Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Ha a Szentlélek személy, a...

Szp72 kérdése:

Ha a Szentlélek személy, a Bibliában miért nem jelenik meg soha antropomorf alakban?

Figyelt kérdés

Ugye az Isten, az Atya nem ember, mégis számtalanszor jelenik meg emberalakúan, vagyis atropomorf módon. Nem beszélve a Fiúról, aki emberré lett, így természetes, hogy mindig emberalakúan jelenik meg. A Szentlélek azonban soha. Miért?

A Szentháromságtagadók szokták kérdezni: A Fiú az Atya jobbján ül, de hol van a Szentlélek? Neki nem jár az isteni trónból? Természetesen a figyelmes olvasó észreveszi a Szentlelket:

"És megmutatta nekem az élet folyóját, kristályhoz hasonlóan ragyogott, Isten és a Bárány trónjából fakadt."(Jel 22,1)

Az élet folyója a Szentlélek:

"Az ünnep utolsó nagy napján felállt Jézus, és így kiáltott: Ha valaki szomjazik, jöjjön hozzám, és igyék! Aki hisz énbennem, ahogy az Írás mondta, annak belsejéből élő víz folyamai ömlenek. Ezt pedig a Lélekről mondta, akit a benne hívők fognak kapni, mert még nem adatott a Lélek, mivel Jézus még nem dicsőült meg." (Jn 7,37-39)

Tehát ha személy, miért nem látható soha emberalakúnak?

Ha pedig valaki szerint nem személy, miért van annyiszor mégis megszemélyesítve, az Atya és a Fiú mellett harmadikként említve?

2017. febr. 13. 23:36
1 2 3
 11/24 anonim ***** válasza:

Az érvelésed hibás, mert ellent mond a Szentírásnak.

Eleve mi az, hogy Jézus létrejötte előtt. Ez így nem értelmezhető és hülyeség annak fényében, hogy tudjuk "Kezdetben volt az Ige". Tehát Jézus a teremtés kezdete előtt létezett. Te pedig a Szentírás szavának ellent mondva a teremtés kezdetére teszed.

A teremtéstörténetben leírt "Isten lelke" (mert gondolom erre gondoltál) pedig nem feltétlen azonos a Szentlélekkel, hiszen utóbbit csak Jézus nyilatkoztatta ki az Újszövetségben. Ettől függetlenül már létezett a teremtés előtt, de Mózes még nem ismerhette az Újszövetségben bemutatott formában.

De ha megfigyeled, akkor az egész Szentírás egy folyamatos kinyilatkoztatás, ami az ősatyákkal kezdődik és Krisztussal teljesedik be.

2017. febr. 14. 13:18
 12/24 anonim ***** válasza:
0%

Mutass nekem egy Írás szöveget, ahol a "szent Lélek-ről azt mondja hogy nem volt kezdete ahogy az Atyának sem, miközben a Fiúról említést tesz, hogy volt kezdete.

Mert ha a szent "Lélek" élőlény, kell hogy legyen róla feljegyzés, ahogy az Atyát örökké valónak jelenti ki, A fiút első "szülöttnek, vagy teremtés kezdetének.

2017. febr. 14. 13:39
 13/24 anonim ***** válasza:

Nem szeretem living, amikor ellentmondasz a Bibliának, csak mert a nemihletett és nemtévedhetetlen őrtorony ezt tanította.

"Az kizárt dolog, mivel Jézus létre jötte előtt az égben,"

Jézus született és nem teremtett lény, ahogy az ember vagy az angyalok. Ez bibliai TÉNY. Hogy te miért ragaszkodsz az őrtorony tanításához, azt nem tudom, de ha elmagyarázod, akkor elolvasom.

"S utána jött létre Jézus, Isten első munkájaként. "

Sose írt ilyet a Biblia.

"Az Atyáról úgy nyilatkozik emberi szavakkal, mint öregkorúra,"

Emberként hogy bezsélne másként? Azt is tedd hozzá, hogy mikor itt volt, akkor ember volt, ahogy írja a János 1, megüresítette magát. Egy angyalnak nincs hatalma, nem tudja magát megüresíteni, hisz ők is szolgáló lények. Jézus pedig nem.

"Jézusról pedig fiúként, vagy emberfiaként beszél, ami máris kizárja az egyenjogúságot vagy az egyen rangot,"

Na ez nagyfokú butaság, de nem neked róvom fel, hanem az őrtoronynak, aki rabságban tart téged. Fiú, mert született. Emberből ember lesz, ha az ember teremt, az nem lesz ember, hanem más lesz, de ha születik az emberből, akkor ember lesz, így Isten által szült is Isten. Aki nem teremtett lény. Még mindig bibliai tény.

"miközben a szellemről semmilyen megjelölést nem ad, a keletkezéséről vagy a létezéséről,"

Ő az első és utolsó, a kezdet és a vég, örökké élő. Te ezt úgyse tudod befogadni.

