Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Hogyan írjak hitvallást?

Hogyan írjak hitvallást?

Figyelt kérdés

Konfirmációra szükséges, de nem tudom hogy kezdjek neki, mi mindennek kéne benne lennie. Adjatok, kérlek, tippeket!

Köszönöm előre is!

15L

2010. ápr. 21. 13:14
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
3%
Csak írd le, hogy szemet húnysz fölötte, hogy Isten milliókat ölt meg, és további milliók megölésére szólította fel a népét, és hogy törvénybe foglalta a szüleikre rosszat szóló gyermekek halálbüntetését. Írd le, hogy nem érdekelnek a Biblia ellentmondásai, nem gondolkodsz rajtuk és ezek ellenére sem kérdőjelezed meg az igazságukat. Írd le, hogy hiszed, hogy Isten minden szörnyű tette ellenére is jó, emberbarát és szerető, és hogy bár a tettei nyomán Sztálinhoz és Hitlerhez mérhető, téged ez egyáltalán nem zavar, hiszen Istennek mindent szabad.
2010. ápr. 21. 13:24
 2/14 anonim ***** válasza:
93%

Bár nem sokat értek hozzá de én így csinálnám

- Imádkozzál előtte egyet

- Kezdj neki spontán egy piszkozatnak, írd le hogy neked mit jelent, mi a fontos benne, hogy éled meg

- írd le hogy te egyes problémákat hogy oldottál/oldanál meg hited alapján

- ami értelmes ötlet azt rendezd össze

- aztán írd le a végleges verziót

Tömören ennyi, közben úgyis majd alakul. De mondom nem sokat értek hozzá mivel katolikus vagyok és tőlem ilyet még nem kért senki se.

Remélem valamennyit segít.

2010. ápr. 21. 13:25
 3/14 A kérdező kommentje:
Utolsónak köszönöm. :)
2010. ápr. 21. 13:29
 4/14 anonim ***** válasza:
23%
Tehát nem olvastad a Biblia kényesebb részeit. Így könnyű hinni. :D
2010. ápr. 21. 13:35
 5/14 anonim ***** válasza:
67%
A Bibliának nincs kényes része -.-
2010. ápr. 21. 13:37
 6/14 anonim ***** válasza:
37%

13:37 - Csak nagyjából az egésze... De hogy csak két gyöngyszemet mutassak:

Mózes II. könyve:21:17 A ki szidalmazza az ő atyját vagy anyját halállal lakoljon.

Márk Evangéliuma:11:23 Mert bizony mondom néktek, ha valaki azt mondja ennek a hegynek: Kelj fel és ugorjál a tengerbe! és szívében nem kételkedik, hanem hiszi, hogy a mit mond, megtörténik, meg lesz néki, a mit mondott.

Az elsőt nem kell kommentálni. A második pedig azt mutatja, hogy egy igazi keresztény sincs a Földön, mert ilyesmire mindeddig nem volt képes a legbuzgóbb hívő sem.

2010. ápr. 21. 13:50
 7/14 anonim ***** válasza:

Hát ööö... kéne látni az eredeti szöveget, és annak a lehetséges fordításait. Egyébként meg a kereszténység lényege nem az, hogy hegyeket ugrasszunk a tengerbe, és ezzel eldicsekedjünk, hanem az, hogy olyan dolgokat cselekedhessen általunk Isten, amik a teremtett világ javára válnak.

Egyébként egyes ember nézőpontjából mindig lesznek ellentmondásos dolgok, bármiben. ("Eywa nem segít senkinek senki ellen, Jake. Mindenek anyja az életet védi, nem minket." - házi feladat: honnan van az idézet?)

2010. ápr. 21. 14:05
 8/14 anonim ***** válasza:
91%

Én, N. N. erős hittel hiszem és vallom egyenkint és összesen mindazt. amit a római anyaszentegyháztól elfogadott hitvallás magában foglal. Tudniillik: Hiszek egy Istenben, mindenható Atyában, mennynek és földnek, minden látható és láthatatlan lénynek Teremtőjében. És az egy Úr Jézus Krisztusban, Isten egyszülött Fiában, aki az Atyától minden idő előtt született, mint Isten Istentől, világosság világosságtól, igaz Isten igaz Istentől; aki született és nem alkottatott; aki az Atyával egylényegű és aki által minden lett; aki miérettünk emberekért s a mi üdvösségünkért mennyekből alászállott és a Szentlélektől Szűz Máriának méhében testet vett magára és emberré lett; aki Poncius Pilátus alatt miérettünk megfeszíttetett, szenvedett és eltemettetett; .aki harmadnapra az Írás szerint föltámadott; és aki fölment a mennyekbe, ül az Atyának jobbján és ismét el fog jönni dicsőséggel ítélni eleveneket és holtakat s országának nem leszen vége. És az elevenítő Szentlélek Úristenben, ki az Atyától és Fiútól származik, kit az Atyával s Fiúval együtt imádunk és dicsőítünk, ki a próféták által szólt. Hiszem az egy, szent, katolikus anyaszentegyházat. Vallom az egy keresztséget bűneink bocsánatára. És várom a halottak föltámadását s a jövendő örök életet. Amen.

