Elváltam. Szeretném a kapcsolatot egyházilag is megszakítani. Római katolikus esküvőnk volt. Milyen lehetőségeim vannak?
Azért ez a házasság érvénytelennek mondása is egy nagyon zavaros dolog.
A régi világban, amikor sokan érdekből házasodtak, akkor mi volt? A szent királyaink, a nemesek is aszerint házasították gyerekeiket, hogy a házasság által egy befolyásos családdal rokonságba kerülhetnek. Az nem számított érvénytelen házasságnak? (hiszen nem őszinte szándékból köttetett). Akkor akár Szent István királyunk is érvénytelen házasságban élet Gizellával, hiszen hatalmi érdekből kötötték.... zavaros ez az egész...
.
"A szentségi házasság érvénytelenítését egyházi bíróság végzi abban az esetben, ha komoly gyanú merül fel, hogy a megkötés pillanatában nem volt meg minden feltétel, illetve a házasság megkötése után olyan tények látnak napvilágot, amelyek egyértelművé teszik, hogy nem kellett volna megkötni. Pl. később derül ki, hogy enyhe nyomás, vagy kényszer alatt vállalta valaki a frigyet; ha az esküvő után jön rá az egyik fél, hogy a másik egyáltalán nem gondolta komolyan a monogámiát (de ismerkedés alatt, és házasságban is elég jól megjátszotta a hűséges férjet vagy feleséget); ha házasságkötés előtt az egyik fél elfelejtett valamilyen fontos - mind a két félre tartozó tényt közölni - örökletes betegsége van, nem kíván gyermeket, mert karriert szeretne, és abba nem fér bele a gyermek; ha egyik vagy mindkét fél a megkötés pillanatában lelkileg "éretlen" volt az életreszóló szövetség vállalására. /A hűtlenség önmagában nem érvénytelenítő akadály!/ -"
Oh, te jó Ég, tényleg ilyen szigorú a katolikus vallás?
És mi van, ha mégis van reinkarnáció? ... Örökre vagy holtodiglan/holtomiglan?
"Oh, te jó Ég, tényleg ilyen szigorú a katolikus vallás?"
Én örülök, hogy valahol még komolyan veszik a házasságkötésnél tett fogadalmat, de ehhez mondjuk az is kéne, hogy a párok a megfelelő lelki érettséggel házasodjanak...
"És mi van, ha mégis van reinkarnáció? ... Örökre vagy holtodiglan/holtomiglan?"
A katolikus házasság a pár egyik tagjának halálával igazából megszűnik mint "intézmény", mert a házasság igazából csak e földi keretekre szól (egy özvegy köthet újból egyházi házasságot). Innentől kezdve ez a kérdés irreleváns, akár van reinkarnáció, akár nincs (hitünk szerint nincs).
Ehhez képest nagyon szépen lepontozzák az ilyen válaszokat.
Gratulálok!
Mi van akkor, ha a másik fél ment el?
Ha neki ez nem volt fontos és más nő(ke)t választott?
Akkor én, aki ebben hiszek, így jártam?
Annak, aki komolyan vallásos, hogy lehet azt tanácsolni, hogy törődj bele???
Új életet kezdtem, férjem es gyerekeim vannak, de a vallásom szerint erkölcstelenül élek emiatt. És törődjek bele, hogy egy olyan emberhez vagyok kötve holtomig, aki nem tisztelt annyira, hogy ne csapjon be?
Válás nincs hűtlenség esetén sem!!!
Ilyen a katolikus vallás!
Különélés lehetséges. Ezt jól leírja a Biblia.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!