Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Ha én református vagyok, a...

Vy kérdése:

Ha én református vagyok, a párom római katolikus, milyen akadályokra esküvő-terén? A gyerekeink milyen vallásúak lehetnek?

Figyelt kérdés

Párommal 1-2 éven belül szeretnénk összeházasodni, de előre tartok attól, hogy ez nem fog olyan egyszerűen menni. :/ Én ugyanis református vagyok (konfirmáltam is), ő pedig római katolikus (ő is bérmálkozott).

Mivel nagyjából ugyanannyira gyakoroljuk a vallásunkat, nem lenne semmi ellenvetésem, hogy a leendő férjem vallása szerint, római katolikus esküvőnk legyen, viszont amiket erről olvastam, enyhén szólva kifogásolhatóak számomra. :/ Tényleg át kellene keresztelkednem? Ezt semmiképpen sem szeretném, én nem akarom elhagyni a vallásomat.

És a másik dolog, ami aggaszt, hogy valóban nyilatkozni kell, hogy mindegyik gyerekünket római katolikusnak fogjuk keresztelni? :/ Mi úgy szeretnénk, ha a gyerekeink vegyes vallásúak lennének: mivel több gyermeket szeretnénk, az én vallásom és az övé is tovább lenne víve a gyerekeink részéről (ha fiú, akkor katolikus, ha lány, akkor református, vagy ha egyneműek, akkor egyik ilyen, másik olyan :) ). Szóval emiatt biztosan nem írnánk alá ilyen nyilatkozatot, hogy csak katolikusok legyenek, már csak lelkiismereti okokból sem - bár nem tudom, egyéb "következménye" lenne-e ennek az egyház részéről, ha nem tartanánk be ezt a fogadalmat.

Minden komoly választ nagyon köszönök, így előre is! :)

2016. dec. 3. 23:57
1 2
 11/20 A kérdező kommentje:

6.válaszoló: Köszönöm. :) Akkor írom úgy, hogy "felekezetet" váltani, szóval hogy ezentúl én is a római katolikus egyházhoz tartozzak. Rendben van, hogy mindkét egyház keresztény, de azért nem ugyanaz...

7.válaszoló: Köszi. :) Én úgy tudom, hogy a reformátusok nem kötelezik arra a házasulandó feleket, hogy vegyes házasság esetén nyilatkozzanak arról, hogy a születendő gyerekek református hitben lesznek nevelve. :/ Legalábbis ilyen reverzálist biztosan nem íratnak alá, viszont úgy tudom, a katolikusoknak szokásuk.

Remélem, nekünk sikerül majd kifognunk egy normális római papot, aki nem fog kukacoskodni ezt illetően, mert mi is ezt a gyakorlatot szeretnénk alkalmazni, hogy ha fiú, akkor római kat. lesz, ha lány, akkor református... :/

2016. dec. 4. 13:55
 12/20 anonim ***** válasza:

"Én úgy tudom, hogy a reformátusok nem kötelezik arra a házasulandó feleket, hogy vegyes házasság esetén nyilatkozzanak arról, hogy a születendő gyerekek református hitben lesznek nevelve."

Lehet, hogy formálisan nem követelik meg, de az teljesen ellene mond a Második Helvét Hitvallásnak, ha a gyerekedet katolikus szellemben neveled. A református hitvallás szerint köteles vagy a református kátét tanítani nekik.

2016. dec. 4. 15:10
 13/20 anonim ***** válasza:
8%

tehát rásütöd a keresztelés bélyegét aztán eldöntheti miként éljen?

erről az jut eszembe hogy levágom a lábait aztán eldöntheti akar e futni

pogány? melyik pogány vallást érted alatta? van vagy 5000

2016. dec. 4. 15:52
 14/20 anonim ***** válasza:

#13: Miért zavar téged az, ha rácsurgatnak egy kis vizet a gyerekre, ha nem hiszel abban, hogy ennek bármilyen hatása lenne? csak nem hiszel valahol Istenben, mégis tagadod?

A példád azért nem jó, mert az ember nem növesztheti újra a lábait, viszont annak ellenére dönthet úgy, hogy ateista lesz, hogy megkeresztelték. A keresztség nem kényszeríti az embert, hogy keresztény legyen.

2016. dec. 4. 17:43
 15/20 anonim ***** válasza:
94%

Kedves Kérdező!

Nem tudom hogy a reformátusoknál mi a helyzet de a római katolikusoknál ez teljesen a paptól függ. Manapság az ilyen helyzeteket egy ökumenikus szertartáson végzik el pl egyik ismerősöm katolikus, a lány meg evangélikus és egy evangélikus templomban adta őket össze egy katolikus pap. De ha jól tudom akkor muszály majd felkészítőre járnotok mert a katolikusoknál a házasság a 7 szentség közè tartozik és minden szentség előtt van felkészítő.

Egyébként nagyon becsülöm bennetek hogy a házasságnak ilyen szépen véditek a tiszteletét :)

Kívánom hogy folytassátok ezt az irányt a gyerekeiteknél is :)

2016. dec. 5. 16:13
 16/20 anonim ***** válasza:

Előszöris szeretném kifejezni tiszeletemet a kérdező fele!

