Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Római katolikusok, mit gondolt...

Római katolikusok, mit gondoltok Ferenc pápa tevékenységeiről? Csak nekem tűnik úgy, mintha az európai keresztény gyökereket is szeretné kipusztítani?

Figyelt kérdés

Római katolikus vagyok.

A Bibliát, Hagyományt és a Katekizmust teljes mértékben elfogadom. A Római Katolikus Egyházat is, ezért sem fontolgatom a kilépést.

Viszont római katolikusként nem tudom elfogadni a jelenlegi pápa tevékenységeit: inkább világi hírnévre törekszik, mondhatnánk, hogy celebpápa, aki már rég nem a keresztény értékrendet képviseli, hanem azokat kiforgatva próbál megfelelni a politikai, világi hatalmaknak.

Persze, mindezt azzal palástolva, hogy:

"szeresd felebarátodat", "Jézus az alázatosságra és szeretetre tanít", stb. De ezek csak áltatások, ezeket kiforgatja és még sok minden mást is.

2017. febr. 25. 22:48
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
100%
hát én katolikus vagyok, méghozzá az a konzervatív fajta, de nem értem, mire gondolsz. Mi olyan felháborítót csinál?
2017. febr. 25. 22:52
 2/13 A kérdező kommentje:

Pl. migráns ügyben nem azt nézi, hogy a tulajdonképpen betolakodók nem hajlandóak alkalmazkodni a kultúránkhoz, keresztény értékrendhez, hanem úgy forgatja ki a Bibliát, hogy nekünk európaiaknak be kell fogadnunk őket, hiszen felebarátainkat szeretni kell, stb.

De azt nem akarja észrevenni, hogy a kereszténységre szabadítja rá a muszlim erőszakos kultúrát a nagy beáramlásokkal.

Miért van az, hogy a kerítésépítést elítéli, miközben a Vatikánt falakkal veszik körbe?

Ő a migránsok lábát mosta, ez kb. olyan, mintha Jézus a rómaiak lábát mosta volna meg.

Továbbá eléggé a liberális értékrend felé húz.

2017. febr. 25. 22:59
 3/13 anonim ***** válasza:
100%

értem.

Hát a migránsügy engem is kikészít. de erkölcsileg tényleg az lenne a helyes, csak sajnos a gyakorlatban ez nem így működik... :(

a liberalizmusáról meg annyit, hogy nagyon sok mindent félre magyaráz a sajtó.

Például ott volt ez a meleg házasság téma. Már szinte olyan cikkek is megjelentek, hogy "Ferenc pápa engedélyezni fogja a melegházasságot" meg stb, közben meg csak azt mondta, hogy ő nem ítéli el a melegeket, és ez helyes is, mert nem a bűnöst kell elítélni, hanem a bűnt.

Vagy ott volt az a szájtépés, hogy a pápa szerint mégsem olyan nagy bűn az abortusz, pedig csak annyit csinált, hogy elrendelte, hogy minden gyóntatópap feloldozást adhat az abortusz bűne alól. Ami szerintem szintén helyes volt.

2017. febr. 25. 23:09
 4/13 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen a válaszodat!

Az általad említett két példát illetően egyetértek veled.

Azok esetében én is azt vallom, hogy pl. amíg egy meleg ember nem kezd olyan viszonyt, stb. addig magát a személyt én sem ítélem el. Még azután sem a személyt ítélném el, hanem a tettével kapcsolatban fejezném ki nemtetszésemet.

Az abortusz bűnéből való feloldozás elég rázós téma.

Egyelőre nem tudok abban állást foglalni. A tettet mindenképpen elutasítom (kivéve, ha pl. annak mellőzése halált okozna mind a babára, mind a mamára, stb. ebben nem lehet éles határt meghúzni, ismerni kell a részleteket is, nagyon).

2017. febr. 25. 23:22
 5/13 anonim ***** válasza:
35%

Semmi mást nem tanít a Szentatya, csak amit Krisztus is tanított. Nem véletlenül vette fel a Ferenc nevet Assisi Szent Ferenc után; szeretné a figyelmet az elesettekre, a szegényekre, a társadalom peremén rekedtekre irányítani. Lehet okkal választotta őt a Szentlélek, amikor a világ számos pontján megannyi krízis van, általa akarja kicsit jobban felnyitni a szemünket, hogy fogékonyabbak legyünk ezekre a problémákra. Gondolj csak a néhány hónapja zárult irgalmasság szentévére. Pont az irgalmasság cselekedei azok, amik a mai kor emberéből egyre inkább kiveszni látszanak.

A média, "celebség" pedig lehet pozitív is. Bár nem hinném, hogy keresné a szereplési alkalmakat, de így sokkal többekhez eljut a szava, nem csak katolikusokhoz, de minden keresztényhez, más hívőkhöz és nem hívőkhöz is. Hivatalából adódóan nem csak a katolikusokat vezeti, de az egész világnak utat tud mutatni, mert szavára azért felfigyelnek a más vallásúak is. Valamint mennyi hozzászólást olvashatsz nem hívőktől, ahol leírják, hogy nem vallásosak, de megfogja őket a pápa személye, mondandója.

2017. febr. 26. 00:04
 6/13 anonim ***** válasza:
23%

De szeretem az ilyen kérdéseket. A sok álszent "keresztény" kap egy rendes pápát és máris szemforgatva leantikrisztusozzák :D

Farizeus.

2017. febr. 26. 05:37
 7/13 anonim ***** válasza:
76%

Kérdező, az se zavarjon, ha más emberek meg a te cselekedeteidet ítélik el. Elvégre nem vagy te isten, hogy mások cselekedetit megítéld (ezzel én nem értek egyet, de ha következetes vagy hitedben, ezt kell gondolnod).

