Jézus gesztikulált beszéd közben?
Biztos vagyok abban, hogy igen, sőt, a hangját is kieresztette, ha indokolt volt. Jézus nem droiddá lett, amikor lemondott a mennyei dicsőségéről, hanem emberré, ráadásul zsidó emberré.
Egy régi vicc jut eszembe, amire csak homályosan emlékszem, valahogy így szólt:
Megmutatták egy híres rabbinak az új találmányt, a telefont. A rabbi hümmögött, bólogatott, majd megkérdezte:
- Egy dolgot nem értek. Egyik kezemben fogom a hallgatót, másik kezemben a beszélőt: hogyan tudom kifejezni magam?
Szia!
Nem feltétlen. A gesztikuláció a beszéd megerősítésére szolgál. Ha valakinek a szavai kellőképpen hatásosak, nem kell a gesztikulációval rásegíteni, erősíteni. Márpedig Jézus szavai kellő erővel bírtak. Akikre pedig nem hatottak a szavai, azokat egyszerűen otthagyta.
mivel egy tökéletes emberről van szó ezért biztos hogy gesztikulált.
és nagyon jó szemléltetéseket használat.
Volt, amit Jézus nem is szavakkal mondott el, hanem ostorral, asztalok, székek felborogatásával, pénzek leszórásával, emberek és állatok kiűzésével. Utána pedig vagy akár már közben is értelmezte:
"Meg van írva: Az én házam imádság házának mondatik. Ti pedig azt latroknak barlangjává tettétek." (Mt 21,13)
A Példabeszédek 8 azzal kezdődik, hogy a Messiás belekiabál a tömegbe:
"Avagy a bölcsesség nem kiált-é, és az értelem nem bocsátja-é ki az ő szavát? A magas helyeknek tetein az úton, sok ösvény összetalálkozásánál áll meg. A kapuk mellett a városnak bemenetelin, az ajtók bemenetelinél zeng. Tinéktek kiáltok, férfiak; és az én szóm az emberek fiaihoz van! Értsétek meg ti együgyűek az eszességet, és ti balgatagok vegyétek eszetekbe az értelmet. Halljátok meg; mert jeles dolgokat szólok és az én számnak felnyitása igazság." (Péld 8,1-6)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!