Valóban felelősségteljes,és Isten áldását megérdemlő hozzáállás úgy a házasság szempontjából,mint gyermekei szempontjából.

Én református lelkészként bármikor örömmel közvetíteném felétek Isten áldását,minden egyéb feltétel nélkül.

Keresztelés.

Én,a hitvallás alapján keresztelés híve vagyok,hisz a Bibliában,csak hitvalláson alapuló keresztségről olvasok,ami bébik esetén megkérdőjelezhető.

Pogányok?Kik ők?

Meggyőződésem,és a Biblia is arról ír,hogy mindenki pogány,aki nem született zsidónak,és a keresztvíz ezt képtelen megváltoztatni.

A szív körülmetélkedése változtathat ezen,Isten Lelke munkájaként.

Az az ember,aki Krisztust uraként fogadja el,és szívében,tetteiben Krisztus jellemét követi,származása ellenére is Isten kiválasztottja,királyi papja lett.

A kiválasztottság,a szív döntése,és nem egy varázslatos szertartás,beavatási ceremónia következménye.

Mindazok,akiket megkereszteltek csecsemőként,de szívükben a pogányság elvei szerint élnek,maradtak pogányok.

2016. dec. 5. 16:59
 17/20 A kérdező kommentje:

(A negatív, direkt trollkodó kommenteket ezentúl figyelmen kívül fogom hagyni. Lehet provokálni, de célt nem érsz el vele.)

12.hozzászólónak: Igen, de ugyanúgy zsákutca, ha katolikus szertartás szerint házasodunk, és az egyik gyerek mégiscsak református lesz. :/ Márpedig szeretnénk, hogy így legyen, és nagyon bízom benne, hogy meg is adatik majd, hogy legalább két gyerkőcünk legyen.

14.hozzászóló: Köszönöm, hogy leírtad helyettem.:)

A keresztelő számomra fontos, én nem tudnám elképzelni, hogy a gyermekem ne legyen megkeresztelve (magyarázkodni pedig nem fogok, hogy miért). Ezzel úgymond elkezdünk neki egy ösvényt kijelölni, felnőtt fejjel pedig majd szíve joga, hogy követi-e ezt, vagy új utakon indul. A vallási és hitbéli dolgok pont azok, amiket nem lehet, és nem is szabad rákényszeríteni egyetlen emberre sem.

2016. dec. 6. 21:43
 18/20 A kérdező kommentje:
15.válaszolónak: Az ökumenikus házasságkötésről túl sokat nem tudok egyelőre (ha jól tudom, ilyenkor mindkét egyház képviselve van a szertartáson egy tiszteletes/atya részéről - igazából ez a része nekem nagyon szimpatikus), mindenesetre ha aktuális lesz számunkra a dolog, valószínűleg ezt is meg fogjuk érdeklődni. :) Elsődlegesen viszont ténylegesen római katolikus esküvőben gondolkodunk, a párom vallása szerint, reménykedem benne, hogy az atyával sikerül majd dűlőre jutnunk. :/ A jegyesoktatással egyébként semmiféle problémám nincs, szívesen vennék rajta részt - egyedül ez a reverzális az, amit nem tudnék jó szívvel, lelkiismeret-furdalás mentesen aláírni. Köszönöm. :) Igyekezni fogunk. :)
2016. dec. 6. 22:04
 19/20 A kérdező kommentje:
16.válaszolónak: Köszönöm. :) A keresztelőről írt dolgokat fentebb is kifejtettem: én fontosnak érzem, hogy a gyerekeink alapvető vallási nevelését már otthon, a családban, gyerekkorban elkezdjük, ehhez pedig mindenképpen szükségesnek érzem, hogy meg is legyenek keresztelve. Nyilván értem, amit Ön mond, hogy igazán ennek is úgy lenne értelme, ha az ember saját maga dönthetne erről (és nyilván így azt is el tudná dönteni, hogy melyik egyházhoz szeretne tartozni, melyik egyház tanaival tud leginkább azonosulni, stb). Én mégis fontosnak érzem legalább utat mutatni a gyermekeknek, aztán persze idővel majd ők döntik el, hogy merre szeretnék az útjukat folytatni, mert ahogy fentebb is írtam, "a vallási és hitbéli dolgok pont azok, amiket nem lehet, és nem is szabad rákényszeríteni egyetlen emberre sem."
2016. dec. 6. 22:19
 20/20 anonim ***** válasza:

16.hozzászólásomhoz:

Minden szülőnek kötelessége gyermekét abban a hitben nevelnie,amiben ő hisz,néha,még szavakkal is.(Minden szónál hatékonyabb a példamutatás.)Ez egyáltalán nem függ össze,a keresztvízzel.Ebbe természetesen beletartozik az is,hogy a református fél reformátusként,míg a katolikus katolikusként neveli gyermekét.Ez nem okoz konfliktust ugyanúgy,mint aki 3-4 nyelven tanítja beszélni gyermekét,a kezdetektől.

2016. dec. 7. 04:39
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!