Egy szerető isten miért ölt meg/öletett meg oly sok embert a bibliában?
Tudjuk istenről, hogy ő szeret minden embert, annyira, hogy a fiát adta a világért. Ha ő ennyire szereti az embert, akkor miért irtott ki népeket? Miért ölt, miközben ő maga mondja a tízparancsolatban hogy "ne ölj"?
A kérdésem komoly, hívők válaszát várom! Köszönöm
Mennyi izguló troll ateista van a vallási rovatban:)
Páran tényleg jól megválaszolták, az ígéret földjén lévő gyerekégető népek bűnei beteltek
1 Mózes
15,13 És monda az Úr Ábrámnak: Tudván tudjad, hogy a te magod jövevény lesz a földön, mely nem övé, és szolgálatra szorítják, és nyomorgatják őket négyszáz esztendeig.
15,14 De azt a népet, melyet szolgálnak, szintén megítélem én, és annakutánna kijőnek nagy gazdagsággal.
15,15 Te pedig elmégy a te atyáidhoz békességgel, eltemettetel jó vénségben.
15,16 Csak a negyedik nemzedék tér meg ide; mert az Emoreusok gonoszsága még nem tölt be.
"Miért ölt, miközben ő maga mondja a tízparancsolatban hogy "ne ölj"? "
Értsd úgy, hogy ne gyilkolj. De ítéletvégrehajtó lehet, a kettő nem ugyanaz.
A BTK is elítéli a gyilkosságot, de a hóhért nem fogná perbe, ha lenne halálbüntetés ...
Ha nem olvasnátok el a linket, kiemelném a lényeget:
"A történet szálai Mózes első könyve 15. fejezetének 16. verséig nyúlnak vissza. E vers szerint Ábrahám, a zsidó nép ősatyja, a honfoglalás előtt több mint 400 évvel föltette már azt a kérdést Istennek, hogy mikor lesz a népéé Kánaán földje? Akkor azt a választ kapta, hogy csak a negyedik nemzedék idejében kerül rá sor, mert – így szólt az isteni megokolás – „még nem telt be az emoreusok gonoszsága”. (Az emoreusok több ízben is szerepelnek a kánaáni népek összefoglaló neveként a Bibliában. A „betelt a gonoszság” kifejezés pedig szintén gyakran használt bibliai szakkifejezés, amely nem annyira a bűn szétterjedésére, mint mélységére vonatkozik. Annak a fájdalmas lelki ténynek a kifejeződése ez, hogy emberek vagy csoportok juthatnak olyan mélységbe, ami a teljes megkeményedés vagy a Szentlélek elleni bűn megrögzült állapotával írható le. A Biblia szerint ugyanis létezik olyan nyomorúságos állapot, amikor egy ember vagy népcsoport már akkor sem tud megváltozni, ha akar, mert addigi életével teljesen eljátszotta megjobbulásának a lehetőségét.)"
Az Ószövetség népirtásos történeteit valóban nem olyan könnyű megérteni. Az értelmezésnél figyelembe kell venni a következőket:
- Az Ószövetség nem Újszövetség, tehát nem a kinyilatkoztatás teljességét tanítja, hanem csak egy előkészület.
- Figyelembe veszi az emberek keményszívűségét (Mt 19,8)
- A szemet szemért elv hatja át.
A megoldás kulcsa tehát a kor szellemében keresendő, Isten a kor szokásainak megfelelően, a kor nyelvén nyilatkoztatta ki magát.
