Mit jelent a megtérés a különböző egyházakban?

Szia
Megtérés, azaz visszafordulás: A megbánás azt jelzi, hogy egy ember felhagy a helytelen útjával, teljesen elutasítja azt, és elhatározza, hogy a jó úton fog járni. Ha őszinte megbánásról van szó, akkor azt ’megtérés’ fogja követni (Cselek 15:3). A megtéréssel összefüggő héber és görög igék (héb.: súv; gör.: sztreʹphó, e·pi·sztreʹphó) egyaránt azt jelentik, hogy ’visszafordul, megfordul vagy visszatér’ példák:1Móz 18:10; Zsolt 119:79; Péld 15:1; Ján 20:16; 21:20; Cselek 15:36.

A székely embernek világos a megtérés-térés jelentése.
Életének volt egy iránya,s azt megtérésekor radikálisan megváltoztatta.(Volt egy egyéni útja,és megtérésekor Krisztus útjára tért.Vagyis "jóútra tért".)

Megtérés a gondolkodás megváltoztatását is jelenti. Sok múlik ezen
Róma
12,1 Kérlek azért titeket atyámfiai az Istennek irgalmasságára, hogy szánjátok oda a ti testeiteket élő, szent és Istennek kedves áldozatul, mint a ti okos tiszteleteteket. [rész 6,13.]
12,2 És ne szabjátok magatokat e világhoz, hanem változzatok el a ti elméteknek megújulása által, [Eféz. 4,23. 1 Thess. 4,3.] hogy megvizsgáljátok, mi az Istennek jó, kedves és tökéletes akarata.

A megtérés utáni új életben járás a Szentlélek munkája az engedelmes ember életében. Az engedelmességre Isten Igéje iránt, jön válaszul a hit és az erő a bün elhagyására.
1Ján.2.3-4.
És arról tudjuk meg, hogy megismertük őt (Jézust), ha az ő parancsolatait megtartjuk. A ki ezt mondja: Ismerem őt, és az ő parancsolatait nem tartja meg, hazug az, és nincs meg abban az igazság.
Mát.7.21.
Nem minden, a ki ezt mondja nékem: Uram! Uram! megyen be a mennyek országába; hanem a ki cselekszi az én mennyei Atyám akaratát.

Megtérés: Élő Igéhez/Ő Krisztus/ fordulok, nála vagyok.
Ezt meg tudom tenni, ha kegyelmet kaptam, és a szemeimet is "rá tudom függeszteni", a megtérés ugyanis
kegyelemből van, és az én akaratommal válik valóvá. Fontos, hogy az igei ismérvek szerint valljam meg számmal ezt a fordulatot, azaz a hitemet Ő benne.
Bár ez a megtérés pillanata, hozzátartozik a megtéréshez
illő gyümölcsök megtermése, a gonosztól való elszakadás, a bibliai ismérvek szerint. E nélkül ui a megtérésem elveszhet, tönkre mehet. Végül fontos a Folytatás, mert ez mégis csak egy kapu, hogy a személyben a hit egészségesen kifejlődni, növekedni tudjon, ezen az úton sok igazítgatás és kismegtérés lehetséges...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!