Bűn pogány szokást betartani?
Gondolok itt pl ,hogy húsvétkor locsolkodni szoktak stb..
Hit gyulekezeti emberek velemenyere lennek kivancsi.
Kedves kérdező, a locsolkodás jelentése a termékenységgel kapcsolatos. Szimbolikusan megtermékenyíted az illető hölgyet, ha te vagy a locsoló. Ha pedig téged locsolnak, akkor szimbolikusan ezt teszik veled. Ha a lelkiismereted ez ellen nem tiltakozik, akkor megteheted. Természetesen el lehet ettől vonatkoztatni, de az eredete az, amit írtam.
Derek Prince leírja, hogy amikor afrikai diákokat tanított, megkérdezték, hogy elmehetnek-e táncolni hétvégén. Mai nyelven, elmehetnek-e bulizni. Ő egy igét adott erre válaszul:
"És mindent, amit csak cselekesztek szóval vagy tettel, mindent az Úr Jézusnak nevében cselekedjetek, hálát adván az Istennek és Atyának Ő általa." (Kol 3, 17)
Azt mondta ezeknek a diákoknak, ha képesek úgy elmenni táncolni, hogy Jézus nevében mennek, hálát adva az Atyának Őáltala, akkor nyugodtan menjenek el, de ha nem képesek erre, akkor magukkal tesznek jót, ha nem mennek el. Ez alkalmazható a kérdésedre is: ha képes vagy a locsolkodásban részt venni Jézus nevében, hálákat adván az Atyának Őáltala, akkor nyugodtan csináld, de ha nem, akkor nem bölcs dolog a békesség kedvéért mégiscsak belemenni, mert az eredmény nem békesség lesz, hanem zaklatottság, űzöttség.
És ha te lennél ebben a helyzetben ,neked megengedné a lelkiismereted ? :/
Tegyük félre azt,hogy te nem jársz locsolkodni(gondolom).
Szóval csak a lelkiismeretedre vagyok kíváncsi.
Kedves kilencedik, nem a halálra(thanatosz) mondja Pál, hogy nyereség, hanem a meghalására(apothnészkó). A kettő között az az alapvető különbség, hogy minden ember meghal ugyan Ádám miatt, de nem minden ember a halálra hal meg. Pál apostol az életre ment, amikor kiköltözött a testéből, ezért a számára ez a földi létéhez képest nyereség volt. Aki azonban nem született újjá, és a bűneiben hal meg, annak a halál egyáltalán nem nyereség, hanem teljes csőd. Mit gondolsz, miért mondta Jézus, hogy aki Őbenne hisz, az soha nem lát halált? Azért, mert a benne hívők is kiköltöznek ugyan a testükből, de értük nem a Halál angyala jön el, hogy levigye őket a Pokolba, hanem az Úr angyalai, hogy felvigyék az Ő jelenlétébe.
A Cezárea Filippit valószínűleg összetévesztettem Tibériással, az ügyünk szempontjából azonban nincs jelentősége, Jézus ugyanis oda sem ment. Annyi igaz, hogy a Biblia nem mellékel magyarázatot, de az történelmi tény, hogy a zsidók tisztátalannak tartották, és ha tehették nagy ívben elkerülték. Jézusnak, mint hithű zsidónak meg kellett tartania a Törvényt, különben a Törvény szerint alkalmatlanná vált volna arra, hogy megváltsa az emberiséget.
Tény, hogy Jézus nem látogatott temetőket, ha mégis elment, akkor azért tette, hogy kihozzon onnan valakit.
Kedves kérdező, Pál apostol utal arra, hogy az egyik ember lelkiismerete megengedhet valamit, ami a másik embert bűnbe ejtheti, ha látja. Éppen ezért nem jó támpont mások lelkiismeretére támaszkodni. Mert ha én hitből teszek valamit, az jó, de ha valaki azt leutánozza, bűnt követhet el. Erre mondja Pál, hogy ami "hitből nincs, bűn az." Ha locsolkodsz, hitből tedd, vagy ne tedd sehogy. Én nem tudom hitből tenni, ezért sehogy sem teszem. Különösen akkor nem, ha teszem fel nyomást helyeznek rám, hogy tegyem.
