Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Azt szeretém megkérdezni,...

Azt szeretém megkérdezni, hogy a keresztények istene megegyezik a zsidók gyilkos istenével szerintetek?

Figyelt kérdés

Szerintem nem.

A zsidók istene megkért valakit(pontosan nem tudom hogy kit) hogy áldozza fel neki a saját fiát, azaz ölje meg. Szerintetek akiben csak szeretet van az kér ilyet? Na most vagy a zsidók istene. Nem isten vagy a biblia hamis.

2016. okt. 30. 23:14
1 2 3 4
 11/32 anonim ***** válasza:
100%

"Pontosan nem tudom miért a hatos a sátán száma de azt tudom hogy a zsidók szombaton a hét 6.napján "nem dolgoznak"."

Csak azt nem tudod, hogy akkoriban nem a hétfővel, hanem a vasárnappal kezdődött a hét.

Ennek sok helyen megvan még a maradványa, többek között az USA-ban is, ahol a mai napig a vasárnappal kezdődik a hét.

[link]

2016. okt. 31. 10:59
 12/32 A kérdező kommentje:
😂😂😂😂😂
2016. okt. 31. 11:00
 13/32 anonim ***** válasza:
100%

Ja, es szerinted a magyar gyilkos nep, hisz a MAGYAR TORVENY TILTJA a gyilkossagot.

Szoval annyira tudatlan vagy, hogy nem tudom, nevesek-e, vagy sirjak, hogy MA LETEZIK ENNYIRE HULYE EMBER A NEMZETEMBEN.

2016. okt. 31. 11:02
 14/32 anonim ***** válasza:
100%

"De ha most valaki azt mondta volna hogy öld meg a fiad szerintem te is elküldted volna a fenébe nem??"

Emlékeim szerint a "keresztenyek istene" (tehát az Újszövetségben szereplő történetekekben szereplő isten) egész konkrétan feláldoztatta a saját fiát, mégpedig elég brutális módon.

Meg mintha az Újszövetségben is, meg manapság is ugyanúgy lennének járványok, természeti csapások, éhínségek, és ezermillió fajta egyéb szenvedés. Csak az Ószövetséggel ellentétben ma már nem teszük ezek mellé külön oda, hogy isten akaratából történnek ezek. De mivel isten elvileg mindenható, és minden az ő akarata szerint történik, ezért a mai árványok meg természeti és egyéb természeti csapások és pl. a bibliai 10 csapás között annyi csak a különbség, hogy az arról szóló leírásokban még nyíltan leírták, hogy ezt bizony a nagyfőnök küldte.

Márpedig ha te nagyon leegyszerűsített felfogásoddal állunk hozzá, akkor egy olyan isten, "akiben csak szeretet van", az nem tesz ilyet, tehát a "keresztények istene" ezek szerint nem isten.

2016. okt. 31. 11:50
 15/32 anonim ***** válasza:
100%

Húú b+...

Most olvastam el a korábbi hsz-eket, és ez a 6. napos agymenés nagyon ütött.

Kérdező: te most a 12. válaszodban önirónikus módon magadon nevettél ennyire, rádöbbenve, hogy mekkora hülyeséget sikerült összehordanod, vagy azon nevetsz, hogy milyen jót trollkodtál, vagy tényleg ne adj isten te ezt nem csak elsőre gondoltad komolyan, de továbbra is így vagy vele?

2016. okt. 31. 11:58
 16/32 2*Sü ***** válasza:
100%

> Jahve nem hazúg az tuti!

Ezt miből gondolod? Amúgy az Ábrahámmal történt esetben nem volt hazug. Megkérte valamire, hogy lássa, teljesíti-e. A hazugság valamilyen olyan kijelentés, ami nem felel meg a valóságnak. Itt ilyen nem történt.

