Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Katolikusok, meg kell gyónni...

Katolikusok, meg kell gyónni a paráználkodást? Nem szeretek hazudni :S

Figyelt kérdés
Engem katolikusnak neveltek és nem is tervezek ezen változtatni. Mindennel egyet tudok érteni a vallásommal, csak ezzel az egy dologgal nem, ugyanis van egy barátom már több mint 2 éve akivel rendszeresen vagyunk együtt. Az együttlétek során sosincs lelkiismeretfurdalásom, mert egyszerűen jó és szeretem őt. Viszont elvileg van a gyónás, ahol ezt meg kell gyónni és megígérni hogy nem csinálok több ilyet (és ez meg ugye hazugság) Ha nem gyónóm meg, az rossz, mert meg kell gyónni a bűnöket, ha meg igen, akkor pedig hazudok, mert tudom, hogy úgy is fogom csinálni még. A szüleim pedig mindig elküldenek gyónni. Házasság még egy ideig nem jöhet szóba (19 éves vagyok, egyetem, stb...) megoldás?

2017. jan. 2. 21:21
1 2 3
 11/24 anonim ***** válasza:
70%
#11-nek. Nem értek veled egyet abban, hogy a papok azért nem tudnak ebben jó tanácsot adni, mert a cölibátus miatt nekik nincs tapasztalatuk. Nézd meg, hány házasságot mentenek meg, mert a párok hozzájuk fordulnak tanácsért, pedig legtöbbjük soha nem volt házas.
2017. jan. 3. 13:32
 12/24 anonim ***** válasza:

13-as!

A papok tudnak tanácsot adni ilyen témákban, egy szóval sem mondtam azt hogy nem, s valóban sok házasságot mentenek meg a válástól, ez is tagadhatatlan.

Amiket írtam, nem is annyira a tanácsadásra értettem, sokkal inkább a tiltásokra. Arra pl., hogy ne vegyék ennyire szigorúan a házasságon kívüli szex vagy az újraházasodás kérdését. Egy pap, aki elvileg nem szexel és nem bonyolódik szerelmi kapcsolatba, az nem tudhatja milyen ez a helyzet. Milyen az, amikor 2 egymást szerető, egymásra vágyó ember kettesben van egy lakásban. Ilyen esetben nincs az az isten, aki megállíthatná őket (túlzással élve). Egy olyan ember, aki még soha nem volt ilyen helyzetben, egyszerűen nem tudhatja milyen ez a szituáció. Kívülállóként persze hogy elmondja, hogy meg kell tartóztatni magunkat s várni kell meg stb., holott aki ilyen helyzetbe kerül, az tudja, hogy gyakorlatilag lehetetlen, mivel emberek vagyunk. (Persze minden elismerésem azoké a pároké, akik valóban be tudják tartani)

2017. jan. 3. 13:46
 13/24 anonim ***** válasza:
100%

Mégis, miért nem jöhet szóba a házasság? Egészen addig nem gyónhatsz érvényesen, amíg össze nem házasodtok, vagy szét nem váltok, vagy meg nem álljátok szex nélkül.

A katolikus egyházban a házasság nem úgy köttetik, hogy két ember együtt él mindenféle papír nélkül. A házasság nem egy papír, hanem szentség, amit a házasulandók szolgáltatnak ki egymásnak, a pap pedig az egyház tanúja.

2017. jan. 3. 17:48
 14/24 anonim ***** válasza:

Ha a biblia igaz feketen feheren ott all benne

Hazassagon kivuli szex bun pont

Regen most es jovoben.

Nem lehet meg eskuvo gyenge kifogas ha szex lehet eskuvo is.

2017. jan. 3. 19:03
 15/24 Vortrekker ***** válasza:

Bocs az ekezetekert

Ha a szüleid "elturnek" egy ilyen kapcsolatot akkor minek küldenek gyónni? Logikatalnsag. Ezzel kellene visszavágni ha megint gyónni kuldenenek.

Ez a megoldás szerintem.

Jól érzed, hazugság lenne úgy elmennek gyónni hogy eleve tudod hogy meg fogod szegni az eskudet, Jézus ismerete nélkül nincs az egésznek semmi ertelme.