Isten egyébként nem egy csősz, aki a sós puskájával készenlétben azt figyeli, hogy mikor tévedünk tiltott területre. Isten nem egy ilyen pitiáner figura. Pál apostol egyértelmű: minden szabad, de nem minden használ. A húsvéti locsolkodás garantáltan nem használ. Ha részt veszel benne, Isten nem fog megharagudni. De magaddal teszel jót, ha kimaradsz belőle. Én emlékszem, amikor fiatal suhanc koromban eljártunk locsolkodni. A legtöbb helyen pálinkával, Hubertusszal, sörrel vártak, és néhányan csúnyán berúgtak. Éppen akkor én nem, de nyitott lettem volna rá. De hol van az a hely Magyarországon, ahol a húsvéti locsolkodás nem torkollik hedonizmusba? Talán van ilyen, ahogy fehér néger is van, de én még nem láttam. Az is igaz, hogy már harminc éve nem vonz az a közeg, ezért csak annyit látok belőle, ami az utcáról látható. Az alapján pedig úgy néz ki, hogy ma rosszabb a helyzet, mint harminc éve volt.
Összességében én leginkább a rokonaimhoz mennék locsolkodni ,ahol nem igen lenne alkohol vagy ha az lenne ,ott nem fog berúgni senki.
Igazából nekem csak 2 okom lenne elmenni locsolkodni ,az egyik az ,hogy már évet óta ez a szokás a családi körbe és nem akarom,hogy kinézzenek (most húsvétkor lesz 1 éve ,hogy megtértem,tehát még nem voltam keresztény szellemmel húsvéti hónapban) ,a másik pedig,hogy kapok pénzt és ez azért fontos,mert megígértem egy személynek ,hogy húsvétkor vissza adom a tartozásom (akkor még nem gondoltam bele,hogy bűn).
Most ,hogy ezeket leírtam ,tudnál konkrétabb tanácsot adni ? :/
Érdekes kérdés!
Nyilván,a "nyuszitojás,rugjunk be,útáljuk meg az evést"szokások,amelyek a húsvéhoz ragadtak,visszataszítóak számomra.
A többi,hogy meglátogathatom kedves rokonaimat,barátaimat úgy,hogy arra még számíthatnak is,egy másféle érv.
Én-helyedben-azt hiszem,végéglátogatnám őket,de mindenképpen Krisztus tanítványához méltóan,a"FELTÁMADT A KRISZTUS"köszöntésével kezdeném,és őszinte örömmel venném,ha erre,a"BIZONNYAL FELTÁMADT"választ kapnám.
Pénz?
Talán tudod,hogy aki adja,mennyire adhatja,s mennyire viseli meg,az adás.Ha biztos vagy benne,hogy jószívvel adnak a megtakarításukból,fogadd el,s ha éheznének miatta,csak a tradíció miatt adnak,tegyél le az övék mellé,a tiédből!Hadd érezzék,hogy neked,ők nem a pénzükért fontosak!
Köszönöm a válaszod :).
És meglocsolni őket még belefér?
Amit fentebb írtam, tartom: Isten nem fog megharagudni akkor sem, ha kölnit locsolsz a hölgyek fejére. De a motivációd nem éppen a legjobb. Ha fiatal keresztény vagy, akkor még amúgy is csak a nagyolásnál tart nálad Isten. Azt azonban nem hiszem, hogy tíz év múlva is így fogod látni a dolgot.
Egyébként én nem tudok neked engedélyt adni, ahogy eltiltani sem. Neked kell döntened, hogy neked megéri-e a dolog. Ha azonban elmész, figyelj a szívedre, és tanulj abból, amit mutatni fog.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!