Viszont a Bibliában van számos ellentmondás. Például Isten rendszeresen kér olyat emberektől, vagy tett maga is, ami ellentétben áll a tízparancsolattal. Vagy a Biblia az egyik mondatban állít valamit, a másik mondatban meg valahogy az ellenkezőjét lehet kiolvasni. Pl.: „Mert én, az Úr, meg nem változom” (Mal. 3,6), viszont „Megbáná azért az Úr, hogy teremtette az embert a földön, …” (1 Móz. 6,6.7), „és megbáná az Isten azt a gonoszt, a melyről mondá, hogy végrehajtja rajtok, és nem hajtá végre.” (Jón. 3,10)

De nem gondolom, hogy ez probléma. Minden bibliai történet valamiféle erkölcsi tanulságot ír le, önmagában értelmezendő. Kicsit olyan ez, mint a közmondások. Számos közmondásunk van, akiknek ellenkező az értelmük. Például: Lassan járj, tovább érsz, de amit ma megtehetsz ne halaszd holnapra. Türelem rózsát terem, de jobb ma egy veréb, mint honlap egy túzok. Addig nyújtózkodj, ameddig a takaród ér, de ha rövid a karod, told meg egy lépéssel. Ezeknek nem az az értelmük, hogy egy mindenre általánosan ráhúzható igazságot írjanak le. Adott esetben egy adott hozzáállás, más esetben más hozzáállás a helyes. Az igazi bölcsesség, megtalálni azt a közmondást, ami az adott esetre vonatkoztatva helyes.

> Nem azt mondta a zsidóknak hogy ő teremtette őket hanem azt hogy ő választotta ki őket.

Ez érdekes kérdés. Isten nem sok emberhez szólt a Bibliában. Általában vagy angyalok voltak a hírvivők, vagy próféták, akik Istentől ihletett állapotban mondták azt, amit. Mindenesetre a Bibliából az olvasható ki, hogy az egész világot, benne minden embert Isten teremtett. Az más kérdés, hogy a sokféle népcsoportra szakadt emberiségből Isten a zsidókat választotta ki. A kettő nem zárjai ki egymást.

> Sajnos a bibliából sok kinden kimaradt.

Ez csak részben igaz. De a helyzet jóval bonyolultabb annál, hogy itt kifejtsem. Itt javarészt ószövetségi kérdéseket feszegetünk, amik azért javarészt változatlan formában adódtak tovább,és kerültek bele a Bibliába. Az Ószövetség egy az egyben átvette a Tórát, illetve más zsidó iratokból is emelt át részben vagy egészben írásokat. Az Újszövetség ennél jóval bonyolultabb kérdéskör, de a mi témánk szempontjából ez most kevésbé lényeges.

> Pontosan nem tudom miért a hatos a sátán száma

Nem a hatos, hanem a 666 szám. Másrészt ez nem a Sátán, hanem a Fenevad száma. (Mivel több fenevad is van a Jelenések könyvében, eléggé kérdéses, hogy ezt az Antikrisztussal, vagy annak egy „szolgájával” azonosítjuk.) De itt hozzá kell tenni, hogy a korai kereszténység abban hit, hogy Jézus második eljövetele záros határidőn belül megtörténik, még az ő életükben. A legelterjedtebb értelmezéshez azt kell tudni, hogy a héber ábécében minden betűnek van számértéke. Így egy névnek, szónak is van számértéke (a benne található betűk összege). A 666 valószínűleg Néró császárt jelenti itt.

> de azt tudom hogy a zsidók szombaton a hét 6.napján "nem dolgoznak".

Ez sem igaz ebben a formában. A zsidók a hét hetedig napján nem dolgoztak. Akkor a hét még a mai vasárnapnak megfelelő nappal kezdődik. Angolszász területeken például a hét még mind a mai napig vasárnappal kezdődik. Lásd: [link] , [link] . A naptári napok nevei is ezt erősítik meg. A hét napjait az asztrológiai értelmű bolygókról neveztél el amiben a Nap és a Hold is bolygónak számít. A vasárnapot a Napról nevezték el (Sunday, Sonntag), a hétfőt a Holdról (Monday, Montag, Lundi), a többi napot a többi bolygóról. Lásd: [link]

Logikus, hogy ha a bolygókat akarod felsorolni, akkor a legjelentősebbtől indulva haladsz a legmarginálisabb felé. Nap, Hold, többi bolygó

Még egy adalék: A nap sem éjféltől éjfélig tartott, hanem napnyugtától napnyugtáig. Azaz a szombat valójában a pénteki napnyugtától a szombati napnyugtáig terjedő időszak.

Már most Jézus pénteken halt meg a kereszten. „Márk 15.42 És mikor immár este lőn, mivelhogy péntek vala, azaz szombat előtt való nap, ”. Másnap – szombaton – a pihenőnapon Jézus is „pihent”, és a hét első napján támadt fel: „Márk 16.1. Mikor pedig elmúlt a szombat, Mária Magdaléna, és Mária a Jakab anyja, és Salomé, drága keneteket vásárlának, hogy elmenvén, megkenjék őt.

