A keresztény vallásban a nők bünei miért számítanak kisebbnek mint egy férfié?
Mostanában elég sokat foglalkoztam a témával (sajnos, vagy szerencsére) már magam sem tudom, isten tiszteletekre jártam ilyesmi.
Soha az életemben nem voltam egy ilyen szent fazék, tehát azért eltudtam különülni a témától emberi felfogással mérve, ami ismét csak bűn elméletileg de mindegy.
Tehát csak az első eset a nő szakította le a történet szerint ugye az almát a fáról, mégis amikor megtudta ezt isten akkor Ádámát vonta felelőségre ez miatt "hol voltál Ádám" na már ennél a témánál is nagyon igazságtalannak találtam istent, és felháborítónak.
Akkor vannak a parázna asszonyos dolgok a Bibliában, hogy 5 pasival volt ugye a k**a egyszerre , és igazából ennyivel lerendezte a dolgot isten "máskor ne csinálj ilyet".
Az egész Bibliában a nőket teljesen máshogy kezeli isten, mintha ők nem is lennének bűnösek egyes esetekben.
Mondok egy durva példát: Ha én férfi létemre megcsalok valakit egy akkor már "nem nyerhetsz üdvösséget, nem lehet családod stb"...ha egy nő teszi ezt, akkor meg "te szegény téged csak kihasználtak a férfiak" <-és egyébként nagyon sokszor hallottam, hogy ilyeneket mondtak a gyülekezetekben a legutolsó k**nak is, mintha isten mondta volna.
Most csak ezt tudtam felhozni példa képpen, de van még egy milló dolog...pl a férfiaknak bűn az önkielégítés de a nők részéről erről egy büdös szót nem lehet olvasni a könyvben.
Szóval most van elegem totálsan a témából, rohadtúl igazságtalannak tűnik nekem ez a Biblia meg az egészel kapcsolatos téma.
Remélem nagyon félre értem a dolgokat, de olyan mintha a nőket azért teremtette volna isten hogy nyomorúltá tegyék az emberiséget, és ezzel semmi baj nincs.
itt van pár idézet amit össze szedtem a Bibliából:
-Mert a parázna asszony miatt jut az ember egy darab kenyérre, és más férfi felesége drága életet vadász!
-Mert a parázna nő csak egy darab kenyérre, de a férjes asszony drága életedre vadászik.
-A ki pedig asszonynyal paráználkodik, bolond; a ki magát el akarja veszteni, az cselekszi ezt!
Szóval nem értem már a dolgokat....
Sokkal gonoszabbak általánosákban a nők (nyilván ez nem igaz mindenkire) de nagyobb bennük a birtoklási vágy,irigység,önzőség stb, és bár magunkat férfiakat sem nevezném szentnek de azért mindenképp idegesít ez a téma.
Valaki tudna segíteni értelmezni ezeket a dolgokat?
hmm... az Édenben Éva elcsábult és Ádám inkább Évát választotta, a következmények egy része közös (halál, betegségek stb), egy része viszont osztott. A férfi a munka robottá válhat, a nőnek meg a szülés fájdalmassá lett. Nem mondanám, hogy a nők könnyebben megúszták...
Az jutott eszembe, hogy talán azért hangsúlyosabbak, amikor Isten gyengédebbnek tűnik a nők vétkével, pl. a vérfolyásos asszony, mert amúgy egy nagyon férfiközpontú társadalomban éltek.
De van ellenpélda, Jezabel, akinek a holttestét kutyák eszik meg végül...
Szerintem a gonoszság, rosszindulat nemtől fügetlen, és nem hiszem, hogy Isten eszerint kivételezne. Inkább az igaz, hogy személyreszabottan bánik velünk és abban segít, hogy a saját nemünkből a legjobbat és legszebbet hozzuk ki.
Rávezet az igaz nőességre illetve valódi fériasságra és eközben megtanít becsülni és tisztelni a másik nemet is.
Nagyon bonyolúlt ez a téma, viszont jó látni hogy viszonylag sokan tisztában vannak a dolgokkal.
Nem tudom egyszer megértem:/,de nehéz tisztelni a másik felet és ez szerintem oda-vissza működik.
Én értem, hogy isten nem hülye meg nem is játék..és azt is, hogy amiket mond az igaz. Nekem is rengeteg bűnöm van, én csak arra akartam utalni hogy nagyon remélem hogy mindenki megkapja amit érdemel IGAZSÁGOSAN (és ebben én is beletartozok)<-bár én általában eléggé meg is szoktam kapni amióta bele mentem ebbe az egészbe.
Kissé igazságtalannak tartom ezt, mert nem igazán látom ennek a pozitív hatását.
A "földi igazságszolgáltatás más, mint az isteni - az isteni maga "az Út, az Igazság az élet"
"A teljesség felé" - Weöres művét ajánlom, segítő lesz neked.
*
"Az igazság sosem az emberiséget, mindig csak az egy-embert válthatja meg."
De még a földi igazságszolgáltatásban is érezheted, különbség van, honnan merít.
Weöres így ír erről:
"Négyféle vezetőember lehet az ország élén: Prokrusztész, Napóleon,
Samu bácsi és Szolón.