Abban az időben azon a környéken a népirtás általános jelenség volt, minden nép irtotta a másikat. A győztesek pedig a saját isteneik erejének tulajdonították győzelmeiket. Az Ószövetség a szemet szemért elv alapján népirtással bünteti a népirtókat és az egyéb súlyos bűn szerint élőket bizonyítva, hogy a zsidók Istene a legerősebb Isten, az egyetlen igaz Isten. Izrael győzelmei és az ellenség megsemmisítő veresége pedig egyben figyelmeztetés volt a többi népnek is: így jártok ti is, ha meg nem tértek:
"Emlékezz arra, hogy mit tett veled Amálék népe útközben, amikor kijöttetek Egyiptomból, amikor találkozott veled útközben, és Istent nem ismerve levágta mindazokat, akik elgyengülve hátramaradtak közüled, mert fáradt és kimerült voltál. Ha majd Istened, az ÚR nyugalmat ad neked ellenségeidtől mindenfelől azon a földön, amelyet örök birtokul neked ad Istened, az ÚR, akkor töröld el Amáléknek még az emlékét is az ég alól! El ne felejtsd!" (5Móz 25,17-19)
Mondhatná valaki, hogy a zsidók nem azokat irtották ki, aki őket irtotta, hanem egy későbbi nemzedéket. Ez igaz, de a későbbi nemzedék is egyetértett az elődeikkel, s ha módjuk lett volna, ők is megtették volna. Minden amelekita gyűlölt minden zsidót.
A szemet-szemért elv hatja át a következő zsoltárt is, mivel a babilóniaiak is ezt tették:
"Babilon leánya, te nyomorult, boldog, aki megfizet neked rajtunk elkövetett tetteidért! Boldog, aki megragadja és sziklához vágja kisdedeidet!" (Zsolt 137,8-9)
A zsidók népirtása semmivel se volt jobb vagy rosszabb, mint mondjuk a hirosimai atombomba. A bomba válogatás nélkül elevenen elégetett gyermeket, nőt, állatot mindenkit figyelmeztetésül Japánnak: így jár minden városotok, ha le nem teszitek a fegyvert.
Egy-egy zsidók által végrehajtott népirtás egyben figyelmeztetés volt a többieknek: így jártok ti is, ha meg nem tértek.
"Szent földednek régi lakóit is gyűlölted ugyan, szégyenletes varázslataik és gyalázatos titkos szertartásaik miatt. A kegyetlen gyermekgyilkosokat és az emberhúslakomákon a belső részek felfalóit, akiket véres összejöveteleken avattak fel, és a szülőket, akik saját kezükkel gyilkolták a gyámoltalan lelkeket, ki akartad irtani atyáink keze által, hogy ez a neked legkedvesebb föld az Isten gyermekeiben méltó lakókat kapjon. De még ezek iránt is kímélettel voltál, mivelhogy emberek voltak, és sereged előőrseiként darazsakat küldtél, hogy ezek irtogassák őket, apránként. Nem mintha nem tehetted volna meg, hogy csatában vesd alá az istenteleneket az igazaknak, vagy hogy félelmetes állatokkal vagy akár egyetlen kemény szóval egyszeriben megsemmisítsd őket. De te azáltal, hogy a büntetést apránként róttad ki, alkalmat adtál nekik a megtérésre, jóllehet tudtad, hogy gonosz volt az eredetük, a romlottságuk velük született, és a gondolkodásuk nem változik meg soha. Hisz átkozott fajzat voltak kezdettől fogva!" (Bölcs 12,3-11)
"jó és szerető Isten, de ítéletet kell hoznia a bűnök felett. Ezt nem szívesen teszi"
Na, elmész te a fenébe.
Egy végtelen isten EGÉSZEN PONTOSAN azt tesz, amit akar.
Már a teremtés előtt tökéletesen pontosan tudta, hogy mi fog történni a végítéletig - és MINDEZ tetszett neki, különben el sem kezdte volna.
Millió és még egy eszköze lenne a bűn ellen, de neki valahogy csak a pusztítás jut az eszébe. Sőt: rengetegszer lehet a Bibliában olvasni olyat, hogy az isten figyelmeztet, és utána büntet - de olyat SOHA, hogy a figyelmeztetés hatására az illető a fejéhez kap: "hogy tehettem ilyet, abba is hagyom azonnal!" - tehát az istennek kifejezetten AZ A CÉLJA, hogy senki se hallgassa meg a figyelmeztetését!
