Hithű keresztényeknek nem árt a halálos méreg, kézrátétellel gyógyítanak és mindenféle nyelveken beszélnek? Van itt olyan keresztény aki képes minderre?
Az alábbi Bibliai versekből ez következik:
Márk 16:16 Aki hisz, és megkeresztelkedik, üdvözül, aki pedig nem hisz, elkárhozik.
Márk 16:17 Azokat pedig, akik hisznek, ezek a jelek követik: az én nevemben ördögöket űznek ki, új nyelveken szólnak,
Márk 16:18 kígyókat vesznek kezükbe, és ha valami halálosat isznak, nem árt nekik, betegre teszik rá a kezüket, és azok meggyógyulnak."
Nem vagyok ateista és nem akarok provokálni senkit, csak kíváncsi vagyok léteznek-e ilyen emberek.
#20-ra (#18-19-es):
Akkor ezt tévesen írtam, köszönöm szépen, hogy kiigazítottál, ezt a Hagin tanítást nem ismertem.
Azt azonban továbbra sem értem, hogy ha mindegyik hívő tudott volna gyógyítani (hitből gyógyítani) Pál gyülekezetében, akkor miért volt szükség további gyógyitás ajándékra, hiszen ebben az esetben már hitből is mind tudtak volna gyógyítani. És továbbra is tartom, hogy a Biblia nem igazolja azt a tételt, hogy minden hívő tud gyógyítani (mint ahogy a valóság sem, még a legodaszántabb karizmatikus gyülekezetekben is szerintem a tagok többsége nem tud hit által meggyógyítani egy beteget, nekem legalábbis ilyenfajta tapasztalataim vannak). Olyan igehelyet viszont egy jó párat lehet hozni a Bibliából, ami ellentmond egy ilyen tételnek.
Szerintem a hívő szó alapvetően azt az embert jelöli, aki Jézus Krisztusban, és az Ő megváltásában (megváltó munkájában) hisz, nem pedig azt aki a gyógyításban hisz. Pl. a Bibliában egy központi rész a hitről zsidókhoz írt levél 11.fej. Itt szerepel mindjárt a fejezet elején a hit jól ismert definíciója, és pár igével később a következő:
zsid 11,6
"Hit nélkül pedig lehetetlen Istennek tetszeni; mert aki Isten elé járul, hinnie kell..."
> de vajon mit kell hinnie? Azt, hogy ha betegre teszi a kezét, akkor az meggyógyul?
"...hogy ő létezik, és megjutalmazza azokat, akik őt keresik"
"betegre teszik rá a kezüket, és azok meggyógyulnak."
Engem kétszer gyógyított meg eddig Jézus. Először asztmából amitől 5 - 34 éves koromig szenvedtem, másodszor pedig súlyos gyomorbetegségből. Az első gyógyulás az Elizeus közösségben, a második a Cor et Lumen Christinél történt.
Ördögi jelenlétet sokszor éreztem megszűnni amikor Jézust és Máriát kértem hogy segítsen.
A mai keresztények olyan képességeket kapnak, amire a mai időkben/ helyzetekben van szükség.
Itt Mo-n nem itatják méreggel az embereket stb.
A tagok a szolgálathoz kapnak lelki ajándékokat, képességeket. Ahogy egy testnek sok része van, és mind mást tud (láb, kéz, szem, orr, fül, fek stb) így Isten gyermekei sem egyformán szolgálnak.
A válaszom amúgy igen, a mai Egyház (értem ezalatt Isten minden gyermekét, felekezeti hovatartozás nélkül) ma is kap ajándékokat a szolgálathoz szükség szerint!
Azt azonban továbbra sem értem, hogy ha mindegyik hívő tudott volna gyógyítani (hitből gyógyítani) Pál gyülekezetében, akkor miért volt szükség további gyógyitás ajándékra, hiszen ebben az esetben már hitből is mind tudtak volna gyógyítani.
A gyógyítások ajándéka egy szellemi ajándék,amit a Szent Szellem kezdeményez és teljesít be az Ő természetfeletti megnyilvánulásaival.A leggyakrabban akkor müködnek,amikor a még meg nem tért világ felé hirdetjük az evangéliumot,pl egy evangelizációs összejövetelen.
De tudni kell azt is,hogy Isten nem csak a mi büneinket,hanem a mi betegségeinket,fájdalmainkat is Jézus Krisztusra helyezte.Mert betegségeinket Ő viselte és fájdalmainkat hordozta. Ésaiás 53/4 Pedig betegséginket ő viselte, és fájdalmainkat hordozá, és mi azt hittük, hogy ostoroztatik, verettetik és kínoztatik Istentől!
