Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Böjt idején ehető a fehér...

Böjt idején ehető a fehér hús? Lehet csirkét enni? A tengeri teknős nem hús hanem hal?

Figyelt kérdés

Én azt hittem,hogy ilyenkor semmilyen húst nem szabad enni és amikor találkoztam azzal,hogy halat szabad akkor nem értettem,hogy a hal miét nem számít húsnak.

Most érdekesebbel találkoztam:

A tengei teknős nem hús hanem hal?

A teknősnek fehér a húsa, ami miatt a katolikus egyház szerint halnak minősül, és böjt idején engedélyezi a fogyasztását

[link]

Azért minősül halnak,mert fehér húsa és a hal ugye ehető böjt idején.

Na most a csirkének is fehér a húsa tehát akkor az is ha és ehető böjt idején a Vatikán szerint?

Itt kanyarodnék vissza oda,hogy a hal miért nem hús?

Egy állatot esznek meg az emberek!

Lehet,hogy minden csak kibúvó a szabályok alól és az emberk keresik a kiskapukat?

2016. aug. 29. 23:10
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
Kerdezo egyetertek veled, annyi korrekturaval, hogy ramadankor nem napkeltetol napnyugtaig nem esznek, hanem a fajr ima utan (ez Magyarorszagon iden kb. 1:50, napkelte pedig 4:50 koruli percekben van), napnyugtaig, szoval ez kb. iden 1:50-20:40-ig nem ehettel, illetve ihattal semmit. Utana pedig nem habzsi-dozsi hanem megvan mondva mivel ajanlott megtorni a bojtot (hogy ki mit tart be az mas kerdes :D). Hizni meg aztan vegkepp nem nagyon szoktak ez ido alatt.
2016. aug. 30. 12:02
 12/18 anonim ***** válasza:

az Iszlámban kifejezetten erény, hogy böjt alatt abban az időszakban amikro lehet enni akkor rögtön egyyenek, sokfélét, és bőséggel, valószínűleg ennek egészségügyi okai lehetnek

a kereszténységben sem a céltalan szenvedés okozása a lényeg, hanem az egyszerűség, a fennmaradtó pénzt el kell adományozni

ezen kívül nem illik mulatozni, inni, bárkivel konfliktusba kerülni még ha nagyon den agyon úgy érzed igazad van sem stb stb

szóval a legkevésbé sem arról van szó, hogy néhány étkezési előírást be kellene tartani, igaz hogy néhányan szeretik ezt kiforgatni, de attól még nem ez az alapelv

van néhány étel ami megengedett és nekünk olyan egzotikusnak tűnik, pl rovarok, esetleg rákok, de a földözi tenger partján(ahol az ókorban ezeket za engedményeket megállapították) az az étel szemete, simán a parton lehet szedni, kb mintha itt az utcára kilógó cseresznyefáról lehullott rothadó cseresznyéről beszélnénk

tehát ne úgy képzeljétek el ,hogy böjt alatt minden ortodox rákot és tintahalat eszik a legexkluzivabb éttermekben és minden katolikus kétpofára zabálja a tengeri teknőst, ugyanis sokkal fontosabb, hogy a böjt végére maradjon "felszabadult" pénz amit eladományoz

egyébként meg had kérdezzek vissza, ez egy kérdés vagy egy kötekedés? Nagyon gratuláltok egymásnak hogy hú de frappáns hú de odaszólt, vártok is választ a kérdésre, vagy elég ha elismerjük ,hogy szép nagyot anyáztatok, ügyesek vagytok ,megkaphatjátok a kekszeteket?

egyébként meg mindenki nyavajog, hogy jajj az olyan könnyű, tényleg az? A nyugati kultúrkör egyik fő problémája az elhízás, és rengetegen élnek abból hogy csodaszereket kínálnak, pedig KÖNNYŰ lefogyni, tapasztalatból mondom én egy hízékony alkat vagyok, oda kell figyelnem mikor és mennyit és mit eszek, de bárki képes lenne lefogyni, nagyon egyszerű étkezési szabályokat kell betartani meg egy picit sportolni, soha nem voltam éhes, soha nem volt a kajám ízetlen, nem kelett semmiféle csodaszert szednem, mégis simán lefogytam, és ezt bárki megtehetné, de az emberek döntő többsége ne mteszi, akkor az ennél sokkal nehezebb böjtött megcsinálni az is olyan nevetségesen könnyű lenne? Mot az átlagról beszélek, nem mondjuk egy olyan vegánról aki ideje nagyrészét azzal tölti hogyan kerülje el az életmodjából adódó hiánybetegségeket, ilyen recepteket gyűjt, stb stb

2016. aug. 30. 12:46
 13/18 anonim ***** válasza:

Katolikus szempont:

A teknős jöhet, a csirke nem.

