Isten mely tulajdonságait fedezhetjük fel Jézusban, és melyeket, csupán az Ótestamentum lapjain?
Igenis Bátori tanár úr! én a 3.5.7-ben már leírtam, mit gondolok, nem is nagyon írok többet. A 17 (mely egyébként nem arról szólt, "hogy az ószövetségi Isten miért bosszúálló") a gyakorizók rémesen rossz szokásaként csak a 16-nak ment. Beírtam az intőt.
De látom be lett élesítve a kérdés:
"Hogyan mutatta meg Jézus életével,szavaival,a genocídium,és a bosszúállás Istenét?"
Miért mutatta volna? Miután nem az.
Megmutatta, hogy a "Legfőbb Jó" - vagyis a skolasztikusok meghatározása szerint Isten - milyen. Azóta tudható az Isten végtelen irgalma, szeretete. Addig - a Logosz megtestesülése előtt - különféle sejtések voltak.
Hát nem ilyen Messiást vártak, nem illet az ÓSZ alapján kialakított istenképükhöz. Ezért kínozták halálra: "inkább egy ember vesszen el, mint egy nép"(Jn 11. 49) -szörnyű téveszmével terhesen (egyébként ez a bűnbakképzés mechanizmusa).
Engedjük el ezt szépen, békésen, segítenek a művészek ebben: pl Rembrandt, aki megfestette az isteni szeretetet, irgalmat
A fentiek szerint nem csak én-eretnek-látom így!
Elméletem szerint Istent,csak Ádám,és Éva ismerhette személyesen.Azok a rövid találkozások,inspirált látomások,álmok,melyekben az Őt keresők megismerhették,csupán villanások,melyek a teljes istenkép kialakításához kevés.A hiányos kép kiegészítése,nemzetük pozitívnak hitt tulajdonságaival történhetett.Bár Isten,az idők során újabb,és újabb leckéket engedett meg más nemzetek hasonló"pozitív"tulajdonságai elszenvedésére,keveset tanultak.Amikor egyszülött Fia megjelent nam találták benne istenképük legfontosabbnak hitt tulajdonságait,és megölették őt.
Ha mi Krisztus követői nem takarítjuk le istenképünket,a zsidó nép"pozitív"-nak hitt tulajdonságaitól,hasonló sors vár ránk is.
Utolsó ítélet.
Ez is kegyelem,az egész emberiségnek.
Kegyelem azoknak,akik elfogadták Fia áldozatát,és valódi követői lettek,hisz örökéletet nyernek.
Kegyelem azoknak,akik megvetették Őt,és emberi gonoszságuk szerint élnek-éltek,hisz nem kell örökké elviselniük,a számukra megvetett szeretet törvényét,és Istenét.Részük,az örök megsemmisülés.
(Szenvedésüket nem az örökké égő tűz okozza,hanem felismerésük,hogy gonoszságuk megélése vége jött el.Rossz úrat szolgáltak.)
Testünk meghal néhány perc alatt,s nem lesz,ami fájjon,hisz éltető leheletünket visszaadva megszűnünk "élő léleknek "lenni.
Egyetértek #16-ossal.
Isten előre eldöntötte, hogy kinek mennyi időt ad itt a földön. Valakinek 1 évet, valakinek 120-at. Valakit levágnak karddal és úgy hal meg, valaki balesetben vagy rákban. Még a kard okozza a legrövidebb szenvedést.
Isten nem bosszúálló, de igazságossága miatt áll bosszút időnként.
Jézus is elmondta, hogy bosszút fog állni a gonoszokon, csak ezt nem ebben az életben teszi meg, hanem az eljövendőben:
2 Tesszalonika 1:6-8
"Mert úgy igazságos Isten előtt, hogy gyötrőiteknek gyötrelemmel fizessen, nektek pedig, akiket gyötörtek, enyhülést adjon mivelünk együtt. Mert amikor az Úr Jézus megjelenik a mennyből hatalmának angyalaival, tűz lángjában, bosszút áll azokon, akik nem ismerik Istent, és nem engedelmeskednek a mi Urunk Jézus Krisztus evangéliumának."
23. válaszoló!
Az idézett ígét nem Jézus mondta,hanem Pál apostol.
Az Isten igazságossága,hogy az a rágalom,amit Istenre mondtak-jellemét illetően-visszaszálljon rájuk.Épp úgy,ahogyan a zsidókra,akik olyan elbánást kaptak ellenségeiktől,amilyen rágalmakkal Istent illették.
23. válaszoló!
