Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Szerintetek mit jelent az...

Szerintetek mit jelent az 1Kor 5,5?

Figyelt kérdés

Így szól: átadjuk az ilyet a Sátánnak teste pusztulására, hogy lelke üdvözüljön az Úrnak ama napján.

Nem vitát szeretnék, csak beszélgetni róla.

2017. máj. 18. 13:23
1 2
 11/15 A kérdező kommentje:

Asperrimus:

A jelenések ezt írja:

új fordítású revideált biblia

revideált károli biblia

A JELENÉSEK KÖNYVE

9. fejezet

Az ötödik trombitaszó

1 Az ötödik angyal is trombitált, és láttam, hogy egy csillag leesett az égből a földre, és neki adatott az alvilág kapujának kulcsa. 2 Felnyitotta az alvilág mélységét, és füst szállt fel onnan, mint egy nagy kemence füstje, és elsötétült a nap és a levegő a mélység füstjétől. 1Móz 19,28 3 Sáskák jöttek ki a füstből a földre, és olyan erő adatott nekik, amilyen ereje van a földi skorpiónak. 2Móz 10,12-15 4 És megmondatott nekik, hogy ne bántsák a földön a füvet, se a zöldet, se az élő fát, hanem csak azokat az embereket, akiknek a homlokán nincs ott az Isten pecsétje. Ez 9,4 5 És parancsot kaptak, hogy ne öljék meg őket, hanem kínozzák öt hónapon át, és olyan legyen a kínjuk, mint amikor a skorpió megmarja az embert. 6 Azokban a napokban keresik az emberek a halált, de nem találják, és vágynak meghalni, de a halál elfut előlük. Jób 3,21 ; Jer 8,3 7 A sáskák alakja a harcra felkészített lovakéhoz volt hasonló: fejükön valami aranyhoz hasonló korona, arcuk, mint az ember arca, Jóel 2,4 8 sörényük, mint az asszonyok haja, foguk, mint az oroszláné, Jóel 1,6 9 és páncéljuk olyan, mint a vaspáncél; szárnyaik zúgása, mint sok lovas hadiszekér hangja, amikor harcba rohannak. Jóel 2,5 10 Skorpiókéhoz hasonló farkuk és fullánkjuk volt, és a farkukban volt az erejük, hogy az embereket öt hónapon át gyötörjék. 11 Királyuk az alvilág angyala volt, neve héberül Abaddón, görögül pedig az Apollión, vagyis a Pusztító nevet viseli. 12 Az első jaj elmúlt, és íme, még két jaj következik ezek után.

A hatodik trombitaszó

13 A hatodik angyal is trombitált, és hallottam egy hangot az Isten előtt álló aranyoltár négy szarva közül, 2Móz 30,1-3 14 amely ezt mondta a hatodik angyalnak, akinél a trombita volt: Oldd el a négy angyalt, akik meg vannak kötve a nagy folyamnál, az Eufrátesznél. 15 És eloldatott a négy angyal, akik készen álltak, hogy bármely órában, napban, hónapban és esztendőben megöljék az emberek harmadát. 16 A lovasseregek száma húszezerszer tízezer volt: hallottam a számukat. 17 A látomásban ilyennek láttam a lovakat és a rajtuk ülőket: tűzvörös, jácintkék és kénsárga páncéljuk volt, a lovak feje pedig olyan volt, mint az oroszlánok feje, és a szájukból tűz, füst és kén ömlött. 18 Ez a három csapás ölte meg az emberek harmadát: a tűz, a füst és a kén, amely a szájukból ömlött. 19 Ezeknek a lovaknak az ereje a szájukban és a farkukban van, mert a farkuk kígyóhoz hasonló, és fejjel végződik, és ezzel ártanak. 20 A többi ember pedig, akiket nem öltek meg ezek a csapások, nem tértek meg kezük alkotásaitól, hanem imádták az ördögöket és a bálványokat, amelyeket aranyból és ezüstből, rézből, kőből meg fából készítettek, és amelyek sem látni, sem hallani, sem járni nem tudnak; Zsolt 115,4-7 ; 135,15-17 ; Dán 5,23 21 és nem tértek meg gyilkosságaikból, varázslásaikból, paráználkodásaikból és lopásaikból sem.

Akkor ez nem azt jelenti, hogy a hatodik csapás után már nem lesz ott olyan ember, aki megtérne?

2017. máj. 19. 06:06
 12/15 anonim ***** válasza:

Kedves Asperrimus!

3-as vagyok, köszi a választ.

Nem vitaképpen, csak megjegyezném, hogy szerintem az "elmenván azért" nem fejezik ki a hatalom átruházását, csak a missziós parancsot adta ki az apostoloknak: " Elmenvén azért, tegyetek tanítványokká minden népeket, megkeresztelvén őket az Atyának, a Fiúnak és a Szent Léleknek nevében,"

Hozzáteszem, hogy egyetértek Veled, mert a hatalmat valóban csak Földön lévő emberként lehet gyakorolni. Azonban az apostolok leveleiből nekem nem derül ki, hogy valamiféle hatalmat kellene gyakorolnunk, hanem csak az, hogy a hit szabályai szerint szeretetben kell élni, gyakorolni, megszentelődni.

