Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Ez a jézusi mondat mi, ha nem...

Ez a jézusi mondat mi, ha nem személyválogatás?

Figyelt kérdés

Máté 13

10. A tanítványok pedig hozzámenvén, mondának néki: Miért szólasz nékik példázatokban?

11. Ő pedig felelvén, monda nékik: Mert néktek megadatott, hogy érthessétek a mennyek országának titkait, ezeknek pedig nem adatott meg.

2017. ápr. 27. 14:50
1 2 3
 1/21 anonim ***** válasza:
46%

Ha érdekelte volna Őket Jézus mondani valója, akkor oda mentek volna magyarázatért.

Ezzel kiszűrte azokat, akik csak felületesen érdeklődtek.

s ez az alázat hiányát is jelezte.

Nem azért mert személy válogató.

A Tanítványoknak is beszélt példázatokban és Ők kérték annak magyarázatát.

2017. ápr. 27. 14:56
 2/21 A kérdező kommentje:

Ez azért nem igaz teljesen, hiszen Jézus felháborodott, amikor nem értették az egyiket:

Mk 7,18

És monda nékik: Ti is ennyire tudatlanok vagytok-é? Nem értitek-é, hogy a mi kívülről megy az emberbe, semmi sem fertőztetheti meg őt?

Ebből kiderül, hogy ez nem szűrő volt, mert a szűrő alapvetően az emberbe volt. Jézus nem azt mondta, hogy csak annak magyarázza el, aki megkérdezi a magyarázatát, hanem kategorikusan kijelentette, hogy azoknak nem szolgáltat magyarázatot.

"Mert néktek megadatott, hogy érthessétek a mennyek országának titkait, ezeknek pedig nem adatott meg."

2017. ápr. 27. 15:01
 3/21 A kérdező kommentje:
living witnes, ez a magyarázatod nem biblikus, ezt gondolom megérted.
2017. ápr. 27. 15:02
 4/21 anonim ***** válasza:

Tudod, a Biblia sehol sem írja, hogy Jézus felháborodott volna. Mindez belőled fakad, hogy te így látod. Lehet, hogy kedvesen mondta ezeket, türelmesen, nem pedig felháborodva, türelmetlenül. Az ember a saját személyiségéből építi fel sokszor a bibliai történeteket, saját maga rakja oda a vélt viselkedést, hangsúlyt, érzelmet.

Tudjuk, hogy Jézus bűntelen volt és hogy nem személyválogató. Ha ebből a két információból indulsz ki és ennek tudatában olvasod és nem hagyod magad becsapni a te saját érzelmeid követése által, akkor meg fogod látni, hogy nincs szó itt arról, amit jelenleg feltételezel.

Mi van akkor, ha az értelmi képességről beszélt? Most csak egy példát mondtam. Nem hiszem, hogy véletlenül hívta volna el azt a bizonyos 12öt.

2017. ápr. 27. 15:07
 5/21 A kérdező kommentje:
A lényeg nem az érzelmi töltöttségen van, hanem azon, hogy Jézusnak nem volt annyira egyértelmű, hogy értik.
2017. ápr. 27. 15:26
 6/21 anonim ***** válasza:

Várj egy kicsit. Először személyválogatásról írtál, most pedig arról, hogy Jézusnak nem volt világos, hogy nem értik. Most már én sem értem.

Én azt írtam, hogy az értelmi képességük miatt értik a tanítványok azt, amit mások ugyanennek a gyengesége miatt csak példában.

2017. ápr. 27. 16:29
 7/21 Ozcar ***** válasza:
77%

Jézus nem rekesztette ki azokat az embereket. Nekik is ugyanúgy elmondta a példázatokat, mint a tanítványainak. De kettő embertípus létezik, egy, aki meg akarja érteni és a másik, aki meg sem akarja érteni. Ez a személyiségből ered. Az ember levetkőzhetné magáról ezt a rossz hozzáállást, ha valóban akarná, de sokan nem teszik meg. Ezt nevezte Isten keménynyakú embernek. Keménynyakú ember, aki nehezen kérlelhető.