Nem gondolom,hogy Isten bárki kárhozatát,vagy üdvösségét eldöntötte volna születése előtt.
Azt viszont hiszem,hogy Isten előtt a jelen,és jövő ismerete egyenlő.Bár nem akarja a gonosz halálát,látja annak bekövetkeztét a jövőben.Látja döntéseinek sorozatát előre,aminek vége Sátán halálos csapdája,vagy az örökélet kegyelemből.
"a rágalom visszaszálljon rájuk"
Szt Pál intuíciója és megvilágosodása után nagy kanyarokat tett, és elhomályosult sokszor ez az élménye, ilyenkor dialketikus lesz...
Szt János evangélistával ilyen soha nem fordul elő..más élménye volt a szeretett tanítványnak. "Ami kezdettől fogva volt, amit hallottunk, amit a szemünkkel láttunk, amit szemléltünk és amit a kezünkkel tapintottunk: az élet Igéjét hirdetjük nektek. Igen, az élet megjelent, láttuk, tanúságot teszünk róla" -írja első levelében.
A krisztusi erő az Egy-ben van, nem duális tudatállapotban, nem ellentétekben,hanem az ellentétek fölött van.
Ki bosszul? Mindig arról van szó, hogy a bűn következménye a bűnhődés. Tehát az elkövető magára vonja a büntetést. Nem "Isten bosszulja meg" brr borzalmas ez a kifejezés is. Magára vonja az ítéletet az elkövető.
Mindezt nem érinti: hogy van égi ítélet, van utolsó ítélet - de nem bosszú.
Még a földi, emberi igazságszolgáltatásban sem engedik meg ezt: a bűnöst védik a bosszúállóktól - a büntetését megkapja, elítélik.
Ezen is érdemes elgondolkodni,hogy miért? Miért nem engedik a szülőket a gyerekük gyilkosa közelébe??
Szerintem ezzel egy láncolatot akarnak elvágni, ami egy spirális, lefelé húzó erő. Mert ha bosszút áll - megkínozza, megöli azt, aki ártott - akkor a lelkiismeretében megjelenik, hogy a bosszú során gyilkossá vált. "Ne ítélj, hogy ne ítéltess."- mit jelent ez?
Krisztus tanításában erőteljesen megjelenik ez, a rossznak a "kölcsönösségének" (duális) megszakítása: "imádkozz az ellenségért" "ha megütnek jobbról, tartsd oda a mások oldalt" - (Szt Ágoston megjegyzi, hogy ha akkor is üt, nem kell tovább hagyni, mert nem az a cél, hogy laposra veresse magát, hanem hogy ezt az oda-vissza, ártó-bosszuló folyamtatot LEÁLLÍTSA) Ahogy a keleti harcművészetekben is megjelenik, hogy nem keményen ellenáll az ütésnek, hanem lágyan elhajol előle - és a támadó maghát üti mert elhasal.
-aanna-
A 25. válaszhoz kiegészítés:
Istennek nincs joga megvédni Lucifer gyilkos haragjától azokat,akik Isten szeretetét,és szeretettörvényét megvetve Lucifer rabszolgáivá váltak.
Nem érzem jónak ezt a megfogalmazást "nincs joga".
miért nem lehet elfogadni, az ember szabad, szabadon dönthet a jót válassza vagy a rossza. A lelkiismerete alapján fogja tudni, mi a jó - az egyházatyák a lelkiismeretet Isten-szinonimának tartották- az a belső hang... És épelméjű felnőtt mindig tudja, mi a jó - ez a szívünkben van.
Választhatja a rosszat is, választhatja a sötétség útját, és választhat Isten felé vezető utat, a fény felé, a világ világossága felé.
Jk4,8 "Közeledjetek Istenhez, s majd ő is közeledik hozzátok."
Isten szelíden áll és vár az ajtó előtt, jelez. A szavát nekem kell meghallani - a lelki-ismerettel (ez ismeret!) - nekem kell ajtó nyitni! cselekedeteimmel.
Nem töri rám erőszakosan az ajtót, ha nem nyitom ki, nem áll bosszút.
“Ímé az ajtó előtt állok és zörgetek; ha valaki meghallja az én szómat és megnyitja az ajtót, bemegyek ahhoz és vele vacsorálok, és ő én velem.”
Jel3,20
Igen,29.válaszoló!
A szabadakarat tisztelete,mely Isten "Szeret törvénye"alapeleme megtiltja Istennek,hogy bárkinek segítsen a bűn ellen,annak akarata ellen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!