A természetfeletti erők honnan erednek?
Ozmium42!
"Az jó hírem az, hogy a természettudomány semmiféle alátámasztást nem talált ezeknek a lényeknek a létezésére, még arra sem, hogy egy szalmaszálat keresztbe tettek volna."
És milyen vizsgálódást tettek ez ügyben? Bocs, de szerintem a természettudománny nagy ívben sz. rá, hogy léteznek-e démonok vagy sem. Eleve úgy áll hozzá a dologhoz, ahogy pl. te is, vagyis hogy ez az egész egy ezoterikus marhaság. A helyzet azonban az, hogy rengetegen tapasztalják meg nap mint nap ezen lények létezését. Csak az én ismeretségi körömből tudnék vagy 5-6 példát mondani. És többüknek semmilyen lelki/pszichológiai problémájuk nincs.
"Az a tér, ahol a "természetfeletti" létezni tud manapság, az már csak a fantáziavilág, a manipulált felvételek, illetve réges-régen egy messzi-messzi galaxisban."
No és rengeteg ember mindennapjaiban:
https://www.gyakorikerdesek.hu/kereses.php?keres=paranorm%E1..
Sokminden van amit a tudomány még el se kezdett igazán vizsgálni. Pl. nézz meg egy madár vagy hal rajt. Elég távolról nézve egyetlen nagy élőlényként viselkedik. Egy nagyobb halraj egyként reagál pl. ragadozó közeledtére úgy hogy esetleg a tagjai nagyrésze nem is látja a ragadozót. Az egyes halak nem is tudják hogy miféle lényt hoznak ők létre.
De nem is kell messzire menni, a saját agyunk is egyedi idegsejtek közössége, amik élnek, teszik a dolgukat és nem is tudják micsoda nagyszerű lény csodálatos szervének részét képezik. Egy sorozatgyilkos és egy szent agyában is ugyanúgy csak élik a sejtek a hétköznapjaikat és nem is tudják a mi világunkban miben is vesznek részt valójában.
Gondolom az emberek is hasonló "lényekké" állnak össze magasabb szinten, csak az emberek már esetleg egyszerre több lény "eszközeként" vagy "sejtjeként" is tudnak működni. (pl ahogy egyszerre lehetsz a "magyar nemzet" sejtje, a "keresztények" sejtje, a "fradi drukkerek sejtje", a "fidesz" sejtje stb, és ráadásul idővel átvándorolhatsz más "lényekbe" is mint ahogy állatoknál is néha előfordul hogy más csordába vándorolnak át, csak az "emberfeletti lények" számunkra elképzelhetetlen tulajdonságokkal rendelkezhetnek, nem ilyen egyszerű minthogy "kereszténység").
És természetesen ahogy a raj egy jelentéktelen helyén lévő hal se tudja hogy miért kell hirtelen őrült módon egyik irányba iszkolnia teljes gőzzel, csak csinálja mert a többiek is azt csinálják vagy mert valami tudatalatti sugallat erre készteti, ugyanúgy az embereket is befolyásolhatja a "természetfeletti" lény hogy tegyen olyan dolgokat akár amit egyébként nem tenne. Akár olyan formában hogy víziói vannak, démonokat lát, stb. Azért látja ezeket mert ez kell ahhoz hogy olyan dolgokat megtegyen amiket amúgy nem tenne.
Ezekről az "ember feletti lényekről" azért nehéz (talán lehetetlen is) tudományos bizonyítékot szerezni mert részei vagyunk. Gondolj bele, hogyan tudna pl. egy májsejted rájönni hogy ő valójában egy emberi lény része és egy emberi közösség játékosaként (is) funkcionál?
"És milyen vizsgálódást tettek ez ügyben? Bocs, de szerintem a természettudománny nagy ívben sz. rá, hogy léteznek-e démonok vagy sem. Eleve úgy áll hozzá a dologhoz, ahogy pl. te is, vagyis hogy ez az egész egy ezoterikus marhaság."
