Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Van olyan, a 10 törvényből,...

Van olyan, a 10 törvényből, amely nélkül gyakorolhatjuk az isteni szeretetet?

Figyelt kérdés

Jézus,követői számára a "Szeretet Törvényét"hagyta,mely életünk irányítója kell hogy legyen.

Lehet-e szeretni isteni módon a 10 törvény áthágásával?

Melyik,a 10 közül nem aktuális a 21.sz.-ban?

Örökéletünk kérdésében(üdvösségünkben)van-e szerepe a törvény megtartásának?

2017. jan. 10. 17:47
1 2 3 4
 11/37 anonim ***** válasza:
49%

Lényegében nem mindenhol azonosak! Hiába olvassuk 34:1-ben, hogy ugyanazok a parancsok lesznek a táblákra írva, de ha elolvassuk 34:12-től 34:28-ig, lényegében sok mindenben nem egyeznek meg az első tízparancsolattal! 34:27-ben pedig ez olvasható: Írd fel magadnak ezeket az igéket, mert ezek alapján kötöttem szövetséget veled és Izraellel! Az új tízparancsolat tíz igéje nem ugyanaz mint az első tízparancsolaté! Akkor Isten miért nem ismételte meg az első tízparancsolatot pl. Ne ölj, Ne hazudj, Ne kívánd más feleségét (ooopsz de más férjét lehet megkívánni) stb.

Pl. hol van az első tízparancsolatban pl. Ne főzz kecskegidát anyja tejében!

Kérdező! Engem nem tudsz meggyőzni, csak saját magadat. Ha te betartod a második tízparancsolatot, mint az elsőét, akkor az alábbiakat (teljesség igénye nélkül) is be kell tartanod! Kétlem, hogy betartod ezeket is.

- Őrizkedj tehát attól, hogy valaha is barátságra lépj annak a földnek a lakosaival, mert az romlásodra lenne. Ehelyett rontsd le oltáraikat, emlékoszlopaikat 34:13

- Tartsd meg a kovásztalanok ünnepét! Hét napon át egyél kovásztalant 34:18

- Minden hím, amely méhet nyit, az enyém legyen! ... Ha nem adsz érte váltságot, meg kell ölni...Ne jelenj meg üres kézzel színem előtt 34:19

- Hat napon dolgozzál, a hetedik napon pihentesd a szántást és az aratást! 34:21

- Esztendőnként három ízben minden férfi jelenjék meg a mindenható Úrnak 34:23

- Földed termésének zsengéjét vidd fel az Úrnak 34:26

- Ne főzz kecskegidát anyja tejében 34:26

2017. jan. 11. 08:41
 12/37 anonim ***** válasza:
80%
Kettő tízparancsolat? Hol találom a kettőt, én egyről tudok. :)
2017. jan. 11. 08:42
 13/37 anonim ***** válasza:
11-es! Amiket felsoroltál, azok nem voltak a kőtáblán, a másodikon. Azok azok, amiket a 11-esnél olvasni: " Jegyezd meg magadnak a mit ma parancsolok néked." Tehát ezeket meg kellett jegyezni, és nem a táblára voltak írva!
2017. jan. 11. 08:44
 14/37 anonim ***** válasza:
70%

"Az Úr imádsága,Isten nevének magasztalásával kezdődik,mint a 4. parancsolat,ahol a világ Teremtőjét tiszteljük."

Naná, és miért? Mert a tízparancsolat is ezzel kezdődik!

Hogy szól a tízparancsolat eleje? Levezetem neked a párhuzamot úgy, hogy sem a sorrenden nem változtatok, sem hozzá nem teszek, sem el nem veszek egyikből se.

Tízparancsolat így kezdődik:

"Én, az Úr, vagyok a te Istened"

És Jézus miatyánkja meg így kezdődik:

"Miatyánk"

Tízparancsolat így folytatódik, hogy hol is van Isten. Nem a tárgyakban:

"Ne legyenek néked idegen isteneid én előttem.

Ne csinálj magadnak faragott képet, és semmi hasonlót azokhoz, a melyek fenn az égben, vagy a melyek alant a földön, vagy a melyek a vizekben a föld alatt vannak.

Ne imádd és ne tiszteld azokat"

Erre Jézus miatyánkja így folytatódik, megmondva, hogy hol van Isten, mint a tízparancsolatban:

"Aki a mennyekben vagy"

Tízparancsolat:

"Az Úrnak a te Istenednek nevét hiába fel ne vedd"

Jézus erre:

"Szenteltessék meg a Te neved"

A lényeg, a szombat:

"Megemlékezzél a szombatnapról, hogy megszenteljed azt."

Jézus erre a magyarázata:

"Jöjjön el a Te országod"

Tízparancsolat:

"Tiszteld atyádat és anyádat

Ne ölj.

Ne paráználkodjál."

Jézus megmondja, hogy miért is ne ítélkezz szüleiddel, másokkal:

"Legyen meg a Te akaratod amint a mennyben, úgy a földön is"

Tízparancsolat:

"Ne lopj."

Jézus megmondja, hogy mi is ennek a lényege a hit szempontjából:

"Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma"

Tízparancsolat kívánásának ellenzése:

"Ne tégy a te felebarátod ellen hamis tanúbizonyságot.