2. És korán reggel, a hétnek első napján a sírbolthoz menének napfelköltekor.”

Szimbolikusan teljesen jó a kép. Jézus a teremtés befejezésének napján halt meg, és a hét első napján támadt fel. Szimbolikusan ez azt jelenti, hogy a halála lezárta a hetet és egyben a teremtés korát, a feltámadása egy új ciklus kezdete kicsiben is a hét napjait nézve is, meg nagyban is egy új korszak kezdete is.

Viszont emiatt a keresztények a vasárnapot tartották szent napnak. Az későbbi fejlemény, hogy ne az ünnepnappal, pihenőnappal induljon a hét, a hét kezdőnapját áttették hétfőre. De ahogy írtam, ezt nem minden ország vette át.

2016. okt. 31. 12:11
 17/32 A kérdező kommentje:

Még 1 kérdés.

Jézus beszélt magyarul vagy valami magyar rokonságba lévő nyelven?

Ezt azért kérdezem mert amit most fogok irnibaz csak magyarul értelmes más nyekven nem.

Jézus mondata az utolsó vacsorán: ez az én testem, ez az én vérem. Test+vér=testvér.

Ez nagyon megdogott. Hisz mindhatjuk a "testvéreivel" vacsorázott.

2016. okt. 31. 12:22
 18/32 2*Sü ***** válasza:
100%

> De istenben csak jóság van és szeretet.

Valaki egyszer összeszámolta – már amennyire lehetett, mert pl. nem lehet tudni, hogy hány elsőszülöttet pusztított el Isten Egyiptomban –, hogy hány embert ölt meg Isten. A becsült szám mindenesetre több, mint kétmillió. Érdekességképpen, a gonosz és gyűlöletes Sátán számlájára csak tíz ember halála írható.

De csak ha az özönvíz történetét nézzük, te el tudod képzelni, hogy az egész világon csak és kizárólag Noé és családja voltak azok, aki nem érdemelték meg a halált? Ha mégis így volt, akkor megölhette volna őket egyenként, ha ő mindenható és tökéletes, és nem kellett volna „bedarálni” milliónyi, milliárdnyi állatot, akiknek nincs lelkük, ergo bűnösök sem lehetnek.

De az Újszövetségben is voltak esetek. Pl. ott van Anániás és Safira esete, akik eladták a birtokukat, és az így kapott összeget az apostolok lábai elé tették. A bűnük összesen annyi volt, hogy az összeg egy részét félretették. Ezért hát holtan estek össze.

> Ő tökéletes.

Ez megint csak cáfolható a Biblia szavaival is. Pl. Isten mindenható?

„Vala pedig az Úr Júdával, és kiűzé a hegység lakóit; de a völgy lakóit nem lehetett kiűzni, mert vasszekereik voltak” (Bir. 1,19)

Tehát holmi vasszekerek ellen tudtak állni Isten kiűzésének.

„És monda: Bocsáss el engem, mert feljött a hajnal. És monda Jákób: Nem bocsátlak el téged, míg meg nem áldasz engemet.

És monda néki: Mi a te neved? És ő monda: Jákób.” 1Móz. 32,26―32,27

Isten mindenható, de nem tudja hogy hívják Jákóbot. Az azért eléggé sajátos…

~ ~ ~

Tehát ez csak valamiféle közmegegyezéses, dogmatikus naiv kép, amit még maga a Biblia sem támaszt alá.

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

De visszatérve az eredeti kérdéshez: „…a keresztények istene megegyezik a zsidók gyilkos istenével szerintetek?”

A kereszténység kezdetén óriási vita volt abból, hogy meg lehet-e, meg szabad-e keresztelni valakit, aki előtte nem tér át a zsidó hitre. Mert hogy kezdetben a kereszténység kvázi a zsidók vallásának egy irányzata volt, kvázi úgy viszonyult a kereszténység a zsidó valláshoz, mint ahogy a reformátusok viszonyulnak a romai katolikusokhoz. A vitát Pál „apostol” zárta le azzal, hogy igen, meg lehet keresztelni azokat is, akik előtte nem tértek át a zsidó valláshoz. Viszont cserébe neki köszönhető, hogy a Bibliának ma van egy Ószövetség része, hogy a zsidó vallást kvázi beemelte a kereszténységbe. Ő egyébként érdekes személy volt, bár áttért a kereszténységre, de a Szentírást eléggé rabbinisztikus módon értelmezte. Tehát kvázi keresztény rabbinak lehet nevezni.

