A Biblia, Istentől ihletett. Szavai, vagy gondolatai?
Mit gondolsz,milyen mértékben tartalmazza a Biblia,az írói,illetve azok kultúrája nézeteit,véleményét?
(Gondolj a pilléreken álló lapos Földre, kérődző nyuszira,a két különböző 10 parancsolatra,a Vöröstengeri átkelés 2 változatára,a 4 evangélista ugyanazon történetei különböző megfogalmazására,az Ószövetség Istene,és Jézus Atyja különbözőségére!)
Freedline!
Akkor világosíts fel!
Most látom,hogy másik előadást linkeltem be a rektor úrtól.Erre gondoltam:
A linkelt videókat hosszúságuk (és gyenge hang/kép minőség) nem néztem meg, de az "ihletett" szó jelentése nyomán természetesen a "gondolataira" lehet vonatkoztatni. Isten nem szavak szintjén diktálta le a könyveket.
Viszont ott van benne a furfang, hogy ha fordításkor elveszel/hozzáteszel további szavakat vagy úgy módosítod a központozsást, hogy a szövegnek módosuljon az eredeti értelme (több szektánál is már találkoztam ezekkel), akkor már minden szót a helyén kell kezelni.
Természetesen tartalmazza és hatással volt rá az írók kultúrája, tudományuk szintje is. Sőt számos helyen találhatod az írók saját véleményét bizonyos dolgokról, amik nem egyeznek feltétlen Isten véleményével.
" Imakommandós!
Antijudaista a túrót! A zsidók a judaizmus hittételeire hivatkozva végeztették ki Jézust."
Jézusnak júdaista tanitványai voltak, és júdaista embereknek tanitotta ezt: egy pont sem vész el a törvényből mig ég és Föld el nem múlik. Tehát eretnekség szembeállitani a kereszténységet a gyökerével azért mert zsidó emberek hibásan értelmezték a törvényt, mint pl most Te is Pietrosol az ó és újszövetség egyetlen Istenét látod hamis képben. Látszólagos ellemtéteket könnyű kiragadni a Bibliából, viszont a feloldásukhoz a felületességnél mélyebb szintre kell ásni, és az előitéletekkel is kellene vapamit kezdeni. Mert hiába mondaná ep valaki neked a megoldást a látszólagos ellentétre, ha a szívedből nem akarod kinyomni az antiszemitizmust.
A kérdezőnek még annyit, hogy az ihletettség alatt azt értik, hogy a próféták azt irták le amit láttak és hallottak, de nem saját magayarázatból van a szavuk. Viszont Isten nem adhatott a
prófétáknak olyan szavakat amik csak pl 2000 év múlva keletkezhettek. Maga az információ van Istentől, de a kód ami hordozza az információt az tükrözheti az akkori kúltúrát.
Kedves imakommandós!
Jézus szavai azok, melyek soha el nem múlnak!
Lukács21.33. Az ég és a föld elmúlik, de az Én szavaim semmiképpen el nem múlnak.
Pietrosol csak annyit mondott, hogy a prófétákat nem lehet Istennek tekinteni, a próféták, mint láttuk nagyon sokszor tévedtek, ezért nem lehet egy „kalap” alá venni Jézus Igéjével.
A Szentírásban rangsorolni kell! Csak azokban a sorokban él a Szentlélek lángja, amelyek hozzáigazíthatók az Evangéliumokhoz! A keresztények közötti meg nem értés egyik legsúlyosabb forrása az, hogy nem az Evangéliumokhoz igazítják a Biblia többi részét, hanem azonos szintűnek tartják minden sorát.
Pedig így könnyen be lehet látni, hogy így a Bibliából mindent ki lehet olvasni, és az ellenkezőjét is! Tehát érdemben használhatatlan!
Ezért elsősorban az Evangéliumokat kell olvasni nagy buzgósággal, és a Szentírás többi részével pedig csak annyiban foglalkozni, amennyiben össze lehet egyezteti Evangéliumokkal.
Igen, mivel csak Jézust lehet Istennek tekinteni, a prófétákat már viszont nem, és ne akarjunk már a Tanúknál (ahol ennek pont az ellenkezőjét csinálják) is nagyobb szekták lenni.
"Felvetéseidre minden kétséget kizáróan válaszol rektor úr: "
Tudod, hány ilyen képesítésű nagytudású mond ellent egymásnak a különböző teológiáknak meghajolva? 46 percig kell kidumálni a szövegkörnyezetet?:) Ok, benyaltad, Te dolgod...
"
Most látom,hogy másik előadást linkeltem be a rektor úrtól.Erre gondoltam: "
Teljesen mindegy
" Pietrosol csak annyit mondott, hogy a prófétákat nem lehet Istennek tekinteni, a próféták, mint láttuk nagyon sokszor tévedtek, ezért nem lehet egy „kalap” alá venni Jézus Igéjével."
Nem tekinti senki a prófétákat Istennek.
" a próféták, mint láttuk nagyon sokszor tévedtek"
Mire gondolsz? Péter apostol szerint igen biztos a prófétai szó amelyre jól tesszük ha figyelünk!
" ezért nem lehet egy „kalap” alá venni Jézus Igéjével."
Pál apostol szerint meg a teljes íràs Istentől ihletett. Azt jelenti az ihletett, hogy Isten lehellete van a betűk mögött. Nem a betű az Isten, nem a próféta, hanem ezek csak közvetitői Isten Lelkének.
Tévedsz KZitus!
Az idézet,csak arról szól,hogy ihletett,s az ihlet módját nem határozza meg.
Az ihletettség ténye nem volt kérdés Az volt az alap kijelentés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!