Miért volt a kertben az élet fája, ha nem volt halál?
És ha már itt tartunk, az emlős állatok testének működése nagyban hasonlít az emberére (hasonló a keringési rendszer, idegek, szaporodás). Az állatok kezdettől fogva szaporodtak, tehát ha nem lettek volna halandók, túlnépesítették volna a földet. Az állatok nyilván nem az ember "bűnbeesése" miatt lettek halandók.
A szaporodás és az örök élet nem fér meg egymás mellett.
Ter 2.23-24:
Az ember így szólt: "Ez már csont a csontomból és hús a húsomból. Asszony a neve, mivel a férfiből lett.Ezért a férfi elhagyja apját és anyját és feleségéhez ragaszkodik, s a kettő egy test lesz.
Apa, anya = család, felmenők, tehát szaporodás.
Ter 3.16
Az asszonyhoz pedig így szólt: "Megsokasítom terhességed kínjait. Fájdalmak közepette szülöd gyermekeidet. Vágyakozni fogsz férjed után, ő azonban uralkodni fog rajtad."
Tehát létezett terhesség, mert arra hivatkozik Isten. Az ember ismerte a szaporodás fogalmát, már az édenben.
Az, hogy valaki férfi és nő, azt feltételezi, hogy férfi illetve női nemi szervei vannak. Ha nincsenek nemi szervei, akkor nem nevezhető férfinek vagy nőnek. A Biblia nem nyilatkozik arról, hogy az embereket (a testüket) a bűnbeesés után módosította volna Isten. A nemi szervek a szaporodáshoz kellenek. Tehát ha létezett férfi és nő a bűnbeesés előtt, tervezett volt a szaporodásuk is és az is, hogy véges lesz az életük.
Elképzelhető, hogy az édenben az élet fája azért kellett, hogy meghosszabbítsa az emberek életét, viszont ennek az volt a következménye, hogy sterilek maradtak. Az is elképzelhető, hogy napi szinten fogyasztottak az élet fájának gyümölcséből.
"Észrevetted, hogy nem volt megtiltva az éden kertjének elhagyása? A kiűzés a vissza nem térhetést jelenti."
Ter 2.8
Az Úristen kertet telepített Édenben, keleten, és oda helyezte az embert, akit teremtett.
Oda helyezte, tehát arra a helyre rögzítette (így is értelmezhető). Bár nem nyilatkozik a hely elhagyásáról, az, hogy oda helyezte, nyilvánvaló utalás rá, hogy ott szerette volna tudni őket. Csak és kizárólag ott.
Ter 3.23
Ezért az Úristen eltávolította az Éden kertjéből, hogy művelje a földet, amelyből lett.
Amikor az embert elűzte, az Éden kertjéből keletre odaállította a kerubokat és a fenyegető tüzes kardot, hogy őrizzék az élet fájához vezető utat.
Bár nem tiltotta meg nekik, azaz mondjuk inkább úgy, hogy nem nyilatkozik a történet arról, hogy elhagyták-e, de az biztos, hogy ekkor az emberek az Édenben tartózkodtak, hiszen csak úgy tudta eltávolítani őket onnan, ha ott voltak.
Ez is érdekes:
Ter 4.1
Az ember megismerte feleségét, Évát, ez fogant, megszülte Kaint, és így szólt: "Isten segítségével embert hoztam a világra."
Már az édenben is ismerte, nem? Miért kellett kiemelni, hogy megismerte?
"És megmutatá nékem az élet vizének tiszta folyóját, amely ragyogó vala, mint a kristály, az Istennek és a Báránynak királyiszékéből jővén ki Az ő utcájának közepén. És a folyóvízen innen és túl életnek fája vala, mely tizenkét gyümölcsöt terem vala, minden hónapban meghozván gyümölcsét; és levelei a pogányok gyógyítására valók." (Jel 22,1-2)
Ez egy teljesen más forrásból szárazik, mint a Teremtés könyve (a teremtés könyvét egyesek óbabiloni teremtéstörténetekre vezetik vissza).
Nem tudom, hogy melyik forrás a megbízhatóbb, de ha az élet fája az Éden része volt, kezdetekben biztosan nem létezhettek pogányok, hiszen csak Ádám és Éva volt, ők meg nem voltak pogányok. Tehát vagy előre tudta Isten, hogy lesznek pogányok és erre találta ki a levelek gyógyító erejét, vagy pedig a levelek nem erre valók és ez a látomás csak egy ábránd (jelenés, képzelgés), amit bárki papírra vethet, mégsem lesz valóságos.
"Nézd vissza azt a töménytelen szájkaratét, amit írtál, sehol nem válaszolsz a kérdésemre."
Az édenkert és halál viszonyával foglalkoztam. Elnézést kérek, ha nem sikerült felfogni, de ERRŐL SZÓLT A KÉRDÉSED.
Illetve reagáltam arra is, amit utólag vetettél fel: az éden elhagyásáról.
Azt hittem, hogy egy olyan emberrel állok szemben, aki legalább meg is érti, amit olvas, de belátom, tévedtem.
Ki mondta, hogy tanítani akarnék? Egy szóval nem mondtam, hogy ez a végső és egyetlen igazság (és ezt kell elfogadni), csupán egy vélemény, amivel lehet vitatkozni, ha éppen nem értesz egyet vele!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!