"Mert nektek megadatott, hogy ismerjétek a mennyek országának titkait, azoknak pedig nem adatott meg."

Azért nem adatott meg, mert belül nem hajlandóak elfogadni Isten beszédét. Ezért mondja ezt:

"Mert akinek van, annak adatik, és bővelkedik, akinek pedig nincs, attól még az is elvétetik, amije van.

13 Azért beszélek nekik példázatokban, mert látván nem látnak, és hallván nem hallanak, és nem értenek,

14 és beteljesedik rajtuk Ézsaiás jövendölése: „Hallván halljatok, de ne értsetek, látván lássatok, de ne ismerjetek!

Ézs 6,9-10.:

És monda: Menj, és mondd ezt e népnek: Hallván * halljatok és ne értsetek, s látván lássatok és ne ismerjetek;

10 Kövérítsd meg e nép szívét, és füleit dugd be, és szemeit kend be: ne lásson szemeivel, ne halljon füleivel, ne értsen szívével, hogy meg ne térjen, és meg ne gyógyuljon.

Aki nem akarja Istent megismerni, akkor Isten nem is adja könnyen az igazságát,de aki meg akarja ismerni, annak segít.

2017. ápr. 27. 17:30
 8/21 anonim ***** válasza:
100%

Máté13.10. És odamentek hozzá a tanítványok, ezt mondták: Miért példabeszédekben szólsz hozzájuk ?

Máté13.11. Ő pedig így válaszolt: Ti megkaptátok, hogy megismerjétek az Egek Királyságának titkait, de ők nem,

Máté13.12. mert akinek van, annak még adnak, és bőségben lesz (bővelkedni fog), akinek pedig nincs, azt is elveszik, amije van,

Máté13.13. azért szólok hozzájuk példabeszédekben, mert néznek, de nem látnak, hallanak, de nem fogják fel és nem értik,

Ha nem ragadod ki a szövegkörnyezetből, akkor egyértelműen látszik, hogy Jézus nem volt személyválogató itt sem.

Mert egészen más az, amikor valaki nem érti, vagy nem akarja érteni.

Ez utóbbiról van szó, ha pld te nem akarod megérteni, akkor akár reggelig is magyarázhatjuk a kettő közötti különbséget, akkor sem fogod megérteni.

Nem azért, mert ne lenne érthető, hanem azért, mert nem akarod érteni.

Persze ez csak feltételezés, egészen biztos, hogy érted te, hogy miről van szó... :)

2017. ápr. 27. 17:31
 9/21 anonim ***** válasza:
Tisztelt kérdező! Jézus Krisztus állandóan szeretettel teljes örömmel beszélgetett mindenkor! Ha te másképp értelmezed a hang le ejtését legyen! De még attól nem biztos hogy igazad van! Jézus Krisztus nem személyvalogato amikor tanítást tartott az embereknek hogy mihez hasonlítható az Isten Országa és azt mondta hogy sokan vannak a meg hivottak de kevesen a választottak! Azt úgy értette hogy van aki meg hallgatja a tanítását de az Ördög ki tépi a szívéből a hitet nehogy higyen és üdvotuljon a másik meg az hogy van aki meg hallgatja a tanítást és örömmel fogadja de amint meg szorongatjak csak hamar el hall a hite és nem vert a szívébe gyökeret sajnos a másik meg az hogy van aki meg hallgatja de az anyagiak miatt csak el hall a hite neki is sajnos mert a világi dolgok jobban érdekli mint az Isten Országa és az utolsó pedig az aki teljesen hittel őszintén fordul Jézus Krisztushoz ezáltal üdvozul. Mert hitt Isten Fiában. Mint ahogyan én is és ezáltal én is örök életet kaptam Jézustol ingyenesen​hit által Isten szeretetebol!
2017. ápr. 27. 17:44
 10/21 anonim ***** válasza:
Egyetértettek velem ? Én írtam az​ utolsó hozzászólást
2017. ápr. 27. 17:47
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!