Ne kívánd a te felebarátodnak házát. Ne kívánd a te felebarátodnak feleségét, se szolgáját, se szolgálóleányát, se ökrét, se szamarát, és semmit, a mi a te felebarátodé."

Jézus ugyan ezt, csak más szavakkal:

"Ne vigyél minket a kísértésbe, szabadíts meg a gonosztól."

Mind a kettő ugyan azt mondja, csak az egyik az ember, a másik Isten szemszögéből. Így érthetővé válik a prófécia, amit a szombattal mond. Éppen olyan prófécia, mind az ünnepek, amiket a zsidó népnek meg kellett tartania. A pászka vacsora például Jézus áldozata. Amikor a bárányt ki kellett választani és elkülöníteni, Jézus aznap vonult be Jeruzsálembe. Amely délután le kellett vágni a bárányt, akkor halt meg Jézus. Ha gondolod beszélhetünk még erről, de az ünnepek, beleértve a szombatot is, próféciák, melyek Jézusra vannak vetítve. Ilyenre mondta Jézus, hogy a törvényből egy pontocska sem múlik el, amíg minden be nem teljesedik. A törvény nem múlhat vagy elmúlhat, a törvényt be kell tartani. Egy prófécia tellik be.

2017. jan. 11. 08:58
 15/37 anonim ***** válasza:
94%

13-as, szűzanyám! Nem semmi fazon vagy te! Kiforgatod a Biblia szavait, nem az enyémét! De nem baj!

"Az Úr végül azt mondta Mózesnek: Írd fel magadnak ezeket az igéket, mert ezek alapján kötöttem szövetséget veled és Izraellel! Ő tehát ott volt az Úrnál, negyven nap és negyven éjen át. Kenyeret nem evett, vizet nem ivott, és felírta a TÁBLÁKRA a szövetség TÍZ igéjét"

Ha te azt hiszed, hogy ez nem az az ige, az meg nem az az ige, akkor tökön szúrom magam!

2017. jan. 11. 09:37
 16/37 anonim ***** válasza:
72%

Ne szúrd, ezért ne. :) Nem forgatom ki a Biblia szavát. Mózes csinált két kőtáblát és az egyik majd a másik esetben is az Úr felírta a kőtáblákra a parancsolatokat.

A második esetben:

"És monda az Úr Mózesnek: Vágj két kőtáblát, hasonlókat az előbbiekhez, hogy írjam fel azokra azokat a szavakat, a melyek az előbbi táblákon voltak, a melyeket széttörtél.

És légy készen reggelre, és jöjj fel reggel a Sinai hegyre, és állj ott előmbe a hegy tetején. "

Majd ezt követően ezt mondja az Úr:

"Jegyezd meg magadnak a mit ma parancsolok néked."

Aztán kezdi a felsorolásokat, amiket Te is idéztél. De látható, hogy ezek nem voltak a kőtáblán, mert erre azt mondta, hogy jegyezd meg magadnak. Ez nem kiforgatás, Te nem értelmezed helyesen a szöveget.

2017. jan. 11. 09:58
 17/37 anonim ***** válasza:
95%
Ma is érvényes, nem látom sehol a Bibliában, hogy Jézus vasárnap nem volna a zsinagógában. Úgy gondolom, ebben is példát mutatott. Egyébként a szombat nem itt jelenik meg először a Bibliában, hanem a teremtésnél, Isten nem teremtett semmit szombaton. Ezen érdemes elgondolkozni..
2017. jan. 11. 10:01
 18/37 anonim ***** válasza:
8%

Jézus ezt is mondta:

"És e miatt üldözőbe vevék a zsidók Jézust, és meg akarák őt ölni, hogy ezeket művelte szombaton.

Jézus pedig felele nékik: Az én Atyám mind ez ideig munkálkodik, én is munkálkodom."

Nem pihen szombaton. Csak egy szombaton pihent. Nem mindegyiken. Vasárnap meg azért nem ment zsinagógába, mert nem volt ott senki vasárnap, legalábbis tömegek nem.

2017. jan. 11. 10:15
 19/37 anonim ***** válasza:

Ne haragudj, te értelmezted rosszul.

"Az Úr végül azt mondta Mózesnek: ÍRD FEL magadnak EZEKET AZ IGÉKET (szerinted melyiket??), mert EZEK ALAPJÁN KÖTÖTTEM szövetséget veled és Izraellel! Ő tehát ott volt az Úrnál, negyven nap és negyven éjen át. Kenyeret nem evett, vizet nem ivott, és felírta a TÁBLÁKRA a szövetség TÍZ igéjét" Ez a 34.fejezet végén olvasható.

2017. jan. 11. 10:18
 20/37 anonim ***** válasza:
Akkor még egyszer: A kőtáblára az Úr írta fel a szavakat ("Vágj két kőtáblát, hasonlókat az előbbiekhez, hogy ÍRJAM fel azokra azokat a szavakat"), Mózesnek ettől függetlenül kellett leírnia dolgokat. Mózes nem a kőtáblára írt, nem volt nála véső... :)
2017. jan. 11. 11:23
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!