2017. máj. 19. 09:10
 13/15 anonim ***** válasza:

Kedves kérdező, a Jelenések könyve nem könnyű műfaj, így a magyarázata sem az. Nyilvánvaló, hogy az általad említett időszakban is ott lesz a száznegyvennégyezer zsidó ember, akik ki vannak válsztva, és rájuk egészen biztosan nem vonatkozik a kilencedik fejezet megállapítása. Az is kérdés, hogy az eredeti nyelv támogatja-e azt az értelmezést, ami a Károli változatból lejön. Nem vagyok nyelvész, így ezt nem tudom, de lehetségesnek tartom, hogy a "többi ember" nem kizárólagosságot jelent, hiszen a világ ma sem tér meg, mégis vannak akik megtérnek a világból, csak onnantól már nem a "világ gyermekei", hanem Istenéi, noha a világban élnek. A Jelenések 13 végén azt mondja a Biblia, hogy akinek van értelme (eredetileg 'nusz', azaz szellemi értelem-érzék), az számolja meg a Fenevad számát. Ha senki nem térne meg abban az időszakban, illetve ha nem lennének megtért emberek, akkor a 'nuszuk', 'noémájuk' ugyanúgy meg lenne vakítva, ahogyan bármely ma élő világi embernek, ahogy azt a 2 Korinthus 4,4 mondja, és nem tudnának a Bibliának ezzel a kijelentésével mit kezdeni. Tehát ugyan közvetlenül nem bizonyítható, de a Biblia sejteti, hogy abban az időben is lesznek olyanok, akik kegyelem alatt vannak, és úgy látom, ez nem korlátozódik csupán a száznegyvennégyezer elpecsételtre. Azt azonban elismerem, hogy ezt nem lehet dogmatizálni, mert a Biblia nem mindent fed fel.

Sokan csúsznak bele abba a hibába, hogy megpróbálnak olyan dolgokat is értelmezni, amivel kapcsolatban nem teljes a kijelentés a Bibliában. Például sokan szinte vallást csináltak a hatszázhatvanhatos számból. Konkrét személyek nevéből kiszámolták, és kijött. Az interneten használt WWW-ből is kirakták a héber abc alapján, holott abban nincs is 'W' - a jiddishben valószínűleg van, csak a kettőnek nincs köze egymáshoz, a jiddish ugyanis a némettel rokon. A vonalkód két szélső és a középsó hosszabb vonala is, ami feltehetőleg a leolvasó pozícionálására szolgál, három "hatos". Időről időre kihúznak valamit a kalapból, és azt mondják, hogy kirakható belőle a hatszázhatvanhat. Ezzel kapcsolatban megjegyezném, hogy sok dologról látható, hogy gonosz, ehhez nem kell semmilyen matematikai eljárás. A Biblia semmi többet nem mond el, mint azt, hogy a Fenevad száma hatszázhatvanhat. De ez nem is a ma emberének szóló prófécia, hanem azokra az emberekre vonatkozik, akik akkor fognak a Földön élni. Akkor azok az emberek, akiknek a 'nuszát' ugyanúgy megnyitotta Jézus, mint az apostolokét (Lk 24,45), meg fogják érteni, hogy konkrétan mire vonatkozik ez a prófécia.

"Te pedig, Dániel, zárd be e beszédeket, és pecsételd be a könyvet a végső időig: tudakozzák majd sokan, és nagyobbá lesz a tudás." (Dán 12,4) E szerint van az Írásokban olyan tartalom, amit csak abban a korszakban lehet jól értelmezni, amelyik korszakra vonatkozik. Nem mond mást Péter sem az ószövetségi prófétákról:

"Amely idvesség felől tudakozódtak és nyomozódtak a próféták, akik az irántatok való kegyelem felől jövendöltek: Nyomozódván, hogy mely vagy milyen időre jelenté azt ki a Krisztusnak ő bennök levő Lelke, aki eleve bizonyságot tett a Krisztus szenvedéseiről és az azok után való dicsőségről. Akiknek megjelentetett, hogy nem magoknak, hanem nékünk szolgáltak azokkal, amelyeket most hirdetnek néktek azok, akik prédikálták néktek az evangyéliomot az egekből küldött Szent Lélek által; amikbe angyalok vágyakoznak betekinteni." (1Pét 1,10-12)

