Ha én református vagyok, a párom római katolikus, milyen akadályokra esküvő-terén? A gyerekeink milyen vallásúak lehetnek?
Párommal 1-2 éven belül szeretnénk összeházasodni, de előre tartok attól, hogy ez nem fog olyan egyszerűen menni. :/ Én ugyanis református vagyok (konfirmáltam is), ő pedig római katolikus (ő is bérmálkozott).
Mivel nagyjából ugyanannyira gyakoroljuk a vallásunkat, nem lenne semmi ellenvetésem, hogy a leendő férjem vallása szerint, római katolikus esküvőnk legyen, viszont amiket erről olvastam, enyhén szólva kifogásolhatóak számomra. :/ Tényleg át kellene keresztelkednem? Ezt semmiképpen sem szeretném, én nem akarom elhagyni a vallásomat.
És a másik dolog, ami aggaszt, hogy valóban nyilatkozni kell, hogy mindegyik gyerekünket római katolikusnak fogjuk keresztelni? :/ Mi úgy szeretnénk, ha a gyerekeink vegyes vallásúak lennének: mivel több gyermeket szeretnénk, az én vallásom és az övé is tovább lenne víve a gyerekeink részéről (ha fiú, akkor katolikus, ha lány, akkor református, vagy ha egyneműek, akkor egyik ilyen, másik olyan :) ). Szóval emiatt biztosan nem írnánk alá ilyen nyilatkozatot, hogy csak katolikusok legyenek, már csak lelkiismereti okokból sem - bár nem tudom, egyéb "következménye" lenne-e ennek az egyház részéről, ha nem tartanánk be ezt a fogadalmat.
Minden komoly választ nagyon köszönök, így előre is! :)
6.válaszoló: Köszönöm. :) Akkor írom úgy, hogy "felekezetet" váltani, szóval hogy ezentúl én is a római katolikus egyházhoz tartozzak. Rendben van, hogy mindkét egyház keresztény, de azért nem ugyanaz...
7.válaszoló: Köszi. :) Én úgy tudom, hogy a reformátusok nem kötelezik arra a házasulandó feleket, hogy vegyes házasság esetén nyilatkozzanak arról, hogy a születendő gyerekek református hitben lesznek nevelve. :/ Legalábbis ilyen reverzálist biztosan nem íratnak alá, viszont úgy tudom, a katolikusoknak szokásuk.
Remélem, nekünk sikerül majd kifognunk egy normális római papot, aki nem fog kukacoskodni ezt illetően, mert mi is ezt a gyakorlatot szeretnénk alkalmazni, hogy ha fiú, akkor római kat. lesz, ha lány, akkor református... :/
"Én úgy tudom, hogy a reformátusok nem kötelezik arra a házasulandó feleket, hogy vegyes házasság esetén nyilatkozzanak arról, hogy a születendő gyerekek református hitben lesznek nevelve."
Lehet, hogy formálisan nem követelik meg, de az teljesen ellene mond a Második Helvét Hitvallásnak, ha a gyerekedet katolikus szellemben neveled. A református hitvallás szerint köteles vagy a református kátét tanítani nekik.
tehát rásütöd a keresztelés bélyegét aztán eldöntheti miként éljen?
erről az jut eszembe hogy levágom a lábait aztán eldöntheti akar e futni
pogány? melyik pogány vallást érted alatta? van vagy 5000
#13: Miért zavar téged az, ha rácsurgatnak egy kis vizet a gyerekre, ha nem hiszel abban, hogy ennek bármilyen hatása lenne? csak nem hiszel valahol Istenben, mégis tagadod?
A példád azért nem jó, mert az ember nem növesztheti újra a lábait, viszont annak ellenére dönthet úgy, hogy ateista lesz, hogy megkeresztelték. A keresztség nem kényszeríti az embert, hogy keresztény legyen.
Kedves Kérdező!
Nem tudom hogy a reformátusoknál mi a helyzet de a római katolikusoknál ez teljesen a paptól függ. Manapság az ilyen helyzeteket egy ökumenikus szertartáson végzik el pl egyik ismerősöm katolikus, a lány meg evangélikus és egy evangélikus templomban adta őket össze egy katolikus pap. De ha jól tudom akkor muszály majd felkészítőre járnotok mert a katolikusoknál a házasság a 7 szentség közè tartozik és minden szentség előtt van felkészítő.
Egyébként nagyon becsülöm bennetek hogy a házasságnak ilyen szépen véditek a tiszteletét :)
Kívánom hogy folytassátok ezt az irányt a gyerekeiteknél is :)
Előszöris szeretném kifejezni tiszeletemet a kérdező fele!
Valóban felelősségteljes,és Isten áldását megérdemlő hozzáállás úgy a házasság szempontjából,mint gyermekei szempontjából.
Én református lelkészként bármikor örömmel közvetíteném felétek Isten áldását,minden egyéb feltétel nélkül.
Keresztelés.
Én,a hitvallás alapján keresztelés híve vagyok,hisz a Bibliában,csak hitvalláson alapuló keresztségről olvasok,ami bébik esetén megkérdőjelezhető.
Pogányok?Kik ők?
Meggyőződésem,és a Biblia is arról ír,hogy mindenki pogány,aki nem született zsidónak,és a keresztvíz ezt képtelen megváltoztatni.
A szív körülmetélkedése változtathat ezen,Isten Lelke munkájaként.
Az az ember,aki Krisztust uraként fogadja el,és szívében,tetteiben Krisztus jellemét követi,származása ellenére is Isten kiválasztottja,királyi papja lett.
A kiválasztottság,a szív döntése,és nem egy varázslatos szertartás,beavatási ceremónia következménye.
Mindazok,akiket megkereszteltek csecsemőként,de szívükben a pogányság elvei szerint élnek,maradtak pogányok.
(A negatív, direkt trollkodó kommenteket ezentúl figyelmen kívül fogom hagyni. Lehet provokálni, de célt nem érsz el vele.)
12.hozzászólónak: Igen, de ugyanúgy zsákutca, ha katolikus szertartás szerint házasodunk, és az egyik gyerek mégiscsak református lesz. :/ Márpedig szeretnénk, hogy így legyen, és nagyon bízom benne, hogy meg is adatik majd, hogy legalább két gyerkőcünk legyen.
14.hozzászóló: Köszönöm, hogy leírtad helyettem.:)
A keresztelő számomra fontos, én nem tudnám elképzelni, hogy a gyermekem ne legyen megkeresztelve (magyarázkodni pedig nem fogok, hogy miért). Ezzel úgymond elkezdünk neki egy ösvényt kijelölni, felnőtt fejjel pedig majd szíve joga, hogy követi-e ezt, vagy új utakon indul. A vallási és hitbéli dolgok pont azok, amiket nem lehet, és nem is szabad rákényszeríteni egyetlen emberre sem.
16.hozzászólásomhoz:
Minden szülőnek kötelessége gyermekét abban a hitben nevelnie,amiben ő hisz,néha,még szavakkal is.(Minden szónál hatékonyabb a példamutatás.)Ez egyáltalán nem függ össze,a keresztvízzel.Ebbe természetesen beletartozik az is,hogy a református fél reformátusként,míg a katolikus katolikusként neveli gyermekét.Ez nem okoz konfliktust ugyanúgy,mint aki 3-4 nyelven tanítja beszélni gyermekét,a kezdetektől.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!