"ami az első vers alapján elmondhatjuk, ha személyről beszélnénk, hogy az Atyjával egy korú, vagy rangú lenne"

Ez kizárólag a te elképzelésed. Mondtam már, a logikád pont olyan, hogy azt mered állítani, hogy a gőz nem víz, a víz nem lehet jég és különben is hát nem látjuk, hogy ezek különböző dolgok?? A Biblia azt írja egyek. Tehát egyek, így nem is értem, hgy jössz te ahhoz, hogy ennek az ellenkezőjét kezd el magyarázni.

2017. febr. 14. 13:45
 14/24 anonim ***** válasza:

(Dániel 7:13, 14) 13 Néztem tovább az éjszakai látomást, és íme, egy emberfiához hasonló valaki jött az egek felhőivel. Bebocsátást nyert az Öregkorúhoz, és egészen elé vitték. 14 Majd uralkodói hatalmat, méltóságot és királyságot kapott, hogy a népek, nemzetek és nyelvi csoportok mind őt szolgálják. Uralma időtlen időkig tartó uralom, amely nem múlik el, és királysága nem semmisül meg.

Ez nem Őrtorony egyéni értelmezése hanem a Biblia leírása.

2017. febr. 14. 14:23
 15/24 anonim ***** válasza:

Áruld el nekem Szépem, hol van leírva, hogy a szent szellem első és utolsó?

Mert Jehova, és Jézus esetében használja, bár nem ugyan azt jelenti,

2017. febr. 14. 14:25
 16/24 anonim ***** válasza:

"Mert Jehova, és Jézus esetében használja, bár nem ugyan azt jelenti,"

Na ez már tényleg túlzás, Living Witness. Hogy a fenébe lehet, hogy te is látod, hogy ugyanazon jelzőkkel illeti a Biblia az Atyát és a Fiút is, és a tökéletes egyezésbe is azt akarod belemagyarázni hogy nem ugyanazt jelenti?

2017. febr. 14. 15:59
 17/24 anonim ***** válasza:

Miért nem jelenti ugyan azt?

(Jelenések 1:8) 8 „Én vagyok az Alfa és az Omega — ezt mondja Jehova Isten —, aki van, aki volt, és aki eljön, a Mindenható.”

Ez a vers Jehovára utal, hiszen Ő a mindenható.

az örökkévalóság Istenére utal , aki nem csupán a hajdani időkben „volt” a Mindenható, hanem az is marad, és mint ilyen ’jön el’, amikor kinyilvánítja teljhatalmát.

Jézus esetében más szavakat használ, Jelenések első fejezetének szövegösszefüggéséből kiderül, hogy itt „az Első és az Utolsó” kifejezés Jézus Krisztusra vonatkozik. Ő volt az első olyan ember, aki halhatatlan szellemi életre támadt fel, és az utolsó, akit Jehova személyesen támasztott fel ilyen szellemi életre

Ebben az értelemben első és utolsó, és nem abban, hogy egyenrangú felek az Atyjával

2017. febr. 14. 18:15
 18/24 anonim ***** válasza:

Living Witness, az alfa és omega / első és utolsó / kezdet és vég szinonimák, és pont ugyanarra utalnak.

Tudod az alfa a görög abc első betűje, kezdete, az omega pedig a vég, az utolsó betű.

Valójában bármelyiket használjuk, jelentésében mind azonos.

2017. febr. 14. 18:33
 19/24 A kérdező kommentje:

Nos elmondom az én szerény véleményemet.

A Szentlélek azért nem jelenik meg harmadik emberi figuraként, mert a Szentlélek egy egészen különleges és titokzatos személyiség. Ő az Atya és a Fiú Lelke, az Atya és a Fiú a Szentlélek által és a Szentlélekben egy, tehát a Szentlélek valójában az Atya és a Fiú egysége. Ha a Szentlélek egy harmadik emberi figuraként jelenne meg, akkor óhatatlanul azt sugallaná, hogy Istennek tulajdonképp két fia van, s elveszne a lényeg, hogy Ő az Atya és a Fiú tökéletes egysége. A Szentlélek se nem az Atya, se nem a Fia, hanem kettőjük egysége és csak ebben az értelemben a harmadik.

A Szentlélek tehát inkább az Atya és a Fiú tökéletes egységét jeleníti meg, s ezt hangsúlyozza, s nem a saját maga harmadikságát, ami egyébként igaz.

Akik tagadják a Szentlélek személy voltát, azok megmagyarázhatnánk, hogy miért van a Bibliában Szentlélek annyiszor megszemélyesítve. Vajon mi szükség volt erre?

2017. febr. 21. 21:11
 20/24 anonim ***** válasza:
Azért, mert nem csak az ember személy, azaz öntudattal, értelemmel és akarattal rendelkező részben anyagi lények. Angyalok is és az isteni személyek is személyek.
2017. febr. 23. 10:32
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!