Böjt idején ehető a fehér hús? Lehet csirkét enni? A tengeri teknős nem hús hanem hal?
Én azt hittem,hogy ilyenkor semmilyen húst nem szabad enni és amikor találkoztam azzal,hogy halat szabad akkor nem értettem,hogy a hal miét nem számít húsnak.
Most érdekesebbel találkoztam:
A tengei teknős nem hús hanem hal?
A teknősnek fehér a húsa, ami miatt a katolikus egyház szerint halnak minősül, és böjt idején engedélyezi a fogyasztását
Azért minősül halnak,mert fehér húsa és a hal ugye ehető böjt idején.
Na most a csirkének is fehér a húsa tehát akkor az is ha és ehető böjt idején a Vatikán szerint?
Itt kanyarodnék vissza oda,hogy a hal miért nem hús?
Egy állatot esznek meg az emberek!
Lehet,hogy minden csak kibúvó a szabályok alól és az emberk keresik a kiskapukat?
ennek alapvetően történelmi okai vannak, eredetileg ne msi húst nem szabad enni hanem olyasmit amihez meg kell ölni egy állatot ,tehát a velő is "hús" és a zsigerek is "hús"
egyes esetekben pedig valamit ki kell mondani, hogy azt most szabad e vagy sem
de nem is ez a lényege, hogy egy rendszert betarts, ha te rengeteg tengeri teknőst ehetnél ,de úgy érzed ez ellent mond a böjt szellemének akkor jobb nem enni azt a rengeteg tengeri teknőst
Halak között is van fehér húsú, meg vörös húsú, de ez teljesen más kérdés, nem ettől függ a böjt.
A böjtben az úgynevezett melegvérű állatok húsának fogyasztása nem megengedett, az emlősöké és a madaraké.
Az úgynevezett hidegvérű állatok (halak, tenger gyümölcsei, béka, teknős, éticsiga) húsa fogyasztható, de eredetileg az sem mindig, csak a böjtre eső ünnepeken.
Továbbá a tojás és a tejtermék is tilos volt eredetileg böjt alatt. A hústilalomnak nem sok értelme volt önmagában, mert régen nagyon kevesen, és ők is csak ritkán engedhették meg a húst maguknak. Ezért az egyéb állati eredetű ételekre vonatkozott a böjt elsősorban.
az utóbbi az ortodox böjtről ír feltételezem ,de a kérdés a katolikusra vonatkozott nem?
ha ortodox vagy és teljesen frankón be akarod tartani a böjtöt akkor vegánnak kell lenned (kivéve az ízeltlábúakat, azt szabad enni illetve a tőlük származó dolgokat, pl mézet) + nem ihatsz alkoholt, pontosabban csak bort, de mivel régen a bornak elég más funkciója volt, és ezért kb folyton ittak az emberek bort, sokan manapság a puszta bor tilalmat alkohol tilalomra cserélik
"az utóbbi az ortodox böjtről ír feltételezem ,de a kérdés a katolikusra vonatkozott nem?"
Igen, de azért tegyük hozzá, hogy a 20. század első felében Olaszországban, de másfelé is, a katolikusok is ugyanezt a böjtöt tartották.
Az emberek alapvetően nem fogyasztottak húst, örültek, ha a nagyobb ünnepekre le tudtak vágni egy malacot vagy egy bárányt. De még baromfi se jutott minden vasárnapra.
Szia!
A böjt önmegtartóztatást jelent. Az eredeti igazi bibliai böjt alatt az emberek nem ettek semmit, csak vizet ittak.
Üdv. Péter
Az eredeti formájában napkelte és napnyugta között nem lehetett enni és inni sem. A zsidóság is például böjtöl így, sőt van egy 25 órás nagyböjt is. A muszlimok Ramadankor bibliai alapokon nyugvó szabályrendszer szerint böjtölnek.
A keresztyén böjt lényege az önmegtartóztatás böjti időszakban.
Halat azért lehet, mert nem melegvérű állat.
A böjti fegyelem igazából nem csak a húsról szól, hanem arról, hogy próbálj meg ez idő alatt nem ünnepelni, hanem kicsit egyszerűbb életet élni és Isten felé fordulni. Régen a hús ünnepi étel volt, ezért tiltották. Halhoz bárki könnyen hozzájuthatott. Viszont számomra kérdés, hogy mennyire tartja a böjtöt mondjuk egy olyan ember, aki elmegy egy gazdagabb eszem-iszom buliba, ahol kaviárt meg kagylókat eszik, ami ugyebár hivatalosan hal, tehát lehet, viszont abszolút nem az egyszerűségről szól...
40 napig csak vizet napkeltétől napnyugtáig?
Utána mehet a habzsi-dőzsi, mint a muszlimoknál?Ők is ramadán idején híznak meg :-)
Mi a különbség a meleg meg a hidegvérű állat között?
Mind a kettő élőlény és meg kell ölni.
Laikusként és azt tudom elfogadni,hogy vagy mellőzzük a húst vagy ramadánkodunk mi is. Napkeltétől napnyugtáig semmi utána meg teletömni a bendőt. Mondjuk ez sem igazi önmegtartóztatás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!