Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Ha nem hiszek a Szentháromság...

Ha nem hiszek a Szentháromság tanában, elkárhozok?

Figyelt kérdés
Ezzel "fenyegetnek" és nekem rosszul esett. Miért kerülnék a pokolra?
2017. febr. 4. 00:34
1 2 3
 1/26 anonim ***** válasza:
76%

én úgy gondolom nem kárhozik el valaki feltétlenül ha nem keresztény, de ha a "kereszténység irányából" akar üdvözülni, tehát keresztény akar lenni akkor a szentháromság feltétel, aki nem hisz a szentháromságban az nem keresztény mert ha a szentháromság dől akkor dől az összes többi teológia, erkölcs, és minden

persze megint más az ha csak nem érti valaki ezt a bonyolult dolgot, de elfogadja hogy bár nem érti attól még lehet úgy

illetve lehet azt mondani hogy oké akkor te nem vagy keresztény, Jézus nem olyan volt mint amilyennek a keresztények gondolják a biblia nem ír igazat(vagy csak részigazságot ír) róla, ez egy teljesen korrekt és elfogadható vélemény, de aki kereszténynek akarja tekinteni önmagát annak éppen ugyan olyan alapvető elfogadnia a szentháromságot mint mondjuk hogy csak egy Isten van és nem 2 vagy 3 vagy 300 stb

2017. febr. 4. 00:41
 2/26 anonim válasza:
Igen. Vagy nem.
2017. febr. 4. 00:47
 3/26 anonim ***** válasza:
Mindenkinek (ateistáktól eltekintve) megvan a saját istenes fantáziája, tehát nem ismerünk objektív igazságot a szentháromsággal kapcsolatban. Nem kevés keresztény irányzat van, amely tagadja a szentháromságot: ariánus keresztények, adopcionisták, majd a későbbi unitárius/antitrinitárius irányzatok. Ezen irányzatok nagy részét az egyház vasökle többé-kevésbé szétzúzta az idők során, de attól, hogy egy vallásban, vallási irányzatban vagy konkrét teológiai elemben kevesen hisznek, attól nem lesz kevésbé igaz (és fordítva: attól, hogy többen hisznek benne, nem lesz igazabb).
2017. febr. 4. 03:09
 4/26 anonim ***** válasza:

1:3-hoz az esélye annak, hogy elkárhozol.

Ugyanis:

Ha igaz a Szentháromság és kötelező hinni benne az üdvözüléshez, de te nem hiszel, akkor elkárhozol.

Ha igaz a Szentháromság, de nem kötelező hinni benne az üdvözüléshez, akkor nem kárhozol el.

Ha nem igaz a Szentháromság, akkor nem kárhozol el.

2017. febr. 4. 04:29
 5/26 anonim ***** válasza:
19%

Szerintem igen. Méghozzá azért, mert a Szentháromság tana, ahogy te nevezed arról szól, hogy a Teremtő emberré lett érted is, hogy a bűnt, ami által te is meg vagy fertőzve, és annak folyományát kifizesse. Ehhez hatalmas szeretet és hatalmas hatalom kellett. Ha ebben nem hiszel, ha nem hiszed, hogy ő szeret téged, hogy bízhatsz benne, hogy fordulhatsz hozzá, hogy őt kell kövesd, akkor nem gondolom, hogy az üdvösség feltétele adott. Az pedig arról szól, hogy "higgy én bennem", mondá Jézus.

De nekem mindegy miben hiszel. A kérdés kiírása is sokat elárul.

2017. febr. 4. 05:01
 6/26 anonim ***** válasza:
Csak ha keresztény vagy. Az iszlámban kifejezetten elvárás, hogy ne higgy benne.
2017. febr. 4. 05:31
 7/26 anonim ***** válasza:

Érdekes kérdés. Ezek szerint, Kérdező, nem hiszed, hogy Jézus Isten. Konkrétan nincs benne a Bibliában, hogy ha valaki nem hisz a Szentháromságban, elkárhozik, de az benne van, hogy Jézus a megtestesült Teremtő Isten. Tehát valahol nem fogadod el teljesen a Bibliát. Innentől nem tudni, még melyik részeket értelmezed helytelenül, ami akár elkárhozáshoz is vezethet.

Én sem vagyok katolikus, ha úgy tetszik én sem konkrétan a Szentháromságban hiszek, bár ebben a formában is elfogadom. Én azt vallom, hogy Istennek végtelen személyisége, megnyilvánulási formája lehetséges, amiből felénk hármat "jelenített" meg: Atya, Jézus, Szentlélek. Ebből következően nincs bajom a Szentháromsággal.

A Tanúk szerint a Szentlélek meg Isten tevékeny ereje, ezért nem lehet személy. Csak azt felejtik el, hogy Jézus öröktől fogva Ige volt, Isten információja, mégis személy (mászkált, beszélt, evett, ivott, tanított, meghalt értünk, Ő az Uram, stb...). Ráadásul további agytornát igényel, hogy bár az Ige lett testé, de Jézusban maga az Isten testesült meg. Jézus az Isten téridőben megjelenő formája.

