visz, bizony sokan mennek be rajta. De milyen szűk a kapu és milyen keskeny az út, mely az életre visz, bizony kevesen találják meg azt” (Máté 7:13, 14, Békés–Dalos-fordítás).
Valóban arról beszélt Jézus, hogy némelyik vallás „a pusztulásba visz”? Vagy netán azt tanította, hogy csak azok járnak a széles úton, akik nem hisznek Istenben, míg a hívők, bármilyen valláshoz tartozók is, a keskeny úton járnak, amely az életre visz?
Jézus azután, hogy csupán két útról beszélt, így folytatta a mondanivalóját: „Óvakodjatok a hamis prófétáktól! Báránybőrben jönnek hozzátok, de belül ragadozó farkasok” (Máté 7:15, Katolikus fordítás). Később ezt jelentette ki: „Nem mindenki fog bemenni a mennyek királyságába, aki azt mondja nekem: »Uram, Uram!« Csak az, aki megteszi az én mennyei Atyám akaratát” (Máté 7:21, Újszövetség – Egyszerű magyar nyelvű fordítás *). Ha egy személyt prófétának neveznek, vagy ha ő maga azt állítja, hogy Jézus az ’Ura’, akkor nyilvánvalóan hívő, vallásos. Jézus tehát egyértelműen arra hívta fel a figyelmet, hogy nem minden vallás jó, és nem minden vallási tanító megbízható.
Megtalálható a keskeny út?
A Biblia megbízható térképként segíthet megtalálnunk a jó utat, amikor vallást választunk
Mivel nem minden út vezet Istenhez, hogyan található meg a sok ezer lehetőség között a keskeny út, amely az életre visz? Szemléltetésképpen: Tegyük fel, hogy eltévedsz egy nagy városban. Úgy döntesz, segítséget kérsz. Valaki magabiztosan útbaigazít; azt mondja, hogy menj balra. Másvalaki szerint inkább jobbra kellene menned. Majd jön egy harmadik személy, aki azt javasolja, hogy menj, amerre jónak látod. Végül valaki elővesz egy megbízható térképet, és megmutatja a jó utat. Azután odaadja a térképet, így az utad során követheted, merre tartasz. Most már magabiztosabban vágnál neki az úti célnak, nem igaz?
Ehhez hasonlóan, ha szeretnénk eldönteni, melyik a jó út, vagyis melyik vallást válasszuk, megbízható szellemi vezetésre, egy jelképes térképre van szükségünk. És vajon létezik ilyen? Igen, létezik. A térkép pedig nem más, mint a Biblia, amely ezt írja: „A teljes írás Istentől ihletett és hasznos a tanításra, a feddésre, a megjobbításra, az igazságban való nevelésre” (2Timóteusz 3:16, Károli-fordítás).
Magyar nyelven több bibliafordítás is elérhető, és ilyen jelképes térképként használható. Ennek a folyóiratnak a kiadói, Jehova Tanúi közzétettek egy megbízható bibliafordítást, A Szentírás új világ fordítását. Aki nem Jehova Tanúja, talán szívesebben használ más fordításokat, miközben megvizsgálja, hogy melyik vallás jó, és melyik nem. Ez a cikksorozat ezért főként más vallások által elismert bibliafordításokból idéz.
A cikkek olvasásakor kérjük, vesd össze az eddigi ismereteidet azzal, amit a Biblia mond. Közben gondolj Jézus szavaira, hogyan különböztethető meg a jó vallás a rossztól: „minden jó fa jó gyümölcsöt terem, a rossz fa pedig rossz gyümölcsöt. Nem hozhat a jó fa rossz gyümölcsöt, sem a rossz fa jó gyümölcsöt” (Máté 7:17, 18, Katolikus). Most vizsgáljunk meg csupán három jó gyümölcsöt, melyeket a Biblia szerint a „jó fa” terem.Haérdekel a folytatás irj privat üzenetet.
"Ellenben a keresztény vallásban beteljesedett proféciákat látok és ezt egyik sem mondhatja el magáról."
Na, ez meg nem igaz.
Ugyanis a Bibliába VÁLOGATTÁK azokat a próféciákat, amelyek akkorra (i.sz.150) MÁR beteljesültek.