A tudás - ami alatt kijelentett ismeretet kell érteni - éppen azért sokasodik meg a végidőkben, mert sokan tanulmányozzák a Bibliát, ahogy az eddigi századokban is, de az aktuális időben Isten Szelleme kijelenti, hogy pontosan hogyan is kell érteni. Az előtte levő évszázadokban azonban, miért is jelentené ki, hiszen amit az emberek megtudnak, azt megtudják az angyalok is, és itt elsősorban nem mennyei angyalokra kell gondolni, hanem az Isten ellen fellázadt gonosz angyalokra. Ha előbb megértik, több idejük van felkészülni, és nagyobb károkat tudnak okozni. Ez az egyik oka annak, hogy bizonyos próféciák homályosan vannak megfogalmazva, ugyanis azok alapján nem lehet összeállítási rajz nélkül összeilleszteni a bekövetkezendő eseményeket, de amikor bekövetkezik, akkor a tények visszavezethetőek konkrét próféciákra. Úgyhogy a Jelenések könyve nem csupán azért nem könnyű műfaj, mert nem vagyunk hozzá eléggé bölcsek, hanem azért is, mert egyes kijelentéseit csak abban az időben lehet majd megérteni, amelyikre vonatkozik. A Jelenések könyve túlnyomó része pedig úgy tűnik, hogy az Egyház utáni korszakkal foglalkozik, pár fejezet erejéig foglalkozik az Ezer Éves királysággal, sőt az utáni történő dolgokkal is.

2017. máj. 19. 11:22
 14/15 anonim ***** válasza:

Kedves harmadik, a rendőr is hatalmat gyakorol, amikor az út mellett felemeli a kezét. Nem azért állnak meg az autók, mert erős, hanem azért mert az államhatalom mögötte áll. Ha valaki csak úgy integet az út mellett, akkor lehet, hogy sokat kell várnia, míg egy autó megáll, az sem kényszerből fogja tenni.

Amikor az Egyház teszi a dolgát, akkor mögötte van Krisztus hatalma-ereje, éppen ezért lehetséges, hogy egyáltalán legyen olyan ember, aki megtér. A megtérés teljes egészében természetfeletti dolog, lehetetlen emberi erővel vagy bölcsességgel megtéríteni bárkit is. Megtörni meglehet, de megtéríteni nem. Csak Isten képes erre. De ezt Isten az Egyház által végzi.

Isten tud szólni világi emberekhez is. Engem is jóval korábban megszólított, minthogy akár egyetlen hiteles hívő emberrel találkoztam volna. De emberek közreműködése nélkül nem tudtam volna Jézust befogadni. Megpróbáltam, de nem ment. A megfelelő szavakat mondtam, komolyan is gondoltam, de nem működött. Jézus az Egyház által tud tevékenykedni a világban. Ez talán nem tűnik hatalom gyakorlásnak, de Maga Jézus küld, ezért az Egyház mögött van Jézus tekintélye, az a minden erő és hatalom, amiről a Máté 28-ban beszél. Ám ha az Egyház nem teszi a dolgát, Jézus semmit sem tud tenni a világért. A hitetlen emberek 'noémája' meg van vakítva e világkorszak istene által, hogy ne lássák a Krisztus Evangéliumának a fényét (2 Kor 4,4). Ha nem működne együtt természetfeletti erő a hívőkkel, amikor azok Jézusnak engedelmeskedve hirdetik a jó hírt, akkor éppen a vakságuk miatt nem lenne olyan ember, aki elérhető lenne. De ez a természetfeletti erő, ami az Egyháznak adott hatalom gyakorlása közben működik, kicsit felemeli a leplet az ember szívéről, hogy be tudjon szűrödni egy kis fény, és ekkor kell az embernek döntenie, hogy kell-e neki Jézus, vagy inkább nem. Sajnos nem mindenki dönt Jézus mellett, aki meglátta ezt a fényt. Az ilyen emberek nusza újra sötétségbe borul, amíg újra meg nem látogatja Jézus, ha ugyan ez megtörténik még egyszer.

Éppen azért vagyunk mi - vagyis az Egyház - Isten munkatársai, mert együtt tudjuk elérni az embereket, külön-külön nem. Amikor mi megszólítunk valakit, akkor olyat teszünk, amit Jézus most nem tud hatékonyan gyakorolni, ugyanis a Mennyben van. De amikor ezt tesszük, akkor Jézus olyat tesz, amit mi sohasem lennénk képesek, és megérinti azt az embert. Megszólítja: "Én vagyok!" Mi döntjük el adott szituációban, hogy Jézus megérinthet-e egy embert vagy nem. Mi ez, ha nem hatalomgyakorlás? Ha mi nem szólítunk meg valakit, Jézusnak másik embert kell keresnie, aki erre hajlandó. Ha azonban Jézus nem tesz semmit, amikor mi megszólítunk valakit, akkor megintcsak nem történik semmi. Ez amúgy gyakran előfordul, mert nem tanultunk meg a Szellem vezetésében járni.

2017. máj. 19. 12:04
 15/15 anonim ***** válasza:
Kedves Asperrimus, gondolom karizmatikus vagy:) Wommacktól hallottam ezt a rendőrös példát. Nekem ezzel nincs bajom, másról beszéltem, de nem lényeges, hagyjuk. Mindenesetre köszönöm válaszaid. Jézus Veletek!
2017. máj. 19. 13:39
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!