Ha nem tartok be minden egyes parancsolatot, amit a Katolikus Egyház szerint kellene, attól még rk. Vagyok?
Felnőttként lettem rk. (keresztelkedtem, elsőáldoztam és bérmálkoztam egyszerre). Időközben gyóntam is, eddig összesen 3x, bár már 5 éve vagyok hivatalosan tagja a Római Katolikus Egyháznak.
Az egyetlen pont, amiben a leggyengébb vagyok, az a gyónás.
Ha valakit megbántok és annak tudatában vagyok, amint rájöttem erre, megbánom, és ha lehetőségem van rá, igyekszem bocsánatot kérni a megbántottól, és ha olyan a bűn természete, akkor jóvá is teszem.
Ezenkívül megvallom bűneimet imában az Úrnak is, Jézus nevében kérve a bocsánatát.
De nekem egyszerűen nem megy az, hogy egy papnak gyónjak.
Ez az egy egyházi parancsolat az, amit egyelőre nem tudok teljesíteni. A többit teljes mértékben elfogadom és követem.
Ebben az esetben ugye rk. maradok?
Nem akarok más felekezetbe térni.
Más közösségeknél sokkal több olyan pont volna, amivel nem tudok azonosulni, amit nem tudnék betartani.
Szia! Csak most találkoztam a kérdéssel, de mivel itt hosszú távú megoldásról van szó, így talán még nem felesleges a válasz.
Bár több templomot szolgáll ki a pap, de neki is van egy állandó központja, az egyik falunak a plébánosa, míg a többinek csak kormányzója, vezetője. Valószínűleg abban a faluban, a plébánián lakik, ahol plébános (bár pl nálunk volt egy plébános, aki bár nálunk volt plébános, a téli időszakban a korábbi plébániáján élt - az is hozzánk került - mert ott olcsóbban megoldható volt a fűtés mint nálunk). Valószínűleg a templomban elérhető rá elérhetőség is, telefonszám, e-mail cím, stb. Gyóntatni nem csak templomban lehet, hanem akár egy plébánián, vagy másutt is! Hívj rá/írj rá, hogy tudna-e fogadni a plébánián gyónni. Ha nagyon belekérdezne, elmondhatod neki, hogy zavar a templomotok nyitottsága, de alapvetően nem szoktak papok elküldeni egy gyónót sem (legalább is én még sosem találkoztam ilyennel, max azzal, hogy azt válaszolta, hogy ne a mise előtt, hanem utánna tartsák meg)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!