Ez az én véleményem. Nem állítom, hogy 100%-ban igazam van, de én erről győződtem meg

Fenyegetésekkel ne foglalkozz, mindent ellenőrizz a Bibliában

2017. febr. 4. 07:33
 8/26 anonim ***** válasza:
46%

Sziasztok!

Kedves kérdező a Bibliában megtalálhatod a választ;

Mt 28:19

Elmenvén azért, tegyetek tanítványokká minden népeket, megkeresztelvén őket az Atyának, a Fiúnak és a Szent Léleknek nevében,

Zsid 10:29

"Gondoljátok meg, mennyivel súlyosabb büntetésre méltónak ítéltetik az, a ki az Isten Fiát megtapodja, és a szövetségnek vérét, melylyel megszenteltetett, tisztátalannak tartja, és a kegyelemnek Lelkét bántalmazza?"

Ez nem fenyegetés hanem tény amit nem lehet kikerülni és más útakon közeledni Istenhez.

A Szentháromság "tanát" nem véletlenül nem bírták meggyengíteni az elmúlt évezredek során, hisz annyira szilárd alapokon áll és Isten védelmező kezei alatt,hogy azt lehetetlen lerombolni.

Ha mást nem is tudsz elfogadni de legalább ezt a tényt tartsd szem előtt és józan ésszel gondold át, hogy mennyire bőlcs dolog felelőtlenűl és elhamarkodottan dönteni egy olyan lényeges kérdésben ami az őrőkké valóságodat határozza majd meg.

ApCsel 5:38-39

"...mert ha emberektől van e tanács, vagy e dolog, semmivé lesz;

ApCsel 5:39 Ha pedig Istentől van, ti fel nem bonthatjátok azt; nehogy esetleg Isten ellen harczolóknak is találtassatok."

2017. febr. 4. 08:19
 9/26 anonim ***** válasza:
Kedves Kérdező, ha a Biblia tanításait vesszük alapúl, akkor a válasz az, hogy: Igen! Mivel, azt mondja az írás, illetve azt tanítja, hogy Jézus Isten és a Szent Szellem, aki Isten szent lelke, személy és Isten maga Ő is. :) Ha ezt tiszta szívből nem fogadjuk el, és nem tekintünk a Fiúra és a Szent Szellemre úgy, mint Istenre magára, akkor bizony elkárhozunk. A másik ok, amiért ezt így gondolom, és amit a Biblia tanít az az, hogy Jézus (a Fiú) azt mondja, hogy: "Én vagyok az út, az igazság és az élet! Senki nem mehet az Atyához csakis én általam!" (János evangéliuma 14:6) És az, hogy a Szent Szellem, befogadásával tanúlhat Isten dolgairól az ember csak. Ezt írja a Biblia: "A Vígasztaló pedig, a Szent Szellem, akit az én nevemben küld az Atya, ő tanít majd meg titeket mindenre, és eszetekbe juttat mindent, amit én mondtam nektek." (János evangéliuma 14:26) Kedves Kérdező, nem fenyeget téged senki, és én sem, ha azt mondom, hogy Pokolra kerülsz akkor, ha ezt nem fogadod el. Mivel, ez a tény, ha rosszúl esik az igazság, akkor nem az igazat mondóval van a baj, hanem azzal, hogy te nem akarod, hogy az legyen az igaz. :) Olvasd a Bibliát, és járj egy olyan közösségbe, ahol a Biblia szerint tanítanak. Békesség neked. :)
2017. febr. 4. 10:05
 10/26 A kérdező kommentje:

Mindenkinek köszönöm :)

megpróbálom összegezve elmondani vegyes érzéseimet

1. tudom melyek a Szentháromság védőelemei és ellenző elemei (itt a gyakorin sok ilyen kérdést kerestem vissza és rengeteg választ olvastam róluk)

2. csak azt szerettem volna tudni, hogy Jézus a második eljövetelekor mit kezd a különböző értelmezésekkel a Szentháromsággal kapcsolatban. Az a meggyőződésem, hogy halálunk után a Szentháromságról lelepleződik minden titok, amelyekről eszünkbe sem jutottak volna földi életünkben, így az is kiderülhet, hogy egyik tanítás sem volt igaz (pl. sem Jehova Tanúi, sem adventisták, sem keresztények tanítása) Szerintem mindannyian meg leszünk lepődve a halálunk után.

3. A 2. pont feltételezheti, hogy nem kárhozhatunk el, sem a Jehova Tanúi, sem a keresztények stb. (szerintem!). Az 1:3 esély szerinti elkárhozást is soknak tartom :)

4. nem tudom, hol állok most vele, hiszem-e vagy sem, azért is írtam bele a kérdésbe a HA szót, de bízok Jézus könyörületében, mivel Szentháromságot nem tanított.

2017. febr. 4. 10:11
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!