Mit jelképez pontosan a menora hét ága?
Menorah-nak is írják néha.
Létezik kilenc ágú is, annak mi a jelentése?
Köszönöm, kedves Dubitus, de ezt én is olvastam.
Arra azonban nem találtam választ, hogy a hetes szám mit jelképez azon kívül, hogy ez a szám a monoteista vallásokban mindenképpen szentnek számít.
Vagy úgy értelmezed, hogy a csipkebokornak lett volna hét ága? Nem valószínű.
Arra gondoltam, hogy esetleg minden ágnak lehet valami jelentése, jelentősége. Erre pedig a Google nem ad választ.
(Egyébként tetszik a "neved", sok mindent "ki lehet belőle következtetni", ha nem veszed sértésnek...) :)
Szerintem úgy kell értelmezni, hogy úgy lángol a gyertya, akárcsak a csipkebokor.
Angol wikin ezt is írják:
"The seven lamps allude to the branches of human knowledge, represented by the six lamps inclined inwards towards, and symbolically guided by, the light of God represented by the central lamp. The menorah also symbolizes the creation in seven days, with the center light representing the Sabbath"
Ez már jobb, ezt nem ismertem! :)
De mi az az emberi tudást képviselő hat lámpa? Miért pont hat?
Tudom, hogy nehéz kérdés, én részemről nem ismerem eléggé a Bibliát ahhoz, hogy erre választ tudjak adni. Van egyáltalán erre magyarázat, vagy ez mára már elveszett?
Máskor csak úgy hemzsegnek itt a Bibliát kívülről fújók, most hol vagytok?
Vagy talán ez egy "kényes kérdés"? Nem látom, mennyiben lenne az...
Hát..Ez is csak spekuláció, de talán azért, mert a Bibliában a 7 a teljesség száma, tehát lehet, hogy a 6 a tökéletlenséget szimbolizálja, mely csak Istennel tökéletes.
Bár nem tudom, én sem ismerem annyira a Bibliát.
Igazad lehet valahol. Bennem is valami ilyesmi motoszkált, mikor - ezek szerint helytelenül - azt írtam, hogy a hetes "szent" szám. Inkább a "teljességről" lehetne beszélni, de sajnos arról is csak halvány sejtéseim vannak, hogy miért.
Ha valaki ezt meg tudja magyarázni, talán közelebb kerülünk az én kérdésemhez is.
Ezt a linket - és az ehhez hasonlókat - olvastam, nem hoznak közelebb a magyarázathoz, csak példákat említenek, abból meg én is ismerek néhányat:
A hétágú gyertyatartó az Örökkévaló által rendelt szentély egyik jelképes tárgya volt. A szentélysátor belseje teljesen sötét volt, mivel egészen be volt fedve több réteg textil és bőr lepedőkkel, és sem ablak, sem más nyílás nem volt rajta (a bejárat is el volt fedve leplekkel). Ebben a sötétségben semmi más nem adott fényt, egyedül a gyertyatartó, aminek a lángjait visszaverték az aranyozott oldalfalak, amik belülről körbevették a szentélyt. Ez által lett világosság.
Azt mutatta meg Isten ezzel a szimbolikus elrendezéssel, hogy az egyedüli igazság és segítség csakis Tőle jön, nincs más forrása a "világosságnak", egyedül az Örökkévaló Isten. Ő pedig az Ő Szelleme által munkálkodik a világban, azon keresztül viszi véghez akaratát. Azért van hét ága a tartónak, mert az Istennek az Írások szerint hét szelleme van, pontosabban hét aspektusa/vonatkozása/jellege (mindegyik szerencsétlen kifejezés) van a Szellemének, ahogy arról Ésaiás és a Jelenések könyve is tanúskodik.
""Kegyelem néktek és békesség attól, a ki van, a ki vala és a ki eljövendő; és a hét lélektől, a mely az ő királyiszéke előtt van""
""És láték a királyiszék és a négy lelkes állat között és a Vének között egy Bárányt állani, mint egy megölöttet, hét szarva és hét szeme vala, a mi az Istennek hét Lelke, a mely elküldetett az egész földre.""
""A kin az Úrnak lelke megnyugoszik: bölcseségnek és értelemnek lelke, tanácsnak és hatalomnak lelke, az Úr ismeretének és félelmének lelke, és gyönyörködik az Úrnak félelmében"" (itt hat jelleg van felsorolva, a hetedik az utolsó mondatrész és a Felkent Jézus valósága alapján a Fiúság szelleme.)
Kilenc ágú gyertyatartót nem ismerek, a júdaizmusban nyolckarú változatot használnak még, ami nem a szentélyhez kötődik, hanem a makkabeus háborúk során történt csodára emlékeznek vele.
""A kin az Úrnak lelke megnyugoszik: bölcseségnek és értelemnek lelke, tanácsnak és hatalomnak lelke, az Úr ismeretének és félelmének lelke, és gyönyörködik az Úrnak félelmében"" (itt hat jelleg van felsorolva, a hetedik az utolsó mondatrész és a Felkent Jézus valósága alapján a Fiúság szelleme.)"
Köszönöm a választ, kedves munyamunya, de itt valami nem stimmel!
A zsidók nem beszélhettek Jézusról, legföljebb Messiásról, de az ősi vallásban, mikor a menorah már fontos szimbólum volt, ennek eljöveteléről még csak találgatások voltak, nem lehetett ez a jelkép.
Már a szombatra gondolok, mint alapvető parancsolatra, de ez csak találgatás...
Igen, kedves utolsó, küldd el, ha lehet, azt az mp3 dolgot, amit ismersz, ha lehet.
Előre is köszönöm!
Ez az egész tulajdonképpen egy francia fordításhoz kellene, amiben nincs tisztán leírva ennek a magyarázata, de nekem fontos lenne tisztázni a kérdést.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!