Higyjek Istenben? Miért? Miért ne?
Dubito, ergo cogito.
Csak így tovább!
A hit legyen a legutolsó az életedben, mint nekem is. És nyugodtan kérdøjelezd meg Istent is.
Egy életed van. De ha tőbb is volna mi értelme rosszul leélni?
Egy biztos. Meg fogsz halni. De akkor úgy, hogy emelt fővel.
Ha a kérdéseidre választ kapsz, akkor tudsz majd dönteni.
A válaszok pedig benne vannak a Bibliában
ne higgy annak, aki azt mondja ebben és ebben higgyél vagy azt mondja, ebben és ebben ne higgyél.
Keresd Istent magad- saját utad van-, és egymásra találtok.
Szülessék bár Krisztus százszor Betlehemben,
Vagy benned, vagy sehol. Élet, s halál ebben!
/A.Silesius
Isten a legnagyobb JÓ. Isten szeretet. Ahol nincs szeretet- ott száműzték Őt.
Ajánlom olvasásra Plótinoszt. Nagyon szép mély és érthető is. van, hogy egyszerűen "JELENLÉT"-nek nevezi Istent, másutt "Egy"-nek. A "jó"-n keresztül lehet Hozzá eljutni, hiába rágódsz a halálon, a világban jelenlévő "rosszon" - azt majd később.
PLótinosz Az Egyről
A szépség az első fok, amit Istenkereséskor átél az ember, ez még önmagában félelmetes is - később jön a "Jó", ami nem duális, osztatlan, Egy.
Plótinosz ír erről
"Csak akkor rendül meg a lélek, amikor magába fogadja a Jóból eredő áramlást.
...A bölcsesség és a belátás innentől fogva nem más, mint az isteni Szellemben lévő valóságok szemlélése... A magasabb rendű igazságosság abban áll, hogy a lélek működése a Szellemre irányul, a mértékletesség abban, hogy a lélek önmagában belül a szellem felé fordul, a bátorság pedig abban a szenvedélymentességben, amely az ahhoz való hasonlatosságból fakad akire a lélek a tekintetét irányítja, és aki természeténél fogva mentes minden szenvedélytől."
*
Jó utat, Kérdező! és áldott Karácsonyt!
*
"... abban rejlik a boldogság , hogy az ember megismerje, és „tudja” a legfőbb jót, ami Isten maga. Van egy erő a lelkemben, ami Istenre teljességgel fogékony. Oly biztos vagyok benne, mint abban, hogy élek: semmi sincs oly „közel” hozzám, mint Isten. Isten közelebb van hozzám, mint én önmagamhoz"
Meister Eckhart
*
Szia.:)
Én is 17 éves lány vagyok, hívő katolikus. Ha szeretnél beszélgetni írj nyugodtan privátot.:)
Szép karácsonyt!
Kedves Kérdező!
# 4-es válaszodra: természetesen más is gondolt ezekre, vára a válaszokat... amik csak nem érkeztek :). Szóval, neked is tanácsolom: ne az olyan kérdések érdekeljenek, amikre nem jön majd válasz, inkább nézz szét a világban! :)
Witness felveti a Bibliát... igen, abban bezony sok minden benne van, meg annak az ellenkezője is. Ki-ki szabadon kimazsolázgathassa belőle, amit éppen alá akar támasztani. Más meg ellenvéleményt mazsoláz ki belőle... ahelyett, hogy érdemi válaszok s érvek születnének.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!