Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Melyik vallás ismeri el a...

Melyik vallás ismeri el a szellemek létezését?

Figyelt kérdés

Aktuális téma, mert jön a Halloween :D

Légyszi ne azt írjátok, hogy az ördög meg a dzsinn alakváltó, konkrétan azt kérdem, melyik vallás ismeri el a holtak szellemeinek a létezését.

2016. okt. 30. 13:19
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
Talán a katolicizmus, de nem biztos...
2016. okt. 30. 13:38
 2/16 anonim ***** válasza:
Konkrétan a kereszténység is. Hiszen külön tiltja is az ilyen cselekedeteket, okkultizmusnak tekinti.
2016. okt. 30. 13:40
 3/16 A kérdező kommentje:
Megidézni bűn, de ha pl vhogy magàtól jön?
2016. okt. 30. 13:54
 4/16 anonim ***** válasza:
85%
Sintó?
2016. okt. 30. 14:04
 5/16 anonim ***** válasza:

A keresztény tanítás szerint az embernek van halhatatlan szelleme, illetve ezt szokták léleknek is nevezni.

Ez azonban a test halála után nem sokkal (az ortodox hagyomány szerint a harmadik napon) végleg eltávozik a földről a másvilágra (a mennybe vagy a pokolba) és onnan soha nem tér vissza.

Szellemek tehát vannak, de nem a földön és nem is idézhetők meg. A halottidézést, szellemlátást meg a kísértethistóriákat a kereszténység alaptalan babonának tartja. (És mint babonaságot tiltja a szellemidézést, asztaltáncoltatást meg a mindenféle spiritualista szeánszokat.)

A legtöbb tételesen megfogalmazott világvallás szerint sem lehet a holtak szellemével sehogy sem kapcsolatba lépni.

Viszont a legtöbb törzsi vallás szerint ez lehetséges.

2016. okt. 30. 14:04
 6/16 anonim ***** válasza:
Jézus démont is üzött ki emberböl.
2016. okt. 30. 14:12
 7/16 A kérdező kommentje:
A 4.nek ment a zöld kéz
2016. okt. 30. 14:18
 8/16 anonim ***** válasza:

# 4

A sintó "szellemei" (japánul kamik), azok teljesen mások, nem a holtak szellemei.

Kamijuk növényeknek, köveknek, vizeknek, különleges szépségű természeti helyszíneknek lehetnek. Ilyenféle "szellemeket" a nyugati kultúrkör egyáltalán nem is ismer, talán még a görög mitológia nimfái állnak hozzá legközelebb.

# 6

A démonok bukott angyalok, szintén nem a holtak szellemei.

2016. okt. 30. 14:25
 9/16 anonim ***** válasza:
100%
#8 Igen tudom, viszont találkoztam már olyannal, hogy az őseik szelleme előtt is áldoztak. Most hirtelen gagyi példa jutott eszembe, most jelent meg nemrég a Kubó mese, abban is valami ilyesmiről van szó. Természetvallásoknál vagy ősi pogány vallásoknál már futottam ilyesmikbe, de nem vagyok szakértő, ezért írtam a sintó után a kérdőjelet. :)
2016. okt. 30. 17:06
 10/16 anonim ***** válasza:

# 9

Ja, stimmel a kérdőjel, és tulajdonképpen jogos a kérdés, én is adtam rá zöldet :)

Az ősök szellemének való áldozás a sintóban az valami érdekes módon már a buddhizmus hatására alakult ki. Ami azért érdekes, mert ha szigorúan vesszük, a buddhizmusban sincs ilyen, de a két vallás találkozása mégis ezt hozta ki, valóban.

2016. okt. 30. 17:17
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!