Bűn pogány szokást betartani?
Gondolok itt pl ,hogy húsvétkor locsolkodni szoktak stb..
Hit gyulekezeti emberek velemenyere lennek kivancsi.
Már nem vagyok hit gyülis, de emlékeim szerint erősen súlyozták ezeket a "pogány" szokásokat.
- Halloween, halottak napja: súlyos bűn
- Húsvét: a nyuszi és a locsolkodás ellenjavallt, de azért nem annyira, mint a Halloween. Sonkát enni szoktak.
- Farsang: Pár évtizede még tiltott volt, ma már egy-két keményebb vonalas családtól eltekintve engedik.
- Karácsony: Ez is egy generációval ezelőtt pogány szokásnak számított és tiltották, ma már nem csak, hogy szabad, de még karácsonyi vásárt is tartanak. Jézuskára hivatkozni nem illik.
- Anyák napja: Ez egyértelműen támogatott.
- Mikulás: ennek nem tudom, vannak-e pogány gyökerei, de Mikulás ünnepséget már 30 éve is tartottak.
Logikát ne keress benne, az nincs.
Miért kérdezed, ha van válaszod a kérdésre? Most már a hitesek is elkezdik ugyanazt, mint a Jehovások?
A logikát pedig magyarázd el, kérlek, mert ezt a gyülis barátaim sem látták át.
Bár én nem vagyok gyülis, de nagyjából érthető számomra:
- Halloween, halottak napja: súlyos bűn
Én sem tartom. Mai napig ugyanaz a lényege, ami miatt ezt elkezdték tartni.
- Húsvét: a nyuszi és a locsolkodás ellenjavallt, de azért nem annyira, mint a Halloween. Sonkát enni szoktak.
Nem tartom, mert szerintem hülyeség, de egy kedves szokásnak tartom. Semmiféle szellemi dolog nincs benne, csak egy játék, legfőképpen a gyerekeknek.
- Farsang: Pár évtizede még tiltott volt, ma már egy-két keményebb vonalas családtól eltekintve engedik.
Ha nem az eredeti cél miatt tartja valaki, akkor ez is csak buli. Ez sem érdekel amúgy. :D
- Karácsony: Ez is egy generációval ezelőtt pogány szokásnak számított és tiltották, ma már nem csak, hogy szabad, de még karácsonyi vásárt is tartanak. Jézuskára hivatkozni nem illik.
Mert nem a Jézuska hozza az ajándékot, hanem a szeretet ünnepe, hogy Isten a Földre született. Nem látok benne bűnt, ha az eredeti cél szerepel az ünnepben. De ha a pénzről szól, meg a drága dolgokról, akkor ott már bűn van.
- Anyák napja: Ez egyértelműen támogatott.
Támogatom.
- Mikulás: ennek nem tudom, vannak-e pogány gyökerei, de Mikulás ünnepséget már 30 éve is tartottak.
Úgy tudom, hogy nincsenek pogány gyökerei, és ez is csak egy móka. Legalábbis nálunk, az amerikai szokások már mások.
A Halloween, a halottak napja, a mindenszentek a halál-kultuszhoz tartozó ünnepek. A bibliai hit sajátja, mind zsidó, mind keresztény szempontból, hogy a halált nem az élet részeként értelmezi, hanem a gonosz hatalmaként, ami a bűn következménye. Isten mélységesen gyűlöli a halált. A Biblia szerint a halálban semmi magasztos dolog nincs, hanem Isten ellensége. A Biblia Istene az Élet Isteneként mutatkozik be, és ezt ki is hangsúlyozza.
"Mert nincs emlékezés rólad a halálban, a seolban kicsoda dicsőít téged?". (Zst 6,6)
"Mert nem a sír dicsőít Téged, és nem a halál magasztal Téged, hűségedre nem a sírverembe szállók várnak!" (Ésa 38,18)
"Az Isten nem holtaknak, hanem élőknek Istene. Ti tehát igen tévelyegtek." (Mk 12,27)
A halál egyetemes okaként pedig a bűnt nevezi meg a Biblia. Azaz a zsidó-keresztény kinyilatkoztatás szerint, ha nem lett volna bűn, nem lett volna halál sem. Ez egyáltalán nem Hit Gyülis találmány. A Törvény szerint a legsúlyosabb tisztátalanság a halotti tisztátalanság volt. Ez annyira igaz, hogy Jézus Cezárea Filippibe be sem tette a lábát, ugyanis a város temetőre épült. Aki ismeri a Bibliát, és tanult belőle, az nem ünnepli a halált, és soha nem köt vele kompromisszumot.
A többi pogány ünnepnek nincs ekkora súlya. Ám keresztények tízezrei tudják, hogy a felsorolt időszakok szellemi szempontból olyanok, mint a felbolydult darázsfészek, és ezek mind nem-szeretem időszakok. Hogy ne misztifukáljam a dolgot, a húsvét, az augusztus huszadika hete, a november eleje, és az év utolsó hete.
Amúgy az Újszövetség nem a parancsolatoknak tételekbe szedett törvényrendszere, hanem a szellem törvénye. Azaz nincs olyan parancsolatunk, hogy ne tarts meg pogány ünnepeket. Olyan azonban van, hogy "ami gonosznak látszik, attól őrizkedjetek!" A halál gonosz mindenestől. A női istenségek imádata szintén gonosz. Bűnt akkor követ el egy hívő, amikor a lelkiismerete bizonysága ellenére is megtart egy pogány szokást, úgymond a békesség kedvéért.
"Hiszen számomra az élet Krisztus, a halál pedig nyereség" Pál apostol nem ért veled egyet.
"Ez annyira igaz, hogy Jézus Cezárea Filippibe be sem tette a lábát, ugyanis a város temetőre épült."
Erre tudsz bármi idézetet a Szentírásból, mert az apostolok egészen biztosan jártak a városban. Jézus is járt a vidékén, de sehol nem láttam, hogy nem lépett be, mert temetőre épült.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!