Na, így ugye könnyű!
Olyan prófécia nincs benne egy sem, ami AZÓTA teljesült be!
"NAPJAINKBAN sok vallás létezik. Egy nemrégiben készített felmérés szerint 19 nagy vallás és mintegy 10 000 kisebb vallásfelekezet van világszerte."
Ez elég régen készülhetett - ugyanis, mint írtam, kb. 8000 FŐ vallás létezik. Hogy kicsi, vagy nagy, az itt mindegy.
A kereszténység csak egy ezek közül - de ennek is legalább 4000 irányzata volt már évtizedekkel ezelőtt, és ráadásul HETENTE keletkezik kettő új!
"A Biblia megbízható térképként segíthet megtalálnunk a jó utat, amikor vallást választunk"
AKKOR, ha már eldöntötted, hogy a 8000 vallásból pont a kereszténységet választod.
"Jehova Tanúi közzétettek egy megbízható bibliafordítást, A Szentírás új világ fordítását."
Amiről jó, ha tudod, hogy NAGYON SOK HELYEN eltér az eredeti Bibliától!
Sőt: időnként még változtatnak ezeken a szempontokon is, és mást írnak, mint amit előtte írtak.
Jellemző módon azt is szokták mondani, hogy ne az eredeti Bibliát olvasd, hanem az ő folyóiratukat, az Őrtornyot.
Vigyázz a jehovistákkal!
Igen már úgy gondolom, hogy a Biblia az igazi útmutató.
Nem csak azért, mert itt többen azt írtátok.
Személyes beszélgetéseimben is ez jött elő.
Mert, ha megnézem a többi vallás isteneit nem túl szimpatikusak.
A Biblia Istene teljes önfeláldozással mentette meg az embert.
A többinél nekem kéne "megdolgoznom" az üdvösségemért.
De semmi képpen nem akarok elhamarkodottan dönteni, mert nagy a tét.
"Ellenben a keresztény vallásban beteljesedett proféciákat látok és ezt egyik sem mondhatja el magáról."
Na, ez meg nem igaz.
Ugyanis a Bibliába VÁLOGATTÁK azokat a próféciákat, amelyek akkorra (i.sz.150) MÁR beteljesültek."
Tényleg? Nem mondod! Rendben. Beszéld meg Pascallal. Ja nemtudod mert halott.
Most tényleg? Az ellenvetésed azért kéne elfogadnom, mert ide leírtad?
Pascal már le tett valamit az asztalra és hitelesnek tartom, de te ki vagy?
Remélem tudod kiröl írok?
"Olyan prófécia nincs benne egy sem, ami AZÓTA teljesült be!"
Nem kéne ennyire fitoktatnod, hogy nem ismered a Bibliát!
Jó, követ, téged már ismerünk.
Pascal meg ebben buta volt, és nem gondolt arra, hogy aki csak AZÉRT hisz, hogy jut jutalmat kapjon, az a pokolra kerül.
Tizenhármas, ez egy hozzávetőleg kétezerhatszáz éves prófécia:
"Aki elszórta az Izráelt, az gyűjti őt össze, és megőrzi, mint a pásztor a maga nyáját." (Jer 31,10)
Izrael i.sz. 70-től 1948-ig nem létezett, és nem is lehetett volna elképzelni, hogy létezzen. Nincs példa a történelemben egyetlen hasonló esetre sem, amikor több ezer év után bármely nemzet visszatért volna az eredeti élőhelyére, és ott államot alapított volna. Ezt az eseményt a Biblia előre jelezte, amikor még szét sem voltak szórva.
Kedves Kérdező!:
# 2 "Valahol ki kell, hogy nyilatkoztassa magát."
- Igen, de mi alapján döntöd el, hogy a Földkerekség számos, hasonló kinyilatkoztatása közül melyik az igazi?
# 7 " Csak egy Isten van, és jelenleg a világ túlnyomó részén ezt az egyetlen Istent imádják a hívő emberek"
Az 1/3-ad eléggé messze van a "túlnyomóságtól" :D
Vagy azt mondanád, hogy Allah is Isten? Azért nekem nem tűnik annak, de az így kapott 51%-od sem "túlnyomó".
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!