Mi a különbség a katolicizmus és a kereszténység között?
"Mi a különbség a macska és az emlős között? Ezt hogyan magyaráznád el valakinek?"
Így magyaráznám el nagyjából:
Az emlősök állatok, mégpedig olyanok, amelyek emlőből, vagy tejmirigyeikből tejükkel táplálják kicsinyeiket, utódaikat.
Sokféle emlősállat van. Ezek között vannak hasonlóságok és jelentős eltérések.
Az eltérések például a következők: tojásrakó, elevenszülő, stb, stb.
Az azonosságot pedig fentebb már megírtam.
Valaki hasonlóképpen el tudja magyarázni a kérdésemre a választ?
Ez csak egy vázlat, nyilván jobban kifejteném, ha valakit komolyabban érdekelne és megkérne, hogy segítsek neki megérteni az emlős-macska témát.
Akkor valaki ír?

Köszönöm szépen, kicsit részletesebben érdekelt volna, de mindegy akkor.
Köszi, hogy írtatok.
A válaszadók helyében úgy próbáltam volna meg elmagyarázni, hogy röviden összefoglaltam volna, hogy mi az, hogy kereszténység, utána azt, hogy mi az, hogy felekezet (fogalmam sincs erről ugyanis), aztán azt, hogy mi az a katolicizmus.
Csak pár mondatban. Ilyesmire gondoltam az eszmecsere közben.

A kereszténység attól lett egyetemessé,vagyis katolikussá,hogy elfogadta a Biblia 66 könyvét,mint a keresztény hit alapját.
A Római Katolikus Egyház,kilépett ebből a fogadalomból,mivel a pápai enciklikákat fölé helyezi a Bibliának,mint újabb kinyilatkoztatást.
Tehát a keresztények hite alap dokumentuma a Biblia,
a r.katolikusoknak a pápai enciklikák.
Nagyon érdekes, köszönöm!
És itt jelzem, hogy senkit nem pontoztam le.

"A Római Katolikus Egyház,kilépett ebből a fogadalomból,mivel a pápai enciklikákat fölé helyezi a Bibliának,mint újabb kinyilatkoztatást."
Ez így konkrétan egyáltalán nem igaz. A kinyilatkoztatás a katolikus hit szerint Jézus Krisztussal lezárult és nem is lehet az ő tanítását "módosítgatni". Az enciklikák meg magyarul körlevelek, melyekben a pápa felhívja a figyelmet a világot érintő kérdésekre. (Szerintem összekeverted amúgy ezt a fogalmat a dogmákkal...)
Az eredeti kérdésre válaszolva:
A keresztény szó magyarul "krisztusit" jelent. Tehát olyan személyek keresztények, akik Jézus Krisztus tanítását követik, amit Szentírásból ismerhetünk meg.
Jézus után az apostolai elkezdték hirdetni Jézus tanítását, először Jeruzsálemben és a Szentföldön, majd messzebb is, így létrejött az Egyház, amit kezdetben a Római Birodalom üldözött, ezért titkosan működtek. A IV. századtól lettek betiltva az üldözések és a kereszténység folyamatosan elterjedtté vált. Kezdetben egységes volt, majd 1054-ben kettészakadt a nyugati (latin) kereszténységre és a keleti (bizánci, ortodox) kereszténységre. A nyugati kereszténység (ahová mi magyarok is tartozunk), azaz lényegében a katolicizmus a XVI. században a reformáció hatására tovább szakadt felekezetekre, mint pl. református, evangélikus, anglikán, stb. és akik nem követték ezeket a reformációs irányzatokat, azok maradtak katolikusok. Lényegében innentől van értelme Katolikus Egyházról beszélni. (A katolikus szó egyébként egyetemest jelent, ezzel azt fejezik ki, hogy egyetemesen elterjedt már az egész világon és Jézus örömhíre, tanítása minden emberre származástól függetlenül érvényes.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!