2017. jan. 3. 19:41
 16/24 Vortrekker ***** válasza:
Katolikusok válaszát kertek, ráadásul böszmeséget amit írtál :)
2017. jan. 3. 19:43
 17/24 A kérdező kommentje:
köszönöm a válaszokat szinte mindegyik elgondolkodtató, habár látható, hogy különféle vélemények vannak, tehát jó a kérdés. Igen, elsősorban keresztények válaszát várom, de más ember véleményét is szívesen elolvasom és ugyanúgy hasznos lehet számomra, ha az nem túlságosan degradáló. Egyébként a házasság azért nem jöhet szóba (MÉG, EGYENLŐRE!), mert mindkettőnk szülei elváltak, és tudjuk, milyen érzés csonka családban, mostohákkal, féltesókkal, meg egyebekkel felnőni... és a házasság komoly lépés, utána már gyerekek szoktak jönni, úgy tudom az egyház a fogamzásgátló szereket is elítéli, szóval nem igazán szeretném, hogy a gyerekeim megszívják úgy mint én, ha esetleg netalántán elválnánk (szüleim is 1-2 év után házasodtak)... inkább biztosra mennék! inkább "bűnben élek", mint hogy a jövőbeli gyerekeimnek legyen rossz :(...
2017. jan. 7. 21:20
 18/24 anonim ***** válasza:

A logikad nem logikusn inkabb egyszeru

Tehat katolikusnak mondod magad de bunben elsz

Hazassagot nem akarsz mert az komoly lepes de osszefekudni valakivel a terhesseg veszelyet vallalva az nem komoly lepes?

Erdekes logika

vadazassag oke hazassag komoly? tehat te nem gondolod komolyan akkor tenyleg bunben elsz es te is tudod hiszen a lelkiismereted sugja neked ezert kerdeztel masokat hogy elcsitisd amit isten rakott beled.

Mas ocska rossz nem sikerult hazassaga nem kifogas sot inkabb cel legyen hogy ti ennel jobben csinaljatok Istennel harmasban a hit mint alap.

Oszinten nezz magadba kibuvokat keresel es rossz uton jarsz hiszen ha tudnad ez a ferfi az igazi mar reg lett volna eskuvo egyszeruen kicsiben es ez benne a bun hogy tudod nem o az es ketelkedsz benne tahat nem kotelezed el magad de szexel.

2017. jan. 7. 22:14
 19/24 anonim ***** válasza:
100%

A párommal 5 évig éltünk vadházasságban, miközben befejeztem az egyetemet fészket raktunk, sorkatona voltam. Ezután összeházasodtunk, és most 3 gyermekünk van. Egyelőre nem hűlt ki a kapcsolatunk, nem tervezünk válást.

Szerintem ez az életmód nem bűn. Rossz az aki rosszra gondol.

Azt, hogy 9 hónap katonai szolgálatot, amit tisztességes fizetség nélkül elvett tőlem az állam az életemből, azt nagyobb bűnnek tartom, mint a vadházasságot. 3 hónap kiképzés egyébként hasznos volt, de a többi inkább börtönhöz hasonlítható.

A vadházasságot nem tartom bűnnek és nem találok logikus magyarázatot arra, hogy az egyház miért tartja annak. Sokkal nagyobb bűnnek tartom magát a civilizált életformánkat, és emiatt van bűntudatom, furdal a lelkiismeret.

Bűnnek tartom, hogy elszakadtunk a termőföldtől. Megszakítjuk a természet körforgását. Szemét hegyeket építünk, és meddőhányókat. Ürülékünkkel nem trágyázzuk a földeket. Nem számolunk a civilizált életformánkkal járó talaj erózióval. Egy sivár kietlen tápanyagokban (nyomelemekben) szegény sivatagot fogunk hátrahagyni örökségül a következő generációk számára.

A termőföldnek, és a föld javainak ilyen formán való elhasználását az általunk ismert egyházak ugyan nem tartják bűnnek, én azonban a Dakota indiánok világnézetével tudok azonosulni e tekintetben, és sokkal nagyobb bűnnek tartom ezt, mint a vadházasságot. Azt ugyan nem tudom, hogy a Dakota indiánok miként viszonyulnak a kérdező által feltett kérdéshez - a vadházassághoz -, azt azonban tudom, hogy a föld sorsát a szívükön viselik, és ők összhangban tudnak élni a természettel, csak hát éppen ezért kevésbé versenyképesek mint mi, legalábbis a jelen pillanatban.

Húsvét szigetek lakó tudják, hogy miről beszélek. Ők saját bőrükön megtapasztalták, hogy a földnek nincsen szüksége az emberre, az embernek van szüksége a földre.

2017. jan. 8. 22:53
 20/24 anonim ***** válasza:

hogy te mit tartasz bunnek es mit nem nem oszt nem szoroz.

Az ige egyertelmu

Amit leirtal igy igaz de semmi koze a dologhoz.

Sok mas bun van de itt errol van szo.

A bun kicsi vagy nagy bun marad.

2017. jan. 9. 06:38
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!