Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Isten miért hagyta hogy a...

Isten miért hagyta hogy a neve kiejtése feledésbe merüljön?

Figyelt kérdés
2017. máj. 1. 20:57
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
88%

Szia!

Ez a kérdés már engem is foglalkoztatott és rájöttem, hogy tulajdonképpen nem is hagyta elveszi hanem inkább változtatott rajta és felszabadította, hogy mindenki számára elérhetővé tegye.

Lásd pl;

Ézs 45:23

"Magamra esküdtem és igazság jött ki számból, egy szó, mely vissza nem tér: hogy minden térd nékem hajol meg, rám esküszik minden nyelv!"

És ugyan ezt mondja Jézusról a Filippiekben;

Fil 2:10

"Hogy a Jézus nevére minden térd meghajoljon, mennyeieké, földieké és föld alatt valóké."

Egyszerűen Isten csak feloldotta a tilalmat és kaptunk egy új nevet amit bármikor segítségül hívhatunk.

Én más magyarázatot erre a kérdésre nem találok.

2017. máj. 1. 21:13
 2/15 anonim ***** válasza:
100%

A név, ami megmentésül adatott, Jézusé.

"Legyen tudtotokra mindnyájotoknak és az Izráel egész népének, hogy a názáretbeli Jézus Krisztusnak neve által, a kit ti megfeszítettetek, kit Isten feltámasztott halottaiból, az által áll ez ti előttetek épségben.

Ez ama kő, melyet ti építők megvetettetek, mely lett a szegeletnek fejévé.

És nincsen senkiben másban idvesség: mert nem is adatott emberek között az ég alatt más név, mely által kellene nékünk megtartatnunk." (Csel 4:10-12)

2017. máj. 1. 22:08
 3/15 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm. Hálás vagyok érte!
2017. máj. 1. 22:10
 4/15 anonim ***** válasza:

Isten neve,az ő lénye lényege,ami a szeretet.

Az,hogy az örökkévaló Szeretetet milyen emberi szóval fejezzük ki,lényegtelen.

2017. máj. 1. 23:04
 5/15 szp72 ***** válasza:
100%

Gondoljunk csak Jézusra. Az eredeti "Jesua" s mondjuk az angol "Dzsízösz" kiejtés teljesen más, még csak nem is hasonlít egymáshoz, és mégis ugyanazt az egyetlen személyt jelöli, s nem hiszem, hogy Jézust ez zavarja. Szerintem Istent sem érdekli, hogy miként ejtik a nevét, teljesen tökmindegy, hogy Jehova, Jahve vagy akármi.

Amikor Isten megnevezte magát, akkor az egy értelmes jelentéssel bíró szó volt a zsidóknál. Viszont más népeknél semmit nem jelent. Jehova magyarul értelmetlen, egyébként ebben a formában a héberben is.

Ha tehát az értelmes jelentés nem számít, és a kiejtés sem számít, akkor vajon mi számít? Mitől lesz egy hangsor Isten neve? Megmondom. Valaki kitalálja, hogy ez Isten neve és kész. Ezért teljességgel érthetetlen, hogy miért tartják egyesek a Jehova nevet annyira fontosnak. Szerény véleményem szerint, mindenki olyan hangsorral nevezi Istent ahogy neki jólesik, feltéve ha az a hangsor valóban ugyanazt az Istent jelöli, aki a Bibliában bemutatkozott.

Mondják, hogy az "Úr", meg az "Isten" szavak rangok és nem nevek. Ez persze nem igaz, hiszen bármilyen szót használhatunk névként. Ha én "Úr" szó alatt a bibliai Jahvéra gondolok, akkor nem tökéletesen mindegy, hogy milyen szót használok? Most mennyivel rosszabb szó az Úr, mint a Jehova?

2017. máj. 2. 00:58
 6/15 KZitus ***** válasza:

Szia

Miért gondolod, hogy hagyta? Ézsaiással ezt íratta le?

Én vagyok Jehova. Ez a nevem, és senki másnak nem adom dicsőségemet, sem dicséretemet a faragott képmásoknak.

Az első dolgok, íme, bekövetkeztek, de újakat hirdetek. Még mielőtt kisarjadnának, hallatom azokat veletek.”

Énekeljetek Jehovának új éneket, dicséretét a föld végső határától fogva, ti, akik a tengerre mentek és oda, ami betölti azt, ti szigetek, és az ott lakók. Emelje föl hangját a pusztaság és városai, a települések, ahol Kédár lakik. Örömmel kiáltsanak a sziklaszirt lakói. A hegyek csúcsáról rivalgjanak az emberek. Adjanak dicsőséget Jehovának, és beszéljék el dicséretét a szigeteken.

Zsoltárok 83:18

18 Hogy megtudják az emberek, hogy te, akinek neve Jehova,

Egymagad vagy a Legfelségesebb az egész föld felett.

Ézsaiás 48:11

Önmagamért, önmagamért cselekszem, hiszen ki hagyná magát megszentségteleníteni? Senki másnak nem adom dicsőségemet.