Nem egészen. A természettudomány arra tesz kísérletet, hogy a minket körülvevő világot egészében vizsgálja, megértse és leírja. Az igaz, hogy démonokat nem kerget a te kedvedért, viszont ha léteznek démonok, és részei a mindenségnek, akkor igenis természettudományos feladat ezeknek a leírása. Most az a helyzet, hogy a természettudomány nem valami világnézeti okból döntötte el, hogy nem hisz és nem foglalkozik démonokkal, hanem ahogyan egyre jobban megismeri a világ egyre több jelenségét, a démonoknak egyre inkább nyoma sincs köztük. Mit lehet tenni? Hát még be lehet blöffölni a "természetfeletti" értelmezhetetlen fogalmát, hallucinálni, meg nagyon messzire mutogatni.
"A helyzet azonban az, hogy rengetegen tapasztalják meg nap mint nap ezen lények létezését."
Természettudományos leírásról beszélünk, ide az egyéni tapasztalások, az anekdoták meg az elmebajos tévképzetek és az áltudományos fejtegetések meg a hamisított bizonyítékok kevesek lesznek. Nem tapasztalások kellenek, hanem ugyanolyan bizonyítékok, mint a természet többi, nem "természetfeletti", mágikus meg misztikus, hanem sima jelenségeire. Itt azért démon témakörben elég erős állítások vannak, tárgyak mozgatásától, az elmére (-> tehát idegrendszerre) gyakorolt hatásról, meg még fene tudja, kivel mit csinálnak.
"Csak az én ismeretségi körömből tudnék vagy 5-6 példát mondani. És többüknek semmilyen lelki/pszichológiai problémájuk nincs."
Nem is kell hozzá, néha elég a butaság vagy az átgondolatlanság is. Rengeteg módon lehet beképzelni valamit, helytelen módon adatot gyűjteni és rossz következtetéseket levonni különösebb kattantság nélkül is. Ez a topic rengeteg élő példát hoz erre nap mint nap, te is rátaláltál erre, és te is levontad a rossz következtetést, hogy sok embert érint, tehát biztosan megalapozott is. Pedig a helyzet az, hogy az emberek beszámolóin kívül semmi más nem alapozza meg ezeket, sőt, mindenféle eddigi megalapozott ismeretünk a világról kizárja azt, hogy démonok létezzenek, ráadásul úgy létezzenek, ahogy a beszámolók állítják. Ezért legyint a tudomány erre a kérdésre, és nem azért, mert eldöntötte, hogy a démonok a vizsgálódásának a tárgykörén kívülre lesznek sorolva. Ez egy rég lefutott meccs.
A példák, amiket említettél, azok mind aktív kutatási területei a természettudománynak. Elsőként nem is természettudományos, hanem egy idevágó filozófiai fogalomra hívnám fel a figyelmed:
Említve vannak példák, több azok közül, amiket te is felhoztál, és még azon kívül sok más, élő és élettelen, vagy akár virtuális rendszerek. Ez tovább vezet a mesterséges intelligenciával foglalkozó tudományokra, és még szintén sok más olvasnivalóra. Nem varázslatról van szó, hanem röviden és lesarkítva az egyedek és a környezetük közt megvalósuló visszacsatolásokról, amik az egyes részecskék tulajdonságainál, és az azok összegétől eltérő, magasabb szintű viselkedést valósít meg. Az egyik legegyszerűbb példa a PSO (Particla Swarm Optimization, részecske raj optimalizáció), amit magam is programoztam és használtam már. A részecskék rajként viselkednek, hogy megtalálják az optimumot. A raj minden tagja annyit tud csak a világról, hogy melyik a saját, illetve a raj bármelyik tagja által elért legjobb pozíció. E két adatból minden részecske kiszámol magának egyedileg egy (véletlenszerű faktorokat is tartalmazó) gyorsulásvektort, és elindul valamerre. Nem tud semmit arról, hogy mit csinál, a rajon azonban látszik, hogy minden tagja egyre közeledik az optimumhoz, amit előre nem is sejt.