Ez legjobban a 10 csapásnál látszik, ahol a vége felé a fáraó már engedne, de a jó és szerető isten csakazértis megkeményíti a szívét, hogy leverhesse rajta (nem is rajta, hanem a népén) a tizedik csapást is!
Ja, és csak szólok, hogy nem mindenki troll, aki ellentmond neked. Valamit összekeverhetsz, ha ezt gondolod.
"Ja, és csak szólok, hogy nem mindenki troll, aki ellentmond neked. Valamit összekeverhetsz, ha ezt gondolod."
akkor nem mentetek szövegértelmezési tanfolyamra:( Mondjuk Te 74%-os, sajnos az átlagon felül értelmetlen vagy, Neked szájbarágósan és 20x kell leírni mindet, hogy megértd, a másik mit akar mondani:(
Hogyan értelmezed ezt a mondatot a házirend fényében?
"A kérdésem komoly, hívők válaszát várom! Köszönöm"
Nem is tudtam, hogy komoly hívő vagy:)
A tíz csapás már ítélet volt
1 Mózes 15,14 De azt a népet, melyet szolgálnak, szintén megítélem én, és annakutánna kijőnek nagy gazdagsággal.
"Már a teremtés előtt tökéletesen pontosan tudta, hogy mi fog történni a végítéletig - és MINDEZ tetszett neki, különben el sem kezdte volna. "
Nofene, gyakran hisz Isten létezésében egy ateista? És sokszor beszél neki Isten az érzéseiről?:) Ha jól tudom, Te a törzsfejlődésben hiszel. Vagy a teremtésben? Most úgy tűnik, és hogy lázadsz Isten ellen.
Kb. ennyire ateista minden ateista:)
"Trollok meg keressenek más szabadidős elfoglaltságot:) Menjenek kirándulni, olvassanak, dolgozzanak, párkapcsolatot keressenek, esetleg menjenek szövegértési tanfolyamra ("A kérdésem komoly, hívők válaszát várom! Köszönöm"), alapítsanak ateista gyülekezeteket, ahol együtt izgulhatnak Jézus ellen"
mi ez az ellenségesség?
tudom a vallási felekezeted megköveteli a gyűléseket hogy fent tudja tartani birkanyáj bégetését, ebből fakadóan nem tudsz elképzelni egy olyan világnézetet ami nem parancsszóra cselekszik és nem kell őket összehívni ahol megkapják a láncaikat mit? hogyan? mikor? miért? kell tenniük
az ateisták pontosan ahogy a név jelentése is elárulja "vallástalanok" ledobták a vallásos korlátokat mert a tudomány 100X 1000X bebizonyította már a vallások még saját maguknak is ellentmondanak nem hogy egymásnak, a sok ellentmondás pedig kizárja hogy valóságos
az eteisták nem gyülekeznek, és nincsenek a jézusod ellen sem, egyszerűen nem vagyunk kíváncsiak a meséitekre
ne keverjük már az ateizmust az antiteizmussal
minden bogár rovar de nem minden rovar bogár
minden antiteista ateista de nem minden ateista antiteista
(így talán megérted ennél primitívebben nem tudom elmagyarázni neked)
nem az a baj hogy hülyeséget beszélsz hanem hogy terjeszted
"AZ A CÉLJA, hogy senki se hallgassa meg a figyelmeztetését"
És tényleg:)))
Jónás
3,4 És kezde Jónás bemenni a városba egy napi járóra, és kiálta és monda: Még negyven nap, és elpusztul Ninive!
3,5 A niniveiek pedig hivének Istenben, és [Máté. 12,41.] bőjtöt hirdetének, és nagyjaiktól fogva kicsinyeikig zsákba öltözének.
3,6 És eljuta a beszéd Ninive királyához, és felkele királyi székéből, és leveté magáról az ő királyi ruháját, és zsákba borítkozék, és üle a porba.
3,7 És kiáltának és szólának Ninivében, a királynak és főembereinek akaratából, mondván: Emberek és barmok, ökrök és juhok: semmit meg ne kóstoljanak, ne legeljenek és vizet se igyanak!
