Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Katolikusok, meg kell gyónni...

Katolikusok, meg kell gyónni a paráználkodást? Nem szeretek hazudni :S

Figyelt kérdés
Engem katolikusnak neveltek és nem is tervezek ezen változtatni. Mindennel egyet tudok érteni a vallásommal, csak ezzel az egy dologgal nem, ugyanis van egy barátom már több mint 2 éve akivel rendszeresen vagyunk együtt. Az együttlétek során sosincs lelkiismeretfurdalásom, mert egyszerűen jó és szeretem őt. Viszont elvileg van a gyónás, ahol ezt meg kell gyónni és megígérni hogy nem csinálok több ilyet (és ez meg ugye hazugság) Ha nem gyónóm meg, az rossz, mert meg kell gyónni a bűnöket, ha meg igen, akkor pedig hazudok, mert tudom, hogy úgy is fogom csinálni még. A szüleim pedig mindig elküldenek gyónni. Házasság még egy ideig nem jöhet szóba (19 éves vagyok, egyetem, stb...) megoldás?

2017. jan. 2. 21:21
1 2 3
 21/24 anonim ***** válasza:

Az igét is emberek írták és időnként átírták, vagy időszerűvé tették a hozzá fűzött magyarázatokat.

A büntető törvénykönyvet is emberek írták, és időről időre változtatnak rajta.

Mondok egy példát:

2001 előtt a devizakereskedelem állami monopólium volt, és bűnnek számított, ha valaki devizát birtokolt az állam engedélye nélkül. Az állam arra feljogosított személyei feloldozhatták az egyéneket a devizabirtoklás bűne alól - valutalapot állítottak ki -.

2001-ben módosították a büntető törvénykönyvet és legalizálták a devizakereskedelmet.

A devizahitelezés, ami 2001 előtt még bűnnek számított volna az állam bűnbocsájtó tevékenysége hiányában, de egyik pillanatról a másikra legálissá vált.

A ma ismert problémát azonban nem az okozta, hogy a devizában eladósodott emberek vétkeztek, vagy a bűn útjára léptek volna. A problémát az okozta, hogy az emberek alul-informáltak voltak.

A pénzintézetek képviselői meg tudták győzni az ügyfeleiket, hogy a devizahitel jobb konstrukció mint a forinthitel, hiszen fele akkorák voltak a törlesztő részletei. Ha azonban akkor például óriásplakátokon hirdették volna, hogy a devizahitelesek nem járhatnak jobban, mint a forinthitelesek, és a kockázatfeltáró nyilatkozatokban is elmagyarázták volna ennek az okait, akkor nyilvánvalóan mindenki visszafogottabban közeledett volna ehhez a lehetőséghez.

Ezt a példát azért mutattam be mert, a paráználkodásnak is nyilvánvalóan éppen az a veszélye, hogy az elkövetése bár kezdetben boldogságot okoz, később azonban keserű pirulává válhat. Felmerülhet számtalan nemi úton terjedő betegség terjedésének a lehetősége, aminek a kockázatát ma már jó minőségű óvszerek használatával csökkenthetjük. Gondolni kell arra is, hogy a paráználkodást végző személy olyan tevékenységre fordítja az idejét, ami elvonja a figyelmét a szeretteitől, mindeközben semmilyen kézzelfogható produktuma nincsen. Ezen kívül a paráználkodás egy olyan bűn, amihez tettestársra is szükség van, tehát lényegében felbujtóvá is válik. Ezeken kívül más negatívum nem jut eszembe.

A paráználkodás néhány szempontból hasonlít az extrém sporthoz. Ezt a tevékenységet is az élmény megszerzése motiválja. Hasonlóan fennáll a maradandó egészségkárosodás veszélye, aminek a kockázatát védőfelszerelések használatával csökkenteni lehet. A sportolók nem állítanak elő új értéket. Most akkor az extrém sportot is tekintsük bűnnek?

2017. jan. 10. 11:25
 22/24 anonim ***** válasza:
2017. jan. 16. 21:22
 23/24 anonim ***** válasza:

Kedves Kérdező!

A bibliai értelemben,már régen házasok vagytok barátoddal,hisz nyílt titok,hogy együtt éltek szexuálisan.

Barátod magáévá tett,s te odaadtad magad neki.

(Jó,ha ezt előbb-utóbb hivatalos formába öntitek,elsősorban miattad!)

Körülmények?

Ti már régen átugrottátok a körülményeket!Ha eddig nem volt gond,amit nem oldottatok volna meg,miért ne lenne ezután is így,házasságban?

2017. márc. 24. 17:58
 24/24 anonim ***** válasza:

Nem vagyok benne biztos, hogy Isten előtt egybekelni ugyan azt jelenti, mint előtte paráználkodni :)

2017. márc. 24. 18:04
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!