Prokrusztész egy elgondolás híve, melybe nemzetét belekényszeríteni
akarja, ha törik, ha szakad.
Napóleon szenvedélyes játékos és akár nyer, akár veszít,
mindenképpen tékozol.
Samu bácsi úgy ül az uralkodói teremben, mint egy fűszeresboltban,
dekákkal és garasokkal ravaszkodik.
Szolón az isteni ihletre figyel, minden tette az örök mértékből
ered és országa virul."
Szia
Visszatérve egy picit Ádámra és Évára, mindent ők rontottak el.
Amikor Isten Ádámnak a "ház" parancsát adta, mi szerint nem ehet a tiltott fáról, akkor még Éva nem volt megteremtve. A törvény tehát jogilag Ádámnak lett adva.
Miután Isten megteremtette Évát, Ádám örömére, ő mint férj, elmondta valószínüleg Évának a "ház" szabályait.
Sátánról azt írja a Biblia, ravasz volt. Nem Ádámhoz ment oda, hanem Évához, mert látta benne a lehetőséget. Azt írja erről a Biblia:
1Timóteusz 2:14
" Azonkívül Ádámot nem vezették félre, de az asszonyt alaposan félrevezették, és törvényszegésbe esett."
Igen, Évát félrevezették, de Ádám tudatosan vállalta a halált. Lehet arra gondolni, hogy nem tudta ez mit jelent. Csakhogy ez nem fedi a valóságot. Mert az állatok, amelynek a gondozásával, és elnevezésével bízta meg Ádámot meghaltak, igy Ádám láthatta és tudhatta mit jelent az élet elmúlása.
(Egyébként az ma sem változott, hogy Isten előtt ma is a férfi a családfő, és ő felel Isten előtt a családja ellátásáért úgy fizikailag, mint szellemileg)
"Én értem, hogy isten nem hülye meg nem is játék..és azt is, hogy amiket mond az igaz." - nos az értetlenséged egyik okát itt írtad le.
Ahhoz, hogy megértsd Isten Szavát, szükséges megfogadni azt a tanácsot, amelyről a Példabeszédek 2:1-5 versei ír.
Ha ezt a hiányosságodat pótolod, minden kérdésedre pontos választ ad neked Isten a könyvében a Bibliában :-)
Akkoriban a nők nagyon alárendelt szerepet töltöttek be, emiatt az ő bűneikért is az értük felelő férfi (apjuk, férjük) felelt. Ez sok társadalomban elég sokáig fennmaradt, pl. a római "pater familias" is olyan férfit jelölt, akinek teljhatalma van ugyan a családja fölött (feleségét, gyerekeit akár meg is ölheti), kifelé viszont felel is a családja minden bűnéért, mert feltételezik, hogy ő adott rá utasítást vagy legalábbis ő nem tud rendet tartani. Tehát gyakorlatilag a jog szerint a család volt a legkisebb egység, nem az egyén, mint a mi jogrendszerünk szerint. De nem is kell ilyen messzire visszamenni az időben, a 19. századi Nagy-Britanniában is létezett az ún. "coverage" intézménye, ami azt jelentette, hogy a házaspárra a jog kb. egy személyként tekint, az asszony bűneiért is a férjet veszik elő, viszont a férjnek jogilag több hatalma is volt.
Isten ezért vonja felelősségre Ádámot, és ez a korabeli társadalom szerint logikus volt, mert a férfit tekintették egyrészt az értelmesebbnek, másrészt neki kellett volna uralnia a feleségét. Ettől függetlenül Isten mindkettejüket egyformán megbünteti.
A parázna asszonyos történetnél nem tudom, melyikre utalsz, a parázna nőket elvileg megkövezték.
A durva példád nem tudom, melyik gyülekezetre jellemző, legtöbb helyen szerintem egyetértés van abban, hogy mindkét nemnél elítélendő a megcsalás. A Bibliában ráadásul a férfiaknak nézik el jobban, pl. simán engedélyezett a többnejűség, ágyasok tartása, sőt, Dávid királyt és Betsabét is egyformán bünteti Isten az első gyerekük halálával, holott Betsabénak nem nagyon lehetett beleszólása, amikor magához rendelte a király.
Onan története valójában a megszakított közösülést írja le, csak később kezdték ezzel magyarázni az önkielégítés tilalmát is. Na most ugye a megszakított közösülést egy nő elég nehezen tudná alkalmazni, másrészt a Biblia eléggé a szaporodásra hegyezi ki a nemi életet, itt is az volt a probléma, hogy Onan nem akart gyereket nemzeni annak a nőnek. Másrészt egy férfiuralmi társadalomban eleve az szabja meg a szexet, hogy a férfinak mikor van kedve hozzá, szóval az, hogy a nő maszturbált-e már aznap, gyakorlatilag nem számít.
Összességében ha női szemmel néznéd a Bibliát, szerintem sokkal több kifogásolnivalót találnál benne, mint így.
női szemmel néznéd a Bibliát
férfi szemmel néznéd a Bibliát
ló szemmel szemmel néznéd a Bibliát
nyírfa szemmel néznéd a Bibliát
bauxit szemmel néznéd a Bibliát
------------------------------
Isten gyermekeként néznéd a Bibliát
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!