3,8 Hanem öltözzenek zsákba az emberek és barmok, és kiáltsanak az Istenhez erősen, és térjen meg kiki az ő gonosz útáról és az erőszakosságból, a mely az ő kezökben van!
3,9 Ki tudja? talán visszatér és megengesztelődik az Isten és elfordul haragjának búsulásától, és nem veszünk el!
3,10 És látá Isten az ő cselekedeteiket, hogy megtértek az ő gonosz útjokról: és megbáná [Jer. 18,8. Ámós. 7,3.] az Isten azt a gonoszt, a melyről mondá, hogy végrehajtja rajtok, és nem hajtá végre.
Vagy:
János 3,36 A ki hisz [vers 18. rész 5,24.6,40.47.20,21.] a Fiúban, örök élete van; a ki pedig nem enged a Fiúnak, nem lát életet, hanem az Isten haragja marad rajta.
Hopp, meghallottam, megtértem:) Tényleg az a célja, ügyes...
„Ez legjobban a 10 csapásnál látszik, ahol a vége felé a fáraó már engedne, de a jó és szerető isten csakazértis megkeményíti a szívét, hogy leverhesse rajta (nem is rajta, hanem a népén) a tizedik csapást is!”
Ugyan már! Te ezt komolyan elhiszed?
Ki mondta, hogy ezt Isten tette volna? Mózes?
Mózes próféta volt, és nem Isten. Te valamit nagyon összekeversz.
Amit a próféták leírtak az Ószövetségben azt nem Isten mondta, hanem a próféta. Isten csak azt mondta, amit Jézus mondott. Ő pedig soha nem mondta, hogy öljetek, háborúzzatok!
Ha nem vetted volna észre: Jézus volt az, akit meggyilkoltak, és nem pedig az Isten volt az aki gyilkolt.
"tudom a vallási felekezeted megköveteli a gyűléseket hogy fent tudja tartani birkanyáj bégetését, ebből fakadóan nem tudsz elképzelni egy olyan világnézetet ami nem parancsszóra cselekszik és nem kell őket összehívni ahol megkapják a láncaikat mit? hogyan? mikor? miért? kell tenniük
az ateisták pontosan ahogy a név jelentése is elárulja "vallástalanok" ledobták a vallásos korlátokat mert a tudomány 100X 1000X bebizonyította már a vallások még saját maguknak is ellentmondanak nem hogy egymásnak, a sok ellentmondás pedig kizárja hogy valóságos "
"mi ez az ellenségesség? "
Csak jót akartam a tippjeimmel:(
"az eteisták nem gyülekeznek, és nincsenek a jézusod ellen sem, egyszerűen nem vagyunk kíváncsiak a meséitekre
ne keverjük már az ateizmust az antiteizmussal "
Azért izgultok itt a vallási rovatban, habzó szájjal?:))) Nem, Ti izgultok az ítélet miatt, és kifogásokat kerestek, hátha megálltok azzal Isten előtt:))
"minden bogár rovar de nem minden rovar bogár
minden antiteista ateista de nem minden ateista antiteista
(így talán megérted ennél primitívebben nem tudom elmagyarázni neked)
nem az a baj hogy hülyeséget beszélsz hanem hogy terjeszted"
Briliáns levezetés. Meghajlok tudásod előtt!
"a tudomány 100X 1000X bebizonyította már a vallások még saját maguknak is ellentmondanak nem hogy egymásnak, a sok ellentmondás pedig kizárja hogy valóságos"
Egyetértek részben. Vagy mindenki téved, vagy egynek igaza is lehet a logika alapján. De van egy abszolút igazság is, ami nem ellentmondásos, ez az Igaz, vallásmentes hit az Úr Jézusban.
Hadd kérdezzelek már meg, melyik vallási felekezet tagja is vagyok?:) Én úgy tudom, egyiknek sem, de Te jobban tudod, azért kérdezlek.
Én hülye meg etetem a trollt:( Felesleges ezt eljátszani csomó kérdésnél. Nyissunk egy izguló ateista troll rovatot, ott tudtok szabályosan működni
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!