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

> Jézus beszélt magyarul vagy valami magyar rokonságba lévő nyelven?

Semmi nem utal rá. Én a magam részéről ezt orbitális baromságnak tartom. Én magyar vagyok, büszke a magyarságomra. Néptáncosként pontosan értem, mi a kultúránk igazi értéke. De azt is látom, hogy más kultúrák sem értéktelenebbek, pusztán mások. A mi feladatunk magyarként az, hogy azt vigyük tovább a világban, aminek a továbbvitelére mi lettünk kiválasztva. Kányádi Sándor fogalmazott valahogy úgy, hogy a magyar Isten kiválasztott népe. Isten arra választotta ki a magyar népet, hogy azt vigye tovább, amit csak a magyar nép tud továbbvinni. Ugyanígy a szlovák, a román, a zsidó, a cigány is Isten kiválasztott népe, hogy ők meg azt vigyék tovább, ami az ő saját értékük.

Az, hogy valaki büszke a magyarságára, hogy látja a saját kultúrájának azon értékeit, amit a többi nép meg sem közelít, az nem valami ellen, hanem valamiért van. De ez az adott dologra vonatkozik, nem a teljes népre. Ez nem verseny, nem jobb vagy rosszabb egyik nép sem a másiknál.

Én megélem a magyarságomat, a gondolkodásomban, életmódomban. Így semmi szükségem arra, hogy ezt demonstráljam. Nem öltözök ősmagyar viseletbe, mert nem ettől vagyok vagy leszek magyar. (Na jó, egy tarisznyám van, mert praktikus, illetve vannak azért népies ruhadarabjaim, de csak megfelelő alkalommal kerülnek ezek elő.) De nem vetem meg mondjuk a pizzát, vagy néhanapján egy sajtburger is belefér a McDonald'sban.

De vannak, akik nem igazán élik meg belül a magyarságukat (a mi korunkban, ahol kvázi ugyanazt esszük, ugyanazt az életmódot folytatjuk, ugyanazokat a híreket olvassuk, ugyanazokat a tévéműsorokat nézzük, mint bármelyik más nemzet tagjai, nehéz is ez). Ők külsőségekhez ragaszkodnak, meg ahhoz, hogy valahogy valami nagy és magasztos dolog részei legyenek, mert nem élik meg, hogy részesei már ennek. Ők azok, akik muszájnak érzik, hogy a magyar nép legyen a legősibb nép, a legnemesebb nép, hogy Jézus is magyar volt például. Persze ehhez keresnek mindenféle „bizonyítékot”, csak ezek nem igazán állják meg a helyüket egy objektív vizsgálat során.

> Test+vér=testvér

Igen, ez elég kifejező szó a magyar nyelvben. De nem sok köze van a kereszténységhez, Jézushoz. Más kultúrákban is fontos szimbolikával rendelkeznek. A test az anyagot jelenit, a vér az életet. A testvér nagyon jól kifejezi, hogy a testük anyaga és az életük is közös tőről fakadnak. De más téren meg nem annyira jól fejezi ki a magyar magát. Ez egyébként a Biblia fordításánál is gondot okoz, mert amíg a héberben, vagy akár a görög, latin nyelven van valamire három szó, aminek eltérő jelentése van, addig egy másik nyelvben – így a magyarban is – az adott dologra csak egy kifejezés van, ami elmossa a jelentések árnyalatnyi különbségeit.

> Hisz mindhatjuk a "testvéreivel" vacsorázott.

Mármint Jézus? Nem a testvéreivel, hanem a tanítványaival. Oké, rá lehet húzni a testvér szót is, ha abból indulunk ki, hogy mindannyian Isten gyermekei vagyunk, de ez azért eléggé önkényes szóhasználat, még ha van is alapja.

2016. okt. 31. 13:05
 19/32 A kérdező kommentje:

Minden rossz a gonosztól.

Minden jó istentől származik.

Szóval nem hiszem el azt hogy isten volt az aki az újszülötteket megölte kedves előttem szóló.

2016. okt. 31. 13:10
 20/32 A kérdező kommentje:

Isten miért pusztitaná el özönvízzel azt amit teremtett?

Segített noénak, szólt neki hogy építsen bárkat és mennyen fel a hegyre hogy tülélje az állatokkal együdt.

Nekem ez a véleményem.

2016. okt. 31. 13:12
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!