5
És ő megsebesíttetett bűneinkért, megrontatott a mi vétkeinkért, békességünknek büntetése rajta van, és az ő sebeivel gyógyulánk meg.
És azáltal,hogy Jézus ezeket a rendeléseket betöltötte,lett a mi Megváltónká,és így kaptunk Isten szemében szent -gyógyulást.
Nagyon fontos kihangsúlyozni a múltidőt.
Betegségeinket Ő viselte múltidő
Fájdalmainkat hordozta múltidő
Megsebesíttetett büneinkért múltidő
Az Ő sebeivel gyógyulánk meg múltidő
Amikor Jézus meghalt a kereszten,beteljesedett a megváltása az emberiségnek.És Isten szemében a kereszthalál után a mi gyógyulásunk is múltidőben van.
És most tegyük fel magunknak a kérdést,ha már Jézus meghalt értünk,az Ő drága vére kiontatott értünk akkor van e helye a mi testünkben bármilyen betegségnek?
Mert ha a mi büneinket és betegségeinket Isten az Ő Fiára helyezte,akkor nekünk hívőknek jogszerüen már nem kell szenvednünk.
Miért van mégis annyi beteg keresztény?
Azért,mert erről nincs ismeretünk.És ha nem tudunk a Megváltásunkal járó jogos áldásainkról,akkor ez olyan számunkra,mintha nem is létezne.
1Péter 2/24 Aki a mi bűneinket maga vitte fel testében a fára, hogy a bűnöknek meghalván, az igazságnak éljünk: akinek sebeivel gyógyultatok meg.
Jézus feláldoztatott értünk és áldozatával elhordozta a büneinket,betegségeinket és fájdalmainkat mert az Ő kiontott drága vérével fizetett értünk.
Azt is meg kell értenünk,hogy Isten a mi megvallásainkon keresztül tudja véghezvinni a szent akaratát az életünk minden területén.Tehát a szent Ige megvallása által adunk helyet az Atyának az életünkben,hogy akaratát,ígéreteit valóra tudja váltani.
Mert a megvallás bizonyságtétel arról,amit hiszünk a szívünkben.És a hit a megvallásaink nélkül erőtlen.
Amikor hosszasan soroljuk kudarcainkat,veszteségeinket,fájdalmainkat,ezáltal kizárjuk Istent a problémáink megoldásából.
De ha az Igét vallod meg,pl hogy Betegségnek nincs hatalma felettem,mert Jézus Krisztus sebeivel gyógyulást kaptam(még akkor is,ha még ezt nem érzed)akkor valóban úgy éreznénk magunkat,ahogyan azt kellene.
És ez volt az oka,hogy Jakab is felteszi a kérdést a hívőknek:
Jakab levél 5/14-15
Beteg-é valaki köztetek? Hívja magához a gyülekezet véneit, és imádkozzanak felette, megkenvén őt olajjal az Úrnak nevében.
15
És a hitből való imádság megtartja a beteget, és az Úr felsegíti őt. És ha bűnt követett is el, megbocsáttatik néki.
Úgy teszi fel Jakab a kérdést,mintha ez egy szokatlan dolog lenne a gyülekezetben,hogy valaki beteg.
És ha mégis van beteg,akkor leírja mit tegyenek.Hívja magához a gyülekezet véneit.
Nem azt mondja,hogy türje békességgel,szenvedj,és úgysincs sok hátra.Nem ezt mondja.
És a hitből való imádság tartja meg a beteget,tehát minden esetben az Ige alapján való cselekvés hozza müködésbe Isten Mindenható erejét.
Mert még ma is vannak egyházak,ahol ezt gyakorolják.
"Mindenkit óvva intenék attól, hogy az idézett versek alapján ilyen veszélyes dolgokat próbáljon ki. Pláne azért, mert ezt a pár verset utólag toldták hozzá a Márk által írt evangéliumhoz."
Én sem kértem bárkitől hogy kipróbálja ezeket, főleg nem a méreg ivást. Márcsak azért sem mert ezek a versek szerintem sem lehetnek a Biblia részei. Egyetértek abban hogy utólag toldották hozzá. Nincs ma egy ilyen ember sem aki képes lenne mindezekre pedig a vers szerint sok hívőnek rendelkeznie kellene ezekkel, és azt is kétlem hogy korábban volt.
Kedvrs #25-ös,
Nagyon szépen köszönöm, szép Tőled, hogy vetted a fáradságot, és ilyen sokat írtál (és ráadásul ilyen jókat!).