A római katolikus egyház története során követett el óriási tévedéseket, és követett el óriási bűnöket is. Ezt tehát - szerinted - meg kell bocsátani, de ha egy ember olyant tesz, ami ugyan neked nem káros, de nem is tetszik, akkor azt már el lehet ítélni. Gratulálok elképesztő következetességedhez.

Ferenc pápa elég világosan megfogalmazta beiktatása során, hogy az egyház korábbi kirekesztő álláspontja helyett ideje, hogy visszatérjen a jézusi elvekhez: szeretet, megértés és megbocsátás. Egyes bigott fanatikusok ezt szeretik félremagyarázni, sőt, a pápa normalitását kikezdeni, hiszen így nem űzhetik kedvenc kirekesztő és gyűlölködő, másokat megbélyegző magatartásukat. Talán gondolkodj el mélyebben Ferenc szavain, annak értelmén, és még az is lehetséges, hogy megvilágosodsz.

Én nem vagyok vallásos, de ezt a pápát a sok előző közül éppen e magatartásáért tisztelem. A közelmúltból talán még Wojtiła volt, aki minden konzervativizmusa ellenére volt olyan felvilágosult, hogy hihetetlenül rossz dogmákat volt mersze megsemmisíteni. Minden elismerés érte.

2017. febr. 26. 09:51
 8/13 anonim ***** válasza:

Nyilván kissé egyszerűen fogalmazva, Ferenc pápa, mivel dél-amerikából jött, nem elsősorban Európát tartja szem előtt. Ő olyan környezetben élt eddig, ahol a sokszínűség, különböző népcsoportok egymás mellett élése természetesebb, mint nálunk és ugyan mi baj lenne abból, ha az amúgy szintén soknemzetiségű Európa egy kicsit "még színesebb" lenne... Hát, én mondjuk ezt nem így látom. De ezek mind politikai kérdések is, nem is annyira hit és erkölcs témaköre. Én nagyobb veszélyt látok az Egyház felhigulásában, amivel lehet, hogy sokakat meg lehet nyerni, de félő, hogy a hit helyett inkább csak egy "buliegyházat" fognak látni.

Egyébként visszatérve, hogy kiket fogadunk be, az Egyház továbbra is azt szorgalmazná, hogy ott kéne megoldani a problémákat, hogy ne akarjanak idejönni...

2017. febr. 26. 15:04
 9/13 anonim ***** válasza:
100%

Kedves Kérdező! Én is katolikus vagyok 17 éves, és hozzám nagyon közel áll Ferenc pápa, több okból is:

1 Szorgalmazza hogy a püspökök papok ne éljenek hercegként amit ő is megtesz hiszen nem költözött be a palotába, az is tetszik hogy egy olcsóbb egyházat akar megvalósítani, nem jár ékkövekkel meg még kitudja mivel díszített ruhába hanem az egyszerű miseruhát preferálja.

2 Nem remeteként él, nem zárkózik a Vatikán falai mögé, nem viteti magát trónon embernek érzi magát, nem él vissza pápai hatalmával, közel akar lenni az emberekhez, érintkezni néhány szót váltani velük.(nekem egyébként Ő és II János pál volt a két kedvencem)

Továbbá megakarja reformálni az egyházat és bátor kijelentéseket tesz.

Ne hogy azt hidd hogy mindennel egyetértek amit ő tesz, hisz ő is ember és neki is vannak hibái, tévedései.

Most nézzük meg a te érveidet: Írtad hogy próbál megfelelni a világi hatalomnak, gondolj bele a középkorban minden pápa politikus volt, a középkorba adták, vették a püspöki címeket sőt még a pápai címet is,

Írtad hogy celebpápa, szerintem minden celebnek ilyennek kellene lennie, mindenkinek van valaki vagy esetleg több személy aki kedvenc, aki sztár sokaknak épp a pápa aki próbálja minden generációval felvenni a párbeszédet, . Milyen jó lenne ha minden celeb olyan lenne mint a pápa, nem olyanok mint az egyes magyar "celebek" akik annyira sötétek hogy sokaknak ez tetszik.

És amikor én látom a pápa közvetlen viselkedését, emberek felé tett apró gesztusait, akkor mindig Péter apostol jut eszembe, aki ugyanúgy ember volt mint bárki Rómában járt kelt, nem ült tróon nem volt palotája nem hordott arany és ékövekkel díszített ruhákat, úgymond beleolvadt. Szerintem az egyház kétezer éves fennállása óta a legtöbb pápa visszaélt hatalmával és magát felsőbbrendűnek tartotta pedig ember volt hús vér ember.

TERMÉSZETESEN HA TE MÁSHOGY GONDOLOD NINCS IS AZZAL SEMMI BAJ, HA VAN ESETLEG VALAMI HOZZÁFŰZNI VALÓD VAGY BÁRMI ÉSZREVÉTELED A KATOLIKUS EGYHÁZZAL KAPCSOLATBAN ÍRJ PRIVÁTBAN :)

2017. febr. 26. 17:50
 10/13 anonim ***** válasza:

Végre egy normális, emberi viselkedésű pápa.

Persze egy betokosodott hívő ezt nem érti.

Azt sem, hogy egy pápának a kényes egyensúlyt kell megtalálnia a hívei között is, és a világ többi részével is.

Na meg nyilvánvaló butaságokat sem illik mondania (pl. az evolúciótagadást).

2017. febr. 26. 18:46
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!