Tudnátok mondani 5 olyan európai irodalmi alkotást, amely az ÚJszövetség valamely történetére épül? Értelmes válaszokat várok. SOS
Kapásból két regény jut eszembe:
- Mihail Bulgakov: Mester és Margarita (témája többek között Krisztus és Pilátus viszonya)
- Nikosz Kazatzakisz: Krisztus utolsó megkísértése (témája Krisztus kereszthalálának értelme)
Ha keresel még hozzá három karácsonyi verset Jézus születéséről vagy a három királyokról, akkor máris megvan az öt :)
Eszembe jutott egy harmadik regény is:
- Henryk Sienkiewicz: Quo vadis? (témája Péter és Pál térítéseihez kötődik, az Apostolok cselekedeteihez köthető a Bibliából.)
Ha már Sienkiewicz, én olvastam tőle egy kisregényt, aminek az a címe, hogy "Őt kövessük!". Ez Pilátusnak és családjának napját mutatja be Jézus megfeszítésének napján.
Ha magyar is jó, akkor nekem hirtelen Dsida Jenő: Nagyacsütörtökön című verse ugrott be.
Most látom, elírtam a nevet az 1-ben, helyesen a közepén N-nel: Kazantzakisz.
És akkor én is konkretizálom a verset, legyen mondjuk József Attilától a Betlehemi királyok, bónusznak meg Gárdonyi Gézától a Fel, nagy örömre!. Ez utóbbit templomban is éneklik :)
Sienkievicz: Quo vadis?
Bulgakov: Mester és Margarita
Madách: Az ember tragédiája (na jó, az nem Újszövetség...)
Kodolányi János: Én vagyok.
Az Újszövetség történét meséli el, elsősorban Júdás és Krisztus viszonyára figyelve.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!