Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Vallásos a rokonom, vagy sem?

Vallásos a rokonom, vagy sem?

Figyelt kérdés
Évtizedek óta ismerem és nem rég, egy vitában tett kijelentése teljesen lesokkolt, miszerint ő nem is vallásos. Pedig gyerekkorom óta oly nyílvánvalónak tünt. Naponta elmondja, pl. a környezetében levőknek "Isten áldjon meg!", sőt már a köszönésében is ott az Úr neve. Feltünően sokat hivatkozik rá. Ha öröme, vagy bánata van csak Istent szólongatja. Rengeteg istenes szófordulat, szólás, közmondás hagyja el a száját. Ha például mérges, akkor Isten nemi szervét utasítgatja különféle túlerotizált cselekvésekre. Ez szerintem tiszteletlen dolog, de ilyen a szava járása, ha ideges vagy boszankodik. Ha siker vagy szerencse éri, akkor "Hála Istennek!" felkiáltással örvend. Mindennapjait áthatja az Isten. Én nem vagyok se hívő, se istentagadó, egyszerűen nem foglalkozom ilyesmivel és a politika is hidegen hagy. De az említett rokonom, kioktatott nem régiben, hogy ő kommunista, ezért gyűlöli a vallást. Még soha nem láttam ilyennek, teljesen kifordult magából, valósággal őrjöngött. Imára kulcsolt kézzel tiltakozott és sűrűn istenezett. Megijedtem, mert be is fulladt. Sértésnek vette, hogy amióta élek, azóta vallásosnak hiszem. Senkit sem ismerek, aki ennyiszer emlegetné Őt. Akik nem kedvelik, gyakran gúnyolják az istenével, beszólogatnak neki, hogy Isten haragja egyszer utoléri. Nem csak én értem félre, beszélgettem másokkal az incidens után, és mindenki egyöntetűen istenesnek tartja.

2016. nov. 9. 10:24
 1/5 anonim ***** válasza:
Az istenes szófordulatok használata elsősorban a nyelvi szocializációtól függ, nem a vallásosságtól. Sőt, pontosan inkább az szokott kisebb-nagyobb gondot okozni a vallásos embereknek, hogy a spontán kialakult nyelvhasználatukat hozzáigazítsák a vallási előírásokhoz.
2016. nov. 9. 10:36
 2/5 A kérdező kommentje:

Talán ez fontos lehet:

A rokonom hatvan éves, nyugdíjas évei elött vezető pozicíóban dolgozott egy állami szervnél. Férje, és saját gyermeke sosem volt. (Mondjuk, ha belegondolunk, párja attól még lehetett) Munkamániás volt, imádott dolgozni, jelenleg is lelkibeteg, és nem találja helyét a 10 évvel ezelötti kényszernyugdíjazása miatt. A stílusa, megjelenése férfias. (Extra rövid haj, szoknya helyett nadrágok, csomó ruhája férfi ruhadarab, ez latszik is a cimkén és a gomboláson) Nagyjából ennyi.

A konfliktus oka:

Névnapja alkalmából festettem neki egy Jézust ábrázoló olajképet. A művészet a hobbim, máshoz nem is értek. Bár a szüleim kedvéért elvégeztem egy egyetemet, de reményeikkel ellentétben nem csunyultak el a munkàim és nem is utáltam meg az alkotást. Inkább még jobban ragaszkodok hozzá. Azért festettem a rokonomnak, mert mindig festményt (vagy ha szorít a határidő akkor rajzot) adok ajándékba. Ennyi. De a témát nagyon elszúrtam...

2016. nov. 9. 10:46
 3/5 A kérdező kommentje:
Nyelvi kultúra az is, hogy egy színarany kereszt nyakláncot tart a szekrényében és egy pápát ábrázoló kulcstartót? Egyszer nagytakarítást csinált és akkor láttam meg. Természetesen viselkedett, szerinte mindenki tart otthon ilyesmit. Nekem ez furcsa. Lehet vallásos lenne a szive mélyén, csak szégyenlené kimutatni?
2016. nov. 9. 10:49
 4/5 anonim ***** válasza:

Meglehetősen ellentmondásos,hogy sok istentelen folyamatosan emlegeti Isten nevét.

Ha nem hisz benne,miért veszi szájára?

Miért nem a télapót emlegeti?

2016. nov. 10. 04:44
 5/5 anonim ***** válasza:
Netán azt a gólyát,ami szüleinek hozta.
2016. nov. 10. 04:45

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!