2Mózes 15:11

Ki olyan az istenek közt, mint te, ó, Jehova?

Ki olyan, mint te, szentségben hatalmas?

Akit dicsérő énekekkel illik félnünk, s aki csodákat tesz.

Ézsaiás 12:4

Azon a napon majd így szóltok: „Adjatok hálát Jehovának! Hívjátok segítségül a nevét. Ismertessétek meg cselekedeteit a népek között. Emlegessétek, hogy felmagasztaltatott a neve.

Soha nem volt Jehova neve olyan mértékben felmagasztalva a földön, mint napjainkban. Például Oroszországban soha nem beszéltek annyit Jehováról, mint az elmult időszakban...

Miért gondolod, hogy Jehova neve a feledésbe merült?

2017. máj. 2. 20:08
 7/15 anonim ***** válasza:
Zitus, abba esetleg belegondolhatnál, hogy talán épp azért merül feledésbe Isten neve, mert egyes szekták épp olyan kitalált műszavak használatát erőltetik helyette nagy hanggal, amiről már régóta tény, hogy csak egy hibás olvasat (Jehova)!
2017. máj. 2. 20:51
 8/15 anonim ***** válasza:

Zitus mindig megfeledkeztek a lényegről... :-/

"És nincsen senkiben másban idvesség: mert nem is adatott emberek között az ég alatt más név, mely által kellene nékünk megtartatnunk." (Csel 4:12)

"Hogy a Jézus nevére minden térd meghajoljon, mennyeieké, földieké és föld alatt valóké." (Fil.2:10)

Nekem már becs szóra hányingerem van a sok Jehovázástól.

A fenti két igét soha!!!-egyetlen egy tanú sem idézte be soha de soha! Pedig már van pár év a hátam mögött,hogy tanulmányozom az őrtorony hazugságait.

De vajon miért nem!!?

2017. máj. 2. 21:21
 9/15 A kérdező kommentje:

"Miért gondolod, hogy hagyta?"

Jehova tanúi állítják folyton hogy kihagyták Isten nevét a Bibliából. Amennyiben ez így van úgy értelemszerűen a kiejtése is feledésbe merült!

"Soha nem volt Jehova neve olyan mértékben felmagasztalva a földön, mint napjainkban. Például Oroszországban soha nem beszéltek annyit Jehováról, mint az elmult időszakban..."

Felmagasztalva? Szerintem te nem vagy azzal tisztában hogy mennyire nem így van. Te még soha nem vetted észre hogy azt mondják az emberek hogy: jehovisták, jehovák, a trágár megnyilvánulásokat nem is említve.

Na és mit beszélnek Oroszországban Jehováról? Inkább azt írd le.

"Miért gondolod, hogy Jehova neve a feledésbe merült?"

De azért tegyük tisztába a dolgokat! Én nem azt kérdeztem hogy Jehova neve miért merült feledésbe. Olvasd csak el még egyszer hogy mit is kérdeztem!

miután elolvastad talán majd neked is beugrik az hogy Isten neve nem az amit ti el akartok hitetni az emberekkel az Őrtorony miatt!

2017. máj. 2. 21:55
 10/15 KZitus ***** válasza:

kedves 8-as hsz

"Zitus mindig megfeledkeztek a lényegről... :-/ " -ez eléggé általános...mert kinek mi a lényeg :-)

de: köszönöm ezeket az idézeteket, az én szívemnek is nagyon kedvesek :-)

számomra ez azt jelenti:

"És nincsen senkiben másban idvesség: mert nem is adatott emberek között az ég alatt más név, mely által kellene nékünk megtartatnunk." (Csel 4:12) = ha nem hallgatok Krizstus tanítására, akkor Jehova ellen megyek, hiszen Jehova azért Küldte el a Fiát, hogy általa(rá hallgatva) nekem(is) megmentésben lehessen részem.

"Hogy a Jézus nevére minden térd meghajoljon, mennyeieké, földieké és föld alatt valóké." (Fil.2:10) = amikor fejet, téredet hajtok krisztus előtt, akkor Jehova előtt hajtom meg magamat. Ha alárendelem magamat Krisztusnak, és többé nem önmagamért élek, hanem azért, aki meghalt értem, akkor megtérek, és eleget teszek Teremtőm, Jehova elvárásának.

Ebben is Krisztust követjük, mint ahogyan ő is CSAK azt tette, amit Jehova elvárt tőle, hiszen Jézus ezt mondta: „semmit sem teszek a magam kezdeményezéséből, hanem ahogy az Atya tanított, úgy mondom ezeket.” Jézus tehát biztos volt abban, hogy az az egyetlen igaz vallás, amelyet ő ismertetett meg az emberekkel a János 8:28 szerint.

Így szólt: „Én vagyok az út, az igazság és az élet. Senki sem jut az Atyához, csakis énáltalam” János 14:6

2017. máj. 3. 09:23
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!