Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Ha nem tartok be minden egyes...

Ha nem tartok be minden egyes parancsolatot, amit a Katolikus Egyház szerint kellene, attól még rk. Vagyok?

Figyelt kérdés

Felnőttként lettem rk. (keresztelkedtem, elsőáldoztam és bérmálkoztam egyszerre). Időközben gyóntam is, eddig összesen 3x, bár már 5 éve vagyok hivatalosan tagja a Római Katolikus Egyháznak.

Az egyetlen pont, amiben a leggyengébb vagyok, az a gyónás.

Ha valakit megbántok és annak tudatában vagyok, amint rájöttem erre, megbánom, és ha lehetőségem van rá, igyekszem bocsánatot kérni a megbántottól, és ha olyan a bűn természete, akkor jóvá is teszem.

Ezenkívül megvallom bűneimet imában az Úrnak is, Jézus nevében kérve a bocsánatát.

De nekem egyszerűen nem megy az, hogy egy papnak gyónjak.

Ez az egy egyházi parancsolat az, amit egyelőre nem tudok teljesíteni. A többit teljes mértékben elfogadom és követem.

Ebben az esetben ugye rk. maradok?

Nem akarok más felekezetbe térni.

Más közösségeknél sokkal több olyan pont volna, amivel nem tudok azonosulni, amit nem tudnék betartani.

2017. ápr. 3. 22:24
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
Megkérdezhetem, hogy miért kellett ennyire lepontozni a válaszolókat? Ahogy látom, jó szándékkal írtak, eléggé használható megoldásokat.
2017. ápr. 4. 13:02
 12/21 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen az eddigi válaszokat!

(Én senkit nem pontoztam még e kérdésemnél.)

Miskolcon a Mindszenti templomban milyen a gyóntatószék?

Vagy a miskolci Minorita templomban?

Esetleg Encsen?

Ezekben a nagyvárosokban jövök-megyek, azért érdeklődök.

2017. ápr. 4. 14:55
 13/21 anonim ***** válasza:
Szerintem meg lehetne beszélni a pappal soron kívüli gyónási lehetőséget is, amikor senki nem áll az ajtó előtt, olyan időpontban! :))) Mondd el Neki hogy emiatt nehéz elmenned gyónni, de amúgy szeretnél! :))
2017. ápr. 4. 20:32
 14/21 anonim ***** válasza:

"Én senkit nem pontoztam"

Akkor szerintem itt az ideje. Már csak azért is, hogy lássuk: érdemes itt válaszolni.

2017. ápr. 5. 01:23
 15/21 anonim ***** válasza:
100%

14 nem kell infantilis pontozás, a Kérdező 12-ben megköszönte, tehát érdemes. Egyébként meg teljesen jogos a kérésed - a gyóntatónál nem lehet olyan közel állni, hogy hallható legyen, ezt értelmes emberek be is szokták tartani. Nyugodtan keres egy olyan helyet, ahol ez megvalósul.

A papnak ez egy szolgálat, a gyónónak önvizsgálat, és mindkettő Istenhez felé irányul, és mindenki felé titok.

2017. ápr. 5. 09:00
 16/21 A kérdező kommentje:

"Akkor szerintem itt az ideje. Már csak azért is, hogy lássuk: érdemes itt válaszolni."

Ha most azt írtam volna, hogy mindenki felfelé pontoztam, akkor azt is elhinnéd és annál több választ írnál?

Én egyéb okokból értelmetlennek látom egy anonim oldalon a pontozást minden irányban. Annál sokkal többet elmond szerintem az, amikor a kérdést kiíró adott időközönként szintén ír hozzászólást: ebből látni, hogy valóban érdekli a kérdésre érkezett válasz, stb.

Én nem szoktam senkit a százaléka alapján nézni sem, hiszen vannak bizonyos témák, ahol szimpátia alapján pontoznak nagyon sokan. Éppen ezért nem mutat valós képet.

Mindig a konkrét válasz érdekel, hogy mennyire hasznos.

Köszönöm az általad leírt észrevételt is.

2017. ápr. 5. 16:20
 17/21 A kérdező kommentje:

Köszönöm az újabb válaszokat és észrevételt is.

Nálunk általában kéthetente van mise és gyónási alkalom is max. kéthetente vagy inkább ritkábban. Az atya folyton éppen rohan, mert több kisebb faluban kell helytállnia - ez miatti rohanását teljesen meg is értem - , ezért nem nagyon van lehetőség beszélgetni sem vele.

Volt olyan alkalom, amikor a misére félórás késéssel érkezett, majd kb félórás mise után már ült is be az autóba, mert máshova is késve, de mennie kellett, mert ott szintén várták.

Én nem bántom őt. Ez nem az ő hibája. Csak ez se neki, se a közösségnek nem jó. Ugyanakkor senki nem szól, mert ... nem tudom. Legtöbb misére járó itt már idős ember, és ők már - valahol érthető módon - annak is örülnek, hogy egyáltalán van mise.

Sajnos nem tudom, hogy a korábban említett templomokban milyenek a gyóntatószékek, vagy ezt honnan lehetne megtudni. Ugyanis oda, gondolom, csak akkor lehet bemenni, amikor gyónni megy valaki.

2017. ápr. 5. 16:27
 18/21 anonim ***** válasza:

kevés a pap, ezért nincs ideje

Egyébként a papnak ez egy szolgálat , titoktartásra kötelezett, nem mondhatja el senkinek soha!! és megjegyzem, unják rendesen, azonnal el is felejtik, nagyjából 80%-ban ismétlődő felsorolásokat, ne gondold, hogy érdekli őket a tény, X.Y. magának szerzett örömöt, hazudott, lopott, mulasztott, veszekedett, stb stb - csak az, hogy valóban bánja meg X.Y.és legyen szándéka a bűn elkerülésére...

itt láthatod, az időpontokat - valószínű, hogy normális, vagyis nem hallható hely van- kultúrlények egyébként távolabb szoktak állni... de ma sokaknak a bank a templom, istenség a pénz- megfigyelheted, hogy milyen diszkréten távol állnak a bankokban a várakozók:)))

[link]

itt nem látom, de valószínű mise alatt

[link]

2017. ápr. 5. 22:17
 19/21 anonim ***** válasza:

Keresd meg a szóba jöhető templomok elérhetőségét a neten és küldj nekik egy e-mailt, hogy milyen a gyóntatófülkéjük. Évente egyszer kötelező a gyónás egyébként, ha nincs súlyos bűnöd, tehát ha évente egyszer rá tudod venni magad, hogy elmenj oda, ahol meg tudsz gyónni, akkor minden misén áldozhatsz. Tök jó, hogy keresed a megoldást, nem lelépni akarsz. :)

(Én sem szeretem a nem gyóntatófülkés helyzeteket, úgyhogy megértem a problémát.)

2017. ápr. 15. 10:02
 20/21 A kérdező kommentje:

Írtam üzenetet a #19-es válasz írójának.

2017. ápr. 15. 11:55
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!