Keresztények (! ), hogy kell érteni az lenti írásban (hegyi beszéd) az utolsó sort?
A kilencedik parancs. Hallottátok (a régieknek szóló) parancsot: Házasságot ne törj!
Én pedig azt mondom nektek: Mindaz, aki bűnös kívánsággal asszonyra néz, szívében már paráználkodott vele.
Ezért, ha jobb szemed megbotránkoztat, vájd ki és vesd el magadtól. Inkább egy tagod vesszen oda, semhogy egész tested gyehennára kerüljön.
(INNENTŐL=) Ha pedig jobb kezed botránkoztat meg, vágd le és vesd el magadtól. Inkább egy tagod vesszen oda, semhogy egész tested gyehennára jusson. "
Ezt úgy kell érteni, ahogyan gondolom?! :D
ebbe én még nem gondoltam bele, de lehet, hogy van benne valami :D mindenesetre az egyértelműen le van írva a Bibliában, hogy az önkielégítés bűn.
De hogy az idézetre vissza térjek, ahhoz, hogy pontosan átlássuk, hogy értette Jézus ezt a hasonlatot, tudnunk kell, mi a szimbolikája ennek a zsidó hagyományban. Lehet, hogy nem véletlen az a JOBB kéz, de nem biztos, hogy a zsebhokira érti Jézus :P :D
második: Kolossé 3:5
szerintem az önkielégítés eléggé kimeríti a tisztátalan, buja cselekedet fogalmát.
Akik házasságban élnek azok is önkielégítenek pl. mikor az asszonynak megjön.
Én úgy gondolom a hűségnek a gyümölcsét kell meghozni, tisztán tartani a házaságyat, amíg az Úr visszajön.
Szia
A Máté 5:27-30 verseit idézted. Ha figyelmesen olvasod a verseket, a megértésében segíthet, ha arra gondolsz, az alapelv ugyan az, mint a többi krisztusi figyelmeztetésére is, ami a korábbi vwersekre is igaz, pl. a 21-es verstől..
Amikor a testtagok elvesztéséről ír(szem, kéz), nem szó szerint kell érteni. De ha Istennek nem tetsző dolgokba vísz bele a "test tagod", Krisztus arra buzdít, akkor se tegyük meg, ha az akkora fájdalmat okozna, mint egy-egy testtagunk elvesztése. A paráznaságba egyértelmüen a szemünk az elsődleges, ami vihet, illetve a látás befolyásolhat.
Viszont a kéz rengeteg sok, rossz istentelen dologba vihet bele, talán fel sem lehet sorolni, mi mindenbe. Talán ezért nem említett konkrétan egyetlen dolgot sem meg....de ilyen lehet pl. lopás, mások bántása, ölés...és minden amit a Biblia helyenként felsorol.
pl.a Biblia „a szent viselkedés és az Isten iránti odaadás” tetteiről beszél a 2Pét 3:11. Jó, ha mielőtt teszünk bármit a kezeinkkel, erre az alapelvre gondolunk: vajon Isten előtt szent az a viselkedés amelyet éppen el akarok "követni" a kezemmel?
Sokan készek feláldozni egy súlyosan megsérült végtagjukat, ha az életük megmentéséről van szó. Érthető, hogy Jézus szerint fontos „eldobni” bármit, még akár azt is, ami olyan értékes nekünk, mint a szemünk vagy a kezünk.
A követőinek – hogy elkerüljék ezt a fajta pusztulást – meg kellett szabadulniuk mindentől, ami szellemi értelemben a botlásukat okozta volna. A ’kéz és a láb levágása’, illetve a ’szem kivájása’ jelképes értelemben azt jelentette, hogy meg kellett ölniük ezeket a bűnre vivő testtagjaikat
Természetesen Jézus nem szó szerint értette.
Ha valaki rajta felejti a szemét egy másnembeli személyen, helytelen vágyak lobbanhatnak lángra benne, és ha alkalom adódik rá, akár odáig is eljuthat, hogy erkölcstelenséget követ el, és elveszíti Isten tetszését
Mennyivel bölcsebb önuralmat gyakorolni, még akkor is, ha ez olyan nehezünkre esik, mint az, ha ki kellene vájni a szemünket! Végtére is megérné feláldozni az örök élet reménységét az érzéki gyönyör néhány röpke pillanatáért?
Egy keresztény tudja, hogy képes Isten szellemének segítségével, bármilyen hegynek tűnő akadályt leküzdeni.
Nos ilyenkor mutathatjuk meg, mennyire hiszünk, és bízunk benne, és kérjük a segítségét.
A szellem gyümölcsei között ott van az önuralom.
(Galácia 5:22, 23) 22 A szellem gyümölcse ellenben szeretet, öröm, béke, hosszútűrés, kedvesség, jóság, hit, 23 szelídség, önuralom. Ezek ellen nincs törvény.
Egy kereszténynek azon kell fáradoznia, hogy ezeket a gyümölcsöket kialakítsa magában.
Ez nem jön magától, ezért keményen meg kell "dolgoznia", de megéri.
"Elárulja, hogy ki mit lát bele ebbe a versbe, hogy ki minek a rabja."
Erre én is gondoltam:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!