Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Ha a Szentlélek személy, a...

Szp72 kérdése:

Ha a Szentlélek személy, a Bibliában miért nem jelenik meg soha antropomorf alakban?

Figyelt kérdés

Ugye az Isten, az Atya nem ember, mégis számtalanszor jelenik meg emberalakúan, vagyis atropomorf módon. Nem beszélve a Fiúról, aki emberré lett, így természetes, hogy mindig emberalakúan jelenik meg. A Szentlélek azonban soha. Miért?

A Szentháromságtagadók szokták kérdezni: A Fiú az Atya jobbján ül, de hol van a Szentlélek? Neki nem jár az isteni trónból? Természetesen a figyelmes olvasó észreveszi a Szentlelket:

"És megmutatta nekem az élet folyóját, kristályhoz hasonlóan ragyogott, Isten és a Bárány trónjából fakadt."(Jel 22,1)

Az élet folyója a Szentlélek:

"Az ünnep utolsó nagy napján felállt Jézus, és így kiáltott: Ha valaki szomjazik, jöjjön hozzám, és igyék! Aki hisz énbennem, ahogy az Írás mondta, annak belsejéből élő víz folyamai ömlenek. Ezt pedig a Lélekről mondta, akit a benne hívők fognak kapni, mert még nem adatott a Lélek, mivel Jézus még nem dicsőült meg." (Jn 7,37-39)

Tehát ha személy, miért nem látható soha emberalakúnak?

Ha pedig valaki szerint nem személy, miért van annyiszor mégis megszemélyesítve, az Atya és a Fiú mellett harmadikként említve?

2017. febr. 13. 23:36
1 2 3
 21/24 anonim ***** válasza:

"Nyilván nem saját maga mellett ül. "

Nyilván nem szó szerint üldögélnek, mivel nem fizikailag vannak jelen. Ha még ott tartasz, hogy Istent egy öreg szakállas bácsinak képzeled aki üldögél a nagy trónon, akkor nem tudok segíteni.

2017. febr. 23. 11:00
 22/24 anonim ***** válasza:

Nézzük Pál mit ír Jézus istenségének tagadóiról

Kolossé

2,8 Meglássátok, hogy senki ne legyen, a ki bennetek zsákmányt vet a bölcselkedés és üres csalás által, mely emberek rendelése szerint, a világ elemi tanításai szerint, és nem a Krisztus szerint való:

2,9 Mert Ő benne lakozik az istenségnek egész teljessége testileg,

2017. febr. 23. 12:03
 23/24 anonim ***** válasza:
Szentlelek= Szuzmaria,azaz = Isten energiaja, amelybol a Teremtest megalkotta Kriszts altal. Az Atya mindent Krisztus altal alkotott, mert mindent ala is vetett, egeszen addig, amig fennall a jelenlegi Teremtettseg, es legeloszor Onmagat vetette ala a Fiunak, Aki az Atyatol valo orok akarat,Torveny,azaz Ut,Igazsag, ekeppen pedig az orok elet Obenne.
2017. febr. 24. 10:55
 24/24 anonim válasza:

Tény, hogy néhány helyen a szent Lélekre az „ő” személyes névmással utal a Szentírás. Miért van ez így? Ennek oka, hogy a szent Lélek nemcsak egy erő, hanem mind az Atyának, mind a Fiúnak a nagyon is valóságos jelenléte és személyisége:

„Az Úr pedig a Lélek; és a hol az Úrnak Lelke, ott a szabadság.”

— 2Korinthus 3:17

„Felele Jézus és monda néki: Ha valaki szeret engem, megtartja az én beszédemet: és az én Atyám szereti azt, és ahhoz megyünk, és annál lakozunk.”

— János 14:23

„Nem hagylak titeket árvákul; eljövök ti hozzátok.”

— János 14:18

Az Atya Isten és Jézus Krisztus velünk vannak, de nem egy látható formában, hanem egy láthatatlan, megfoghatatlan, de mégis valóságos, lelki formában. Mivel ez Isten jelenléte, ezért szent. Mivel lelki forma, ezért lélek. Ennélfogva: szent Lélek.

Ez az egyetlen olyan magyarázata az Istenségnek, amely minden ténnyel összhangban van. Istennek van egy Fia és van egy Lelke. A Fiú valamikor Istentől származott (múlt idő!):

„Monda azért nékik Jézus: Ha az Isten volna a ti atyátok, szeretnétek engem: mert én az Istentől származtam és jöttem; mert nem is magamtól jöttem, hanem ő küldött engem.”

— János 8:42

A szent Lélek viszont Istentől származik (folyamatos jelen idő!):

„Mikor pedig eljő majd a Vígasztaló, a kit én küldök néktek az Atyától, az igazságnak Lelke, a ki az Atyától származik, az tesz majd én rólam bizonyságot.”

— János 15:26

A Fiú az Atyától különálló Lény, míg a szent Lélek az Atya kiterjesztése, amely által mindenütt jelen van.

„Hová menjek a te lelked elől és a te orczád elől hova fussak?”

— Zsoltárok 139:7

Az Atya Lelke által lakik a Fiúban, ilyen módon egyek. A Fiú pedig ugyanazon Lélek által bennünk lakozik, és így mi is ugyanúgy egyek vagyunk Istennel, mint ahogy Ő és a Fia egyek:

„Hogy mindnyájan egyek legyenek; a mint te én bennem, Atyám, és én te benned, hogy ők is egyek legyenek mi bennünk: hogy elhigyje a világ, hogy te küldtél engem.”

— János 17:21

„És én azt a dicsőséget, a melyet nékem adtál, ő nékik adtam, hogy egyek legyenek, a miképen mi egy vagyunk:”

— János 17:22

„Én ő bennök, és te én bennem: hogy tökéletesen egygyé legyenek, és hogy megismerje a világ, hogy te küldtél engem, és szeretted őket, a miként engem szerettél.”

— János 17:23

« IV. Isten mindenütt jelenvalósága VI. A Szentháromság-tan gyökerei »

2017. szept. 22. 19:57
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!