Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Buddhisták! Mit gondoltok,...

Buddhisták! Mit gondoltok, milyennek éljük meg ha visszaolvadunk az Univerzumba? Érdekes elmélkedés lejjebb.

Figyelt kérdés
Azért furcsa ez nekem, mert a Buddhizmus segít elviselni, sőt élvezhetővé tenni ezt a világot. Lényegében a világ szebbik részére fokuszál az ember, de avval az állítással, hogy a nirvána elérése jó mert akkor többet nem születünk újra, nekem olyasmit sejtet ez a dolog mintha mégis börtön lenne a földi élet még ha szépen el is töltjük az itteni időnket. Naszóval, mit gondol a Buddhizmus akkor? Még jobb valóságba kerülünk a nirvána elérésével (amiről egy szó sincs jelen tudásom szerint), vagy megszűnünk létezni...? (ez biztos jó dolog?)

2017. ápr. 4. 20:16
 1/3 anonim ***** válasza:
Nem éljük meg semmilyen el, a személyes tudatos lényed megsemmisül, pontosabban most sem létezik, de ez bonyolult, a lényeg h véglegesen meghalsz
2017. ápr. 4. 20:55
 2/3 anonim ***** válasza:

Szerintem ahány buddhista, annyiféleképpen gondolja vagy inkább képzeli el, végső soron olyan jelenséget próbálunk megmagyarázni, amivel a jelenlegi tapasztalásrendszerük nem összeegyeztethető. Kb. mint a szín a vakon születettnek. Metaforákkal megpróbálhatjuk kifejezni, valamilyen szinten körülhatárolni, de attól még közelébe sem érünk az élménynek.

A nirvánát úgy tudom elképzelni, hogy elcsendesíted az élet (lét) tengerét, nincsenek rajta hullámok. De attól még a tenger megmarad, nem ereszted le egy lefolyón. Nem arról van szó, hogy többet nem születünk újra, hanem hogy többet nem szükséges újraszületnünk. De megtehetjük, a bódhiszattvák is ezt teszik. (Na tessék, a helyesírás ellenőrző szerint ők a "visszapattanók": mivel pirossal aláhúzta, rákattintottam jobb gombbal, erre ezt a szót javasolta. :D) Tehát azon van a hangsúly, hogy megtehetjük, uralmunk van fölötte.

"Még jobb valóságba kerülünk a nirvána elérésével (amiről egy szó sincs jelen tudásom szerint)"

Még a "jobb" fogalmáról sem nagyon van. Hogy mi a jó, azt mindenki döntse el maga. Inkább a valóság tágabb megtapasztalása válik elérhetővé. A megszűnés pedig kb. olyan, mint a hullám megszűnése a tengeren. A hullám-létformánk szűnik meg, amivel azonosítjuk magunkat.

2017. ápr. 5. 01:58
 3/3 anonim ***** válasza:
Nincs olyan, hogy vissza olvadás. Az, hogy a szebb dolgok felé fordulsz csak a te döntésed. Olvasd el a Tan Kerekének Megforgatása c. szútrát. Nem ír benne ilyesmiket.
2019. márc. 22. 04:56

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!