2016. aug. 30. 12:50
 14/18 anonim ***** válasza:
Láttam embereket,akik azt mondják,hogy a vallás 101 % szabadságot ad XDDDDD (csak akkor ha önmegtartóztatod magad eleget!!!)
2016. aug. 30. 12:50
 15/18 anonim ***** válasza:

Mivel nem csak a keresztényeket ,hanem a muszlimokat is be taggelted...

Zsidó szemszögből:

Böjtkor tilos ételt enni és inni is csak negyed óránként lehet (kivéve jóm kippurkor ,akkor még a szájunkat is tilos nedvesíteni).

De vannak hosszú böjtök. Pl. amikor valaki az ókorba názir fogadalmat tett ,akkor nem ehetett/ihatott semmi szőlőset. + Manapság a 3 gyászos héten az utolsó tisá be'áv (év legnagyobb gyásznapja) előtti szombat utáni és tisá be'áv között időszakba tilos húst enni és bort inni (kivéve szombaton + a hal nem számít húsnak). De igazából más is tartozhat a böjthöz... Pl. ómerszámlálás első 33 napjában tilos borotválkozni,hajat vágni,táncolni és zenét hallgatni (csak accapellát szabad vagy lassú,nem-vidám dalokat ,persze vannak kivételek pl. depresszióval élők fel vannak mentve ez alól)...stb

Tömören ennyit erről.

2016. aug. 30. 13:33
 16/18 Andizsuzsi ***** válasza:
A katolikus böjt nem a habzsi-dőzsiről szól. Étkezésben megszorítás, hogy a fentiek mellett napi 3 étkezést engedélyez, ebből egyszer lehet jóllakni (nem pukkadásig enni), a másik kettő kisétkezés. Az étkezési megszorítás mellett pedig egyéb élvezetektől is illik tartózkodni. (a kisétkezés nem habostorta, cigarettáról, édességről, alkoholról és egyéb káros szenvedélyekről lemondás stb.)
2016. aug. 30. 13:46
 17/18 szp72 ***** válasza:

A helyzet az, hogy a böjti fegyelem az évszázadok során mindig változott. A böjti szokásokat, előírásokat a különféle kivételekkel együtt sokszor úgy vették át máshol más népek, hogy igazából ott semmi sem indokolta.

A böjt alapvetően önmegtartóztatás. A hústól való tartózkodás alapvetően a jó falatoktól való tartózkodást jelentett. A hal azért volt kivitel, mert Itáliában ahol és amikor ez a szabály született, ez volt a napi átlagos és alapvető ennivaló, tehát nem számított ínyencségnek, sőt olyan alapvető élelem volt, hogy nem volt tanácsos a fizikai dolgozóktól megvonni.

Ez a kivétel aztán később átment a csigára, a békára, a rákra, a teknősre, mondván, hogy ezek halszerű állatok, noha eredetileg nem a halszerűség volt a kivétel lényegi oka. Régen azért elég komolyan böjtöltek és dolgoztak, igazából ezek a húsok egyfajta enyhítések voltak a keménységben, amolyan félig ünnepi félig böjtös ételek.

Például sokan tartják még a karácsony szentesti halvacsorát. E szokás onnan ered, hogy régen az éjféli miséig tartott a böjt, de mégis valami finomabbat, valami ünnepibbet akartak enni.

Manapság amikor hús nélkül is lehet jókat enni, s nincs is akkora fizikai igénybevétel, s a kötelező böjti fegyelem is minimális, már abszolút nincs jelentősége ezeknek a kivételnek. Ha valaki netán úgy tartaná meg azt az 1-2 napos kötelező szigorú böjti napot, hogy kedvenc halételeit vagy a méregdrága homár étkeket fogyasztja az nem hiszem, hogy bármit is megértett a böjt lényegéből.

2016. aug. 30. 14:58
 18/18 anonim ***** válasza:
Szerintem ez olyan dolog, hogy aki vallásos, az tartja, aki nem, az nem. Ismerek olyat, aki tartja a 40 napos böjtöt, olyat, aki nagypénteken nem eszik húst, és olyat is, aki az egészet egy az egybe letojja, és mindennap húst eszik hússal, mert azt vallja, hogy kell neki(konkrétan pl. anyósom-apósom nehézfizikai munkát végeznek napi 12 órában minden istenáldott nap, és ezt nem bírnák enélkül, mert ehhez szoktatták magukat hozzá, hogy húst hússal, meg mert persze megtehetik,mert ketten 3000€-t keresnek havonta)
2017. ápr. 14. 19:23
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!