A szex miert bun az Egyhaz szerint, ha hazassagon belul, de nem gyermeknemzes celjabol tortenik?
A helyi pap tobbeket kiboritott, mert nyilvanos kis beszedet tartott arrol, hogy nem szabad vedekezni a gyermekaldassal szemben, csak az onmegtartoztatas elfogadott. Nem ertem, hogy miert? Nagyon kevesen tudnanak 20-30 gyereket felnevelni es ha mar hazasok, miert nem lehet elvezetbol szexelni? Ez nem egymas boldogga tetele? Mi ertelme ennek a szabalynak? Es az nem magyarazat, hogy benne van a Tizparancsolatban, hogy "ne paraznalkodj!", hisz hazasparokrol van szo.
Legyszives csak olyan valaszoljon, aki tudja, hogy a Katolikus Egyhaz allaspontja szerint mi a pontos, reszletes indoklas.
köszönöm szépen a válaszodat
de én úgy gondolom, hogy minden egyes "kézzel fogható" dolog szellemi termék, tehát gondolat, igaz valóságos. úgy értem, hogy az anyag maga az csak idea. és ha ez így van akkor, a test nem lehet elsődleges sehogy sem, és pont az a lényege, hogy megváljunk tőle, hogy következő életünkbe valahol más "dimenzióba" szülessünk bele.
Ha érdekel, miért állítom azt, hogy minden gondolat, elárulhatom, de csak ha tényleg érdekel.
ui.: akkor most azt jelenti a te meglátásod, hogy mindenki próbálja ki nyugodtan a kábítószereket, sőt a szex mindenfajta formáját, nemen belül is, hogy felfedezhessük az érzéseket, megismerhessük őket? bocsánat a két erős példáért, de pont ideillik az egyik.
üdv
25/F
dehogyis!:d azért tudni kell a határt!De azt a keveset nem szabanda tiltani..minhogy meg szabad inni egy pohár bort,attól még nem kell egyből alkoholistaként élni!
A szex isvalami ilyesmi,nagy mértékben rossz,kis mértékben meg egészséges a léleknek is!
korábbi válaszomból idézek.
"kedves kérdező
Ha jól látom félreértettél valamit. Én a kérdésedre válaszoltam és elmondtam a számomra kézenfekvő indokokat."
Egyébként, igen, próbálom, és figyelem, "fegyelmezem" magam. De leírtam már, hogy én nem tiltok meg semmit, csak elmagyarázom, hogy miért is kellene megtenni, azaz nem megtenni. :) Nehéz feladat nem tagadom, de ha tudod, hogy van tovább, és van "kézikönyved", akkor könnyebb a feladat. Célt tűzöl ki, távolabbi célt, végsőt, mert én úgy gondolom, hogy ez a földi élet csak egy bevezető, egy magasztosabb eszme megvalósításához.
üdv
25/F
12:56 nak
Nagyon jó, hogy a Mátrixot felhoztad, gondolom, akkor láttad is a filmet. Valószínűleg jó képzelőerővel rendelkezel. Elméletileg minden ami anyag, az energiából van, tudósok kísérleteztek és anyagot energiává, és fordítva tudnak alakítani. Tehát képzeld el magadban, hogy olyan élesek az érzékeid, hogy mindent, ami az univerzumunkban található, a valós formájában - lebontva a legkisebb részecskére - látod. Ahogyan Neo számokban látja a világot. Mintha egy nagy ürességben lennél, de mégis tudod magadról, hogy létezel. Vajon akkor mi az ami megjelenítheti ilyen formában a világot nekünk? Az érzékszerveink/testünk nem lehetnek, hiszen azok ugyanabból vannak. Valami másnak kell lennie, valami intelligens dolognak, ami képes rendszert alkotni, és különböző "formákban" megjeleníteni az energiát, ami tudomást vesz róla. Ennek a dolognak mindenféleképpen kívül kell esnie az anyagtól tehát, hiszen "ő" alkot róla képet. Képet alkot, tehát ideát, gondolatot, ahogyan mi is tesszük nap mint nap, álmunk alatt akár, vagy elkalandozva séta közben. Tehát az anyag/energia a gondolat megjelenési formája csak. Ha nem lenne gondolkodó elme, akkor anyag sem lenne.
Egy egyszerű "szójátékkal" bizonyítható is az, hogy minden csak gondolat, és ami van, az az elme.
Két egyszerű megállapítás az elején, ami szerintem nem kétséges.
Első, amit megvizsgálunk az a múlt. Mit tudunk róla? Egy dolgot biztos, hogy kézzel nem foghatjuk, mert már letűnt. Tehát csak gondolatként, ideaként él bennünk minden egyes momentuma.
Másodikként természetesen a jövőt elemezzük. Sokban nem különbözik a múlttól, de ezt még nem is ismerjük, tehát egyértelműen csak, mint gondolat jelenhet meg bennünk. Ugyanúgy kézzel foghatatlan.
E két megállapítást vitatni nem lehet.
Nem maradt más dolgunk hátra, mint a jelen. A jelennek van egy jellegzetes tulajdonsága. Mégpedig az, hogy csak egy pillanatig tart mindig, és utána múlttá változik, hogy átadhassa helyét egy hasonló, de nem ugyanolyan jelennek, tehát folyamatosan tovatűnik, ezáltal megfoghatatlanná válva. Akkor lehetséges-e az, hogy az anyag csak egy pillanatig létezik, utána eltűnik, és egy másik anyag veszi át a helyét? Ez elég furcsán hangzana. Nos, ha komolyabban belegondolunk ebbe, akkor kiderül tényleg, hogy minden csak gondolat. A változás pedig a gondolatok sora tehát.
üdv
25/F
értelek 25/f!!A gondolkodásod logikus teljesen! :)
24/L
Köszönöm szépen, és ha tényleg igaznak találod, akkor most már te is elgondolkozhatsz azon, amiket leírtam a korábbi válaszaimban! :)
Vajon a testünkkel kell azonosítsuk magunkat, és annak kívánataival? Vagy inkább az elménkkel, és a 'szexet" tényleg arra használni, amire való! (utódnemzés)
üdv
25/F
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!