De igazából én ezeket tudom. Tehát, mikor azt írtam, hogy "továbbra sem értem...", akkor ezzel nem azt akartam kifejezni, hogy zavaró mértékű információhiányom van az adott igéről (bár távolról sem állítom, hogy mindent tudok!). Hanem ezt a megfogalmazást egy érveléstechnikai eszközként igyekeztem alkalmazni - más eszközök (pl. igei idézetek) mellett, annak bizonyítására, hogy téves az a tétel (amit önmagában, egyedül a Márk 16,16-18 magyar változatát olvasva esetleg valóban levonhatnánk), hogy minden hívő tud beteget gyógyitani, illetve az az ennek továbbfejlesztésével feállítható másik tétel, hogy "aki tehát nem tud beteget gyógyítani, az nem is hívő". Beírt mondataim és igei hivatkozásaim e két tétel cáfolatát próbálták célozni - amelyek az eszmecsere egy korábbi pontján merültek fel.
De azért nagyon jó, hogy leírtad ezeket, mert (szerintem) egy nagyon jó összefoglalót írtál a hitből való gyógyítás/gyógyulás alapjairól.
Előszöris, maga az Úr Jézus Krisztus sem tudott mindenkit meggyógyítani, lásd a názáreti esetet, vagy azt, amikor a tömegből kivitte a gyógyulni vágyókat, de Jeruzsálemben sem tett tömeges mértékben csodákat, hanem leginkább Galileában. A hitetlenség az Ő számára is korlátot jelentett. Az azonban igaz, hogy volt olyan eset is, amikor mindenki meggyógyult, le is jegyzi a Biblia. Ez azonban jelen üdvtörténeti korszakban csakis egyfajta tömeghit által történhet meg.
Továbbá, különbséget kell tenni a hitből való gyógyulás, és a kenet általi gyógyulás között. A Szent Szellem egyik ajándéka a gyógyítás ajándékai. Ezeknek a működéséhez sokkal kisebb erőfeszítésre van szükség, mint a hit által való gyógyuláshoz. Ám a Szent Szellem ajándékait nem az az ember működteti, akin keresztül működik, hanem a mögötte levő Szent Szellem. Egyszer működik, máskor pedig nem, az embernek nincs fölötte hatalma. Amikor azonban működik, akkor az az ember, akivel kapcsolatban működik, nagyon könnyen meggyógyul. De hit által bármely hívő meggyógyulhat, bármiféle külön ajándék nélkül is. Az is jellemző, hogy a Szent Szellem ajándékán keresztül leginkább világi emberek, illetve frissen újjászületett keresztények gyógyulnak meg, de idősebb keresztényektől elváratik, hogy higgyenek a gyógyulásban, és ritkán gyógyulnak meg a Szent Szellem spontán megnyilvánulásán keresztül. A Márk 16 leírása szerint, a hívők betegekre teszik a kezüket, és a betegek meggyógyulnak. Ám ez összetett dolog, ugyanis nincs, és soha nem is volt olyan ember, akinek teljhatalma lenne a gyógyításra. Ha azonban a betegre a kezét tevő hívő ember, hisz abban, hogyha a betegre teszi a kezét, akkor a beteg meggyógyul, és a kézrátételben részesülő ember szintén hisz ebben, akkor maga a kézrátétel kapcsolódási pontul szolgál a hit számára, amikor az ember elkezd hinni abban, hogy megkapta a gyógyulását. Sokan nyertek gyógyulást ezen a módon, a hivatkozási alap pedig mindig a Márk 16 volt. De amikor valakin gyógyító kenet működik, akkor a kézrátétel során valódi erőátadás történik, hinni azonban akkor is kell, csak sokkal egyszerűbb az egész.
A hit általi gyógyulás alapanyaga pedig maga az Isten Beszéde, pontosabban annak a Szent Szellem általi kijelentése. Például az, hogy "Akinek sebeivel gyógyultatok meg." (1Pt 2,24) A hit tárgya minden esetben az Isten Beszéde. Ha valaki a hitével képes megragadni ezeket az igéket, akkor meggyógyulhat bármiféle ajándék, vagy ima nélkül is, pusztán a hite által. Ehhez azonban valóban sok ásásra, mélyrehatolásra van szükség, amíg az ember meg nem találja a sziklaalapzatot. A gyógyítás ajándékaira alapvetően azért van szükség, mert nem minden hívő találja meg a föld alatt a kősziklát a gyógyulásával kapcsolatban, de Isten őket is szereti, és az ő szintjükön akarja őket megáldani. Sőt, azokat az embereket is szereti, akik szerint Isten ma már nem gyógyít, a gyógyítás ajándékain keresztül pedig őket is meg tudja gyógyítani, ami meg is történik olykor.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!