Hogyan jön ez az igen érdekes téma a démonokhoz? Hát úgy, hogy erről is kimutattuk, hogy garantáltan nincs köze semmi természetfeletti dologhoz. Igaz ugyan, hogy meglehetősen szokatlan és megdöbbentő jelenségek ezek, de abból, hogy kísérletileg pofon egyszerűen reprodukálható, látni kellene, hogy nincs szó természetfeletti csodáról ebben az esetben sem, csak a természet egy kevéssé ismert, vagy inkább kevéssé közismert, hétköznapi ember által kevéssé átgondolt aspektusáról.
Ahogy egy emberi sejt (és a többi felsorolt példában szereplő "egyed") sem a környezetétől elszigetelten, mintegy véletlen egybeesés miatt dolgozik összhangban a szervezet többi részével, hanem kommunikáció, jelek kibocsátása és befogadása, visszacsatolások révén, ugyanígy a démonok befolyása sem valósulhat meg másképpen, és pontosan ennek a kommunikációs csatornának a kimutatását hiányolom.
"Most az a helyzet, hogy a természettudomány nem valami világnézeti okból döntötte el, hogy nem hisz és nem foglalkozik démonokkal, hanem ahogyan egyre jobban megismeri a világ egyre több jelenségét, a démonoknak egyre inkább nyoma sincs köztük."
Ne süketelj! Semmilyen vizsgálódást nem tett a természettudomány ez ügyben. Az egyetlen érvetek, hogy még nem láttátok/tapasztaltátok démonok létezését, ezért nem is léteznek. Na igen, mások meg viszont tapasztalták. Tele van a gyk olyan kérdésekkel, amiben segítséget kérnek, hogy mit tegyenek, mert zaklatják őket. Nem nagyon szoktam ilyen kerdéseket olvasgatni, de pl. itt van egy régebbről amit vallás kategóriába írtak: https://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__vallas__..
Az kérdező a kommentjében írja:
"köszönöm a vàlaszt. De sajnos az a helyzet lehet hogy hülyèn hangzik de a sajàt szememmel làttam; nagymamàm egyedül lakik egy hàzban màr 89 èves ès mindig mondogatta mikor elmentünk nàla hogy valaki mindig pakol nàla meg csöröpöl kopog, nem tulajdonítottunk neki nagy jelentõsèget mivel màr öreg biztos a korral jàr a kèpzelõdès, de 3 hete voltam nàla amikor nem hittem a szememnek hirtelen ledermettem mintha valami horror filmben lettem volna ; az asztal meg a seprû magàtol pattogott meg mozgott meg mintha bent is fujna a szèl nagyon hideg volt egy darabig mig elnem mult ez a dolog pedig nagymamàm szereti a meleget meg akkor is be volt fûtve, kb 5 percig tartott az egèsz, rögtön tudtam hogy ez nem normàlis dolog. Sosem hittem a hòkusz pòkusz dolgokban de règebben egy Tanu tol kaptam egy õrtornyot amiben volt szò a dèmonokrol de màr nincs meg ès gondoltam hogy meg kèrdezem itt hogy mit lehet tenni ilyen esetben."
Na erre mit lépsz? Halucinált? Az egész család? Könnyebben elhinnéd, minthogy démonok léteznek, igaz? Még ha ezrével is állítják ugyanezt.
"Természettudományos leírásról beszélünk, ide az egyéni tapasztalások, az anekdoták meg az elmebajos tévképzetek és az áltudományos fejtegetések meg a hamisított bizonyítékok kevesek lesznek. Nem tapasztalások kellenek, hanem ugyanolyan bizonyítékok, mint a természet többi, nem "természetfeletti", mágikus meg misztikus, hanem sima jelenségeire."
Ha valaki lefényképezné, videóra venné, ráfognád hogy hamisítvány és kész. Ott vannak pl. a Mária jelenések, tömegek látták, videóra is vették őket, és változik valami? Ugyanúgy hitetlenek maradtok!
(Elnézést, nem olvastam el minden választ!)
Na igen!
,,A természet feletti erők" természet felettiek vagy természetesek, netán természet alattiak?
Mondhatjuk azt, hogy minden természetes, csak számunkra ez vagy az természet feletti vagy abnormális vagy helytelen, baromság, undorító, bűnös, helyes...
Egyébkén Istentől és Sátántól erednek azok, amiket Mi természet felettinek tartunk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!