Az apostoli és egyházi hagyományokat, valamint ugyanennek az anyaszentegyháznak egyéb szokásait és rendeleteit helyeseknek tartom és szilárdul elfogadom. A Szentírást is azon értelemben veszem, melyben vette és veszi az anyaszentegyház, melyet illet a Szentírás igazi értelme és magyarázata fölött ítélni; nem is akarom másképp érteni és magyarázni, mint a szentatyák egybehangzó értelmezése szerint. Azt is vallom, hogy az újszövetségnek valóban és tulajdonképpen hét szentsége van, melyeket a mi Urunk Jézus Krisztus rendelt, és amelyek, ha egyenkint nem is szükségesek mindenkinek, általában az emberi nem üdvösségére mégis szükségesek: t. i. a keresztség, a bérmálás, az Oltáriszentség, a penitenciatartás, az utolsó kenet, az egyházi rend és a házasság. Hiszem, hogy ezek kegyelmet közölnek és hogy a keresztséget, bérmálást és egyházi rendet szentségtörés nélkül ismételni nem lehet.

A katolikus anyaszentegyháznak az elsorolt szentségek ünnepies kiszolgáltatásánál bevett és jóváhagyott szertartásait is helyeslem és elfogadom.

Vallom egyszersmind azt is, hogy a szentmisében igaz, valóságos és engesztelő áldozat mutattatik be Istennek az élőkért és a holtakért, hogy a legméltóságosabb Oltáriszentségben a mi Urunk Jézus Krisztus teste és vére, lelkével, istenségével és emberségével együtt igazán, valóságosan és lényegesen jelen van, hogy a kenyérnek egész lényege testté, a bornak egész lényege vérré változik, mely átváltozást a katolikus anyaszentegyház átlényegülésnek nevez. Azt is vallom, hogy csupán az egyik szín alatt is osztatlanul az egész Krisztus és valóságos szentség vétetik.

Állhatatosan bizonyosnak tartom, hogy van tisztítóhely és az ott levő lelkeken a hívek könyörgései segítenek. Hasonlóképen hiszem, hogy a Krisztussal együtt uralkodó szenteket méltó tisztelni és segítségül hívni; hogy ők könyörögnek érettünk Istennél; hogy az ö ereklyéiket tisztelet illeti.

A leghatározottabban állítom, hogy Krisztusnak és a mindenkoron szűz Istenanyának, valamint egyéb szenteknek képeit méltó és üdvös kegyelettel őrizni, irántuk kellő tiszteletet és becsülést nyilvánítani. Erősítem, hogy Krisztus az anyaszentegyháznak hatalmat adott búcsúk engedélyezésére s ezeknek használata a keresztény népnek igen üdvös.

A katolikus és apostoli római anyaszentegyházat minden egyház anyjának és tanítójának ismerem el és a római pápának, szent Péter apostolfejedelem utódjának s Jézus Krisztus helytartójának esküvéssel ígérek igaz engedelmességet.

Úgyszintén kételkedés nélkül elfogadom és vallom mindazt, amit a szent törvények és az egyetemes, főképpen a tridenti és vatikáni szent zsinatok tanítottak, határoztak és kijelentettek, kivált a római pápa főségéről és tévedéstől mentes tanítóhivataláról; egyben pedig ami ezekkel ellenkezik és bárminemű eretnekséget, melyet az anyaszentegyház elítélt, elvetett és kárhoztatott, azt én is elítélem, elvetem és kárhoztatom. (Az áttérő itt az evangéliumra teszi a két ujját.) Hogy ezt az igaz katolikus hitet, mely nélkül senki sem üdvözülhet, s amelyet most önként vallok és igazán tartok: sértetlenül és tisztán akarom Isten segítségével életem utolsó leheletéig állhatatosan megőrizni s vallani, és hogy alattvalóimmal, vagyis, akiknek gondozása hivatalom szerint engem illet, amennyire tőlem függ, meg fogom tartatni, taníttatni és hirdettetni. Ezt ígérem, fogadom és esküvel erősítem. Isten engem úgy segéljen és Istennek ezen szent evangéliuma.

2010. ápr. 21. 14:27
 9/14 anonim ***** válasza:
Azt gondold végig, hogy MIÉRT akarsz konfirmálni. Írd le. Az a te hitvallásod.
2010. ápr. 21. 14:54
 10/14 anonim ***** válasza:

barátunknak aki szerint van kényes része:

Ahelyett hogy egy hitvallásos kérdéshez hozzárakod a magad téveszméit, inkább kérdezz rá a valláskritika részben.

Amúgy az utóbbi válaszok közül tényleg épkézláb az, hogy leírod miért akarsz konfirmálni.

2010. ápr. 21. 15:35
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!