Mi van akkor, ha én gyónás nélkül áldozok?
Római katolikus vagyok.
Rendszeresen járok misére.
Mi történik akkor, ha valóban őszintén megbánom a bűneimet, így mise és áldozás ELŐTT imában őszintén bocsánatot kérek Istentől, Jézus nevében kérve az ő megbocsátását, bűneim eltörlését, de papnak nem gyónok?
Majd ezután kimegyek áldozni?
Az most tényleg csak "riogatás", hogy ezzel újabb bűnt követnék el, méghozzá esetleg "halálos bűnt" ráadásul?
Egyszerűen viszolygok a papnak való gyónástól, viszont szeretnék rendszeresen áldozni.
Ha a protestánsoknál nincs lelkésznek gyónás, és az őszinte bűnbánat után lehet Úrvacsorához járulni, akkor miért ne lehetne áldoznom katolikusként, gyónás nélkül?
Feltételezem, Isten nem azt nézi, hogy a felekezeti szabályoknak eleget tettem-e e ponton, hanem az őszinte bűnbánatot és a vágyat arra, hogy áldozhassak.
NEM kívánok felekezetet váltani, és az Egyházat sem támadni.
A kérdésemre várok választ. Köszönöm szépen!
Ezek nem felekezeti szabályok, hanem egyértelmű tanítás a Bibliából.
Ezekkel a szavakkal rájuk lehelt, s így folytatta: "Vegyétek a Szentlelket! Akinek megbocsátjátok bűneit, az bocsánatot nyer, s akinek megtartjátok, az bűnben marad."
Jézus szavai; láthatod, szükséges a gyónás a bűnök feloldozásához. A gyónáshoz meg elengedhetetlenül fontos a bűnök őszinte megbánása.
Ha pedig bűnös állapotban áldozol, akkor azzal újabb vétket követsz el.
Ezért aki méltatlanul eszi a kenyeret vagy issza az Úr kelyhét, az Úr teste és vére ellen vét. Tehát vizsgálja meg magát mindenki, s csak úgy egyék a kenyérből és igyék a kehelyből, mert aki csak eszik és iszik anélkül, hogy megkülönböztetné az (úr) testét, saját ítéletét eszi és issza.
Hogy melyik felekezet miként vélekedik, az teljesen lényegtelen. Isten teljesen egyértelmű a kérdésben.
A katolikusoknál ez NEM működik.
Ha ez neked nem megfelelő, és felekezetet sem szeretnél váltani, akkor javasolom, hogy indíts el egy reformációt.
Nem ez lesz az első a történelemben.
A bűneidet először is önmagadnak kell felfedned, rájönni, hogy mi bűn és mi nem az. Másodszor Istentől kérni bölcsességet, hogy segítsen neked ebben. Természetesen ezt tanulással, szentírás olvasásával tudod megtanulni.
Harmadszor magának Istennek kell megvallanod a bűneidet és bocsánatot kérni tőle. Tisztogatnod kell magad minden nap a bűneidtől. Ez így működik helyesen... Nem egy bűnös pap kell téged feloldozzon, hanem Krisztus maga.
Szia!
Én protestáns vagyok. Szerintem menj el gyónni.
A protestánsoknál is van egyébként gyónás, csak közösségi gyónás van az úrvacsora előtt, és nem "fülbegyónás" az általános. De az evangélikusoknál pl. van fülbegyónás is, csak nem kötelező.
Megértem, hogy nehéz beszélni a bűneidről, de nem a papnak gyónsz, hanem Istennek. Ahogy a misén / istentiszteleten a feloldozást sem a pap adja, hanem Isten (nyilván közvetítő által).
Ebben higgy, és ebben bízz!
Csak a kísértő nem akarja, hogy a bűneidről beszélj. De ne aggódj, mert ha gyónsz (még ha nehezedre is esik), könnyebb lesz legyőzni a bűnt. Valójában erre "való".
És igen, egyébként Isten nem a felekezeti szabályokat nézi, de a "felekezeti szabályok" néha azért vannak, hogy a lelki életet erősítsék. Erről érdemes lenne egy pappal beszélgetni élőben, nem feltétlenül itt, neten.
Remélem megoldódik a probléma! :)
Vannak halálos bűneid? Ha igen, akkor szentségtörést követsz el. Vagy menjél el előtte gyónni, vagy ne is áldozz, amíg nem rendezed a kapcsolatodat Istennel!
Ha nincsenek halálos bűneid, akkor mehetsz. Sokan úgy mennek, hogy bocsánatos bűneiket nem gyónták meg.
A bűn,rád,Istenre, és arra az emberre tartozik,aki ellen vétettél.
NEM parancsolta Jézus a"fülbegyónást".Az, emberi találmány,mely az embert emberhez köti,Isten helyett.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!