Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Katolikusok! Rendben, egy...

Katolikusok! Rendben, egy művészeti alkotás nem bálványimádás. De hol kezdődik nálatok egy tárgynak olyan fokú tisztelete, ami már nektek is sok?

Figyelt kérdés
Tehát ha valaki csókolgatja mondjuk?
2017. jún. 7. 18:12
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
57%

Én nem vagyok katolikus de ismerek sokat, és érteni vélem a képtiszteletet

szerintem nehéz meghúzni a határt így hogy ezt még szabad azt már nem szabad, és ez nem is baj mert ez a frarizeusok gondolkodásához vezet, hogy még pont a határig tolod a dolgot aztán mondhatod hogy "ó én betartom" de belül a meggyőződésed szintjén nyoma sincs a "törvény szellemének"

nagyjából azt kell látni miről is szól ez, mondjuk egy hasonlat lehetne az h van valaki akit nagyon szeretsz és van róla egy fényképed, van aki az ilyen fényképeket megpuszilja kiteszi valami jól látható helyre van akinek csak úgy ott van valahol mindenki egy kicsit másképp viselkedik ezzel a képpel, ez az egyéntől függ aki olyan fajta h az érzelmeit jobban emgéli a gesztusokban pl megpuszilja de nyilván nem gondolja hogy az a kép bármennyire az a szeretett valaki lenne

ugyan így, lehet hogy valaki megpuszil egy szobrot. de nem gondolja hogy az a szobor mondjuk Jézus maga, vagy benne van, vagy hat rá vagy ilyesmi. Tegyük fel hogy összetörik a szobor, ha az ilető aki csókolgatta nem mondja hogy jajj baja esett Jézusnak vagy jajj a kis varázstárgyamnak vagy valami ilyesmimnek baja esett, hanem mondjuk azt hogy "francba, nem két forint lesz venni egy másikat" az nem volt bálványimádó

2017. jún. 7. 22:46
 12/16 szp72 ***** válasza:
73%

A helyzet az, hogy engem a képtisztelet minden formája tökéletesen hidegen hagy. Én mindig hunyott szemmel imádkozok, a képzelőerőm sokkal élénkebb, mint akármilyen képi inger.

Engem elvileg nem zavar, hogy valaki feszületet csókolgat, Mária szobrot simogat, vagy elbeszélget egy szenttel, miközben a képét bámulja. Tegye, ha ez neki jól esik. Elvileg kész vagyok magam is bármikor bármelyik vállalható személy képét megcsókolni, megsimogatni s elbeszélgetni csak nincs rá szükségem.

Engem igazából a túlzott Mária vagy egyéb szent tisztelete zavar, amelyhez általában kép kultusz is társul. Tehát nem maga az, hogy képet használ, hanem hogy többet foglalkozik valamelyik szenttel, mint az Istennel vagy Krisztussal.

2017. jún. 8. 01:08
 13/16 anonim ***** válasza:
9%
Mi a fenéért keres valaki logikát, egy politeista, de önmagát monoteistának valló vallásban? :D (Igen, a kereszténységről van szó, a szentháromságával, angyalaival, szentjeivel, ördögeivel.)
2017. jún. 8. 20:05
 14/16 anonim ***** válasza:
30%

Egy Isten van, aki 3 személy. Az angyalokat, szenteket nem tartjuk istennek. Tehát, ha nagyon bele szeretnél kötni a kereszténységbe, javaslom tanulmányozd át jobban. :)

2017. jún. 8. 20:09
 15/16 anonim ***** válasza:
Tudom régi topik én nekem most adta ki. Régen én is bálványimádásnak tartottam sok mindent, ma már úgy érzem ha van valakinek 1 keresztje mondjuk és csak van, ránéz és eszébe jut JÉZUS áldozata , az nem baj, ma m ár nekem is van a szekrényen 1 szép kereszt , ill 1 keresztes nyaklánc. (nyilván egyikbe se a tárgyat "imádom".
2023. júl. 28. 16:17
 16/16 anonim ***** válasza:
40%

"Egy Isten van, aki 3 személy"

Ja, hát ez kb. olyan érvelés, mintha egy komplett idióta írta volna és ezt még mind a mai napig le lehet nyomni kritika nélkül hívők millióinak torkán. :